Filmová Akadémia predstaví znovuobjavený Hitchcockov film

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Záber z filmu Biely tieň. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Americká Akadémia filmových umení a vied predstaví v obnovenej premiére prvé tri kotúče nedávno objaveného vzácneho diela filmára Alfreda Hitchcocka. Nemý film z roku 1923 s názvom Biely tieň je zrejme prvým dochovaným materiálom, pod ktorým je podpísaný ako scenárista, asistent réžie, vedúci výpravy a strihač. Snímka však nie je kompletná, pretože sa zachovali len prvé tri kotúče. Kde sú zvyšné tri, sa nevie, a predpokladá sa, že iná kópia filmu neexistuje. Premietanie je naplánované na 22. septembra v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills.

Držiteľka Oscara Eva Marie Saint, ktorá si zahrala v Hitchcockovej snímke Na sever severozápadnou dráhou (1959), prítomným divákom po projekcii porozpráva o zostávajúcich scénach filmu, ktoré sa stratili. O hudobný sprievod sa postarajú klavirista a skladateľ Michael Mortilla a huslistka Nicole Garcia. V ten istý večer premietnu aj krátke filmy Won in a Closet (1914) a Oil’s Well (1923), ktoré sa nachádzali v kolekcii Novozélandského filmového archívu a len nedávno ich zaradili do zbierok americkej Kongresovej knižnice a Múzea moderného umenia.

Dofarbovaný film, ktorý americká National Film Preservation Foundation (NFPF) opisuje ako atmosférickú melodrámu s Betty Compson v hlavnej dvojúlohe sestier – dvojičiek, z ktorých jedna je anjelská a druhá „bez duše“, objavili v novozélandskom filmovom archíve počas druhého kola výskumu NFPF, v rámci ktorého sa tam pokúšajú nájsť rané americké snímky. Film, ktorý mal premiéru v januári 1924, sa uchoval v americkej kópii distribuovanej hollywoodskou spoločnosťou Lewis J. Selznick Enterprises. V niektorých medzititulkoch sa objavuje práve logo distribútora, vďaka čomu vznikol predpoklad, že ide o americkú produkciu. V skutočnosti je to však britská snímka. Nájdené kotúče uchovajú v Park Road Post Production na Novom Zélande, pričom nový master a kópiu pošlú do USA, kde ich zaradia do stálej zbierky filmového archívu Akadémie. Ďalšie dve kópie vyrobia pre Novozélandský filmový archív a Britský filmový inštitút.
Bez názvu
Herečka Anna Massey a Alfred Hitchcock na fotografii z 26. júla 1971. Foto: SITA

Plány na obnovenú premiéru by mali ohlásiť ešte tento týždeň.

Alfred Hitchcock, ktorý sa narodil 13. augusta 1899 v Londýne, začal vo filme pracovať v roku 1920 ako výtvarník titulkov. V priebehu troch rokov už pôsobil aj ako scenárista, výtvarník a neskôr asistent réžie. V čase vzniku filmu Biely tieň, ktorý režíroval Graham Cutts, mal Hitchcock len 24 rokov. Sir Alfred Hitchcock je známy ako majster filmového napätia. Od roku 1940 nakrúcal v Hollywoode a v roku 1956 sa stal občanom USA. Počas svojej kariéry si vyslúžil päť nominácií na Oscara za réžiu filmov Rebecca (1940), Záchranný čln (1944), Rozdvojená duša (1945), Okno do dvora (1954) a Psycho (1960). V roku 1968 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Známe sú aj jeho snímky …a neuveď nás do pokušenia (1928), Hostinec Jamajka (1939), Cudzinci vo vlaku (1951), Vražda na objednávku (1954), Vertigo (1958) alebo Vtáci (1963). Zomrel ako 80-ročný 29. apríla 1980.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia