Zlaté gramofóniky sú rozdané, Grammy ovládli muži

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mumford & Sons
Mumford & Sons, zľava: Marcus Mumford, Ben Lovett, Country Winston a Ted Dwane Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 11. februára (WEBNOVINY) – Blues-rocková formácia The Black Keys, rapperi Jay-Z a Kanye West, muzikant Gotye a dídžej a producent Skrillex triumfovali na 55. udeľovaní hudobných cien Grammy v Los Angeles, keď všetci získali po tri ocenenia.

Krásky na Grammy: Sexi noha Jennifer Lopez a sofistikovaná Rihanna

Hviezdy hudobných cien Grammy
Herečka a televízna osobnosť Carrie Keagan Foto: SITA/AP

Hviezdy hudobných cien Grammy
Vizážista Jay Manuel Foto: SITA/AP
Hviezdy hudobných cien Grammy
Modelka Karlie Kloss Foto: SITA/AP
Hviezdy hudobných cien Grammy
Modelka Karlie Kloss Foto: SITA/AP
Hviezdy hudobných cien Grammy
DJ a producent Kaskade Foto: SITA/AP

Album roka však nahrala a vydala britská formácia Mumford & Sons, ktorá sa presadila s druhou štúdiovkou Babel. Cenu im odovzdala vlaňajšia absolútna víťazka – anglická speváčka Adele. Folk-rocková kapela si z Kalifornie odniesla dva zlaté gramofóniky, uspela aj v kategórii Najlepší hudobný film zásluhou snímky Big Easy Express režiséra Emmetta Malloya.

Mumford & Sons – I Will Wait

The Black Keys sa presadili v kategóriách Najlepší rockový výkon (Lonely Boy), Najlepší rockový album (El Camino) a Najlepšia rocková skladba (Lonely Boy). Štvrtý zlatý gramofónik získal líder tohto dua Dan Auerbach v kategórii Producent roka.

Ako producent je podpísaný aj pod nahrávkou Locked Down od Dr. Johna, ktorá nenašla premožiteľa v kategórii Najlepší bluesový album. Zaujímavosťou je fakt, že The Black Keys majú na konte už sedem štúdioviek, no na Grammy sa presadili až pred dvoma rokmi so šiestym albumom Brothers (2010). Rovnako ako tento rok, aj vtedy získali tri gramofóniky.

The Black Keys, Auerbach
Foto: SITA, AP

Jay-Z a Kanye West sa na Grammy presadili v kategóriách Najlepšia rapová skladba (Ni**as in Paris), Najlepší rapový výkon (Ni**as in Paris) a Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (No Church in the Wild, feat. Frank Ocean a The-Dream). Jay-Z má na konte už 17 zlatých gramofónikov, Kanye West ešte o štyri viac, a patria v tomto smere medzi najúspešnejších hudobníkov v dejinách.

Jay-Z & Kanye West – Ni**as In Paris

Čerstvým trojnásobným držiteľom Grammy je austrálsko-belgický hudobník Gotye, ktorý sa preslávil hitom Somebody That I Used to Know. Práve za túto skladbu s hosťujúcou novozélandskou speváčkou Kimbrou získal ocenenie v prestížnej kategórii Nahrávka roka. Uspel aj v kategóriách Najlepší alternatívny album (Making Mirrors) a Najlepší popový výkon dua alebo skupiny (Somebody That I Used to Know).

Gotye – Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra)

Veľkým triumfom sa skončilo odovzdávanie Grammy aj pre dubstepového producenta Skrillexa. Iba 25-ročný Kalifornčan zvíťazil rovnako ako vlani v troch kategóriách – Najlepší remix, Najlepšia tanečná nahrávka a Najlepší tanečný album. Na konte tak má už šesť zlatých gramofónikov zo siedmich nominácií, a to napriek tomu, že zatiaľ vydal len jeden štúdiový album – Bangarang.

Skrillex – Bangarang feat. Sirah

Dve ocenenia si v nedeľu vybojovali skupina Fun a spevák Frank Ocean. Kapela, ktorá zaujala skladbou We Are Young (feat. Janelle Monáe), sa stala Nováčikom roka a zásluhou svojho najväčšieho hitu sa presadila aj v ďalšej prestížnej kategórii Skladba roka. Dvadsaťpäťročný Ocean triumfoval „len“ v kategóriách Najlepší súčasný urban album a v spomenutej kategórii Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca (No Church in the Wild).

Frank Ocean
Foto: SITA, AP

Zo zlatého gramofóniku sa môžu tešiť aj Markéta Irglová a Glenn Hansard. Zvíťazili v kategórii Najlepší muzikálny album zásluhou diela Once: A New Musical. Spomenutá Adele premenila na víťazstvo jedinú nomináciu. V kategórii Najlepší popový sólový výkon triumfovala s piesňou Set Fire To The Rain zo živého albumu Live At The Royal Albert Hall.

Adele – Set Fire To The Rain

Spokojná môže byť aj džezová speváčka a kontrabasistka Esperanza Spalding, ktorej pribudli na konto dve prestížne ocenenia. Dva gramofóniky si z Los Angeles odniesla aj country speváčka Carrie Underwood.

Ďalšiu Grammy má na konte i legendárny Paul McCartney, ktorý nenašiel premožiteľa v kategórii Najlepší tradičný popový vokálny album.

Svoj zrejme posledný zlatý gramofónik získal v nedeľu posmrtne hráč na sitár Ravi Shankar. Zosnulý muzikant sa zásluhou nahrávky The Living Room Sessions Part 1 presadil v kategórii Najlepší world music album, v ktorej bola jeho konkurenciou aj dcéra Anoushka Shankar. Práve ona za neho prevzala cenu. Anoushka Shankar už v sobotu večer spoločne s jeho ďalšou dcérou Norah Jones prebrala pre otca aj Grammy za celoživotné dielo.

Ravi Shankar
Foto: SITA, AP

Okrem Shankara tento rok cenu za celoživotné dielo získali Carole King, Glenn Gould, Charlie Haden, Lightnin‘ Hopkins, Patti Page a The Temptations.

Špeciálne ocenenie Osobnosť roka nadácie MusiCares si ešte v piatok večer v losangeleskom Convention Center na 23. Grammy Benefit Gala prevzal legendárny americký hudobník Bruce Springsteen.

Justinovi Timberlakeovi pomohol s retrom Jay-Z

Nedeľňajší galavečer v hale basketbalistov Los Angeles Lakers otvorila country-popová speváčka Taylor Swift.

V Staples Center po nej vystúpili Elton John a Ed Sheeran, Fun, Dierks Bentley a Miranda Lambert, Miguel a Wiz Khalifa, Mumford & Sons, Alicia Keys a Maroon 5, Rihanna a Mikky Ekko, The Black Keys, Dr. John, The Preservation Hall Jazz Band, The Lumineers, Jack White, Carrie Underwood, Juanes, Frank Ocean, Travis Barker, Chuck D, Tom Morello a DJ Z-Trip.

Justin Timberlake sa predviedol zaujímavým retro comebackovým vystúpením, s ktorým mu pomohol rapper Jay-Z.

Hudobníci vzdali hold zosnulým muzikantom

Damian Marley, Ziggy Marley, Rihanna, Bruno Mars a Sting si na udeľovaní cien prostredníctvom spoločného vystúpenia uctili kultového Boba Marleyho.

Elton John, Mumford & Sons, Mavis Staples, Zac Brown a Brittany Howard z formácie Alabama Shakes zase zosnulého rockového hudobníka a herca Levona Helma, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 71 rokov. Skladba The Weight od jeho domovskej kapely The Band zaznela počas toho, ako si na galavečere pripomínali významných hudobníkov, ktorí počas uplynulého roka opustili tento svet.

Kelly Clarkson vystúpením pripomenula tvorbu speváčky Patti Page, ktorá zomrela 1. januára 2013, a tiež 71-ročnej Carole King.

Svoju krátku poctu mal aj legendárny džezový klavirista Dave Brubeck. Uctili si ho ďalší slávni džezmeni Stanley Clarke, Kenny Garrett a Chick Corea. Posledný menovaný získal v nedeľu dve ceny Národnej akadémie nahrávacích umení a vied a zvýšil tak počet gramofónikov vo svojej zbierke na dvadsať. Ďalšiu Grammy má i džezový velikán Pat Metheny, ktorý ich má po nedeli na konte taktiež dvadsať.

Jennifer Lopez dráždila napriek prísnemu dresscodu rozparkom

Moderátorom nedeľňajšieho ceremoniálu bol po druhý raz rapper a herec LL Cool J. Medzi prezentujúcimi nechýbali napríklad Neil Patrick Harris, Jennifer Lopez, Pitbull, John Mayer, Faith Hill, Tim McGraw, Johnny Depp, Beyoncé, Ellen DeGeneres, Dave Grohl, Kaley Cuoco, Keith Urban, Ne-Yo, Carly Rae Jepsen, Nas, Bonnie Raitt alebo Prince.

Jennifer Lopez
Foto: SITA, AP

Speváčka Jennifer Lopez odpovedala na prísny dresscode organizátorov odvážnymi šatami, ktoré odhaľovali celú jej pravú nohu, no v podstate spĺňali predpisy zakazujúce odhalené bradavky, prsia alebo zadok.

Zraky nielen mužskej časti publika priťahovali sexi oblečením aj Taylor Swift či Kelly Rowland, hlboké výstrihy zvolili napríklad Katy Perry alebo Kathy Griffin.

Kelly Rowland
Foto: SITA, AP

O držiteľoch cien Grammy rozhoduje približne 16-tisíc hlasujúcich členov americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Na to, aby sa interpreti a interpretky kvalifikovali na nomináciu na Grammy, museli vydať svoju nahrávku medzi 1. októbrom 2011 a 30. septembrom 2012. Kým vlani víťazov vyhlasovali v 78 kategóriách, tentoraz k nim pribudli tri nové, a tak ich bolo celkovo 81. Priamy prenos mal opäť režisérsky na starosti Louis J. Horvitz, o scenár sa opäť postarali David Wild a Ken Ehrlich.

Prehľad víťazov cien, ktoré udeľovali počas hlavného ceremoniálu:

Skladba roka (cena pre skladateľov): We Are Young – Jack Antonoff, Jeff Bhasker, Andrew Dost & Nate Ruess (Fun feat. Janelle Monáe)

Album roka: Babel – Mumford & Sons

Nahrávka roka (cena pre interpreta a producenta): Somebody That I Used to Know – Gotye feat. Kimbra

Nováčik roka: Fun

Najlepší sólový popový výkon: Set Fire to the Rain (Live) – Adele

Najlepší vokálny popový album: Stronger – Kelly Clarkson

Najlepší rockový výkon: Lonely Boy – The Black Keys

Najlepší súčasný urban album: Channel Orange – Frank Ocean

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: No Church in the Wild – Jay-Z a Kanye West feat. Frank Ocean & The-Dream

Najlepší country sólový výkon: Blown Away – Carrie Underwood

Najlepší country album: Uncaged – Zac Brown Band

Prehľad vybraných víťazov cien, ktoré udeľovali pred ceremoniálom:

Najlepší komediálny album: Blow Your Pants Off – Jimmy Fallon

Najlepšie improvizované džezové sólo: Hot House – Gary Burton & Chick Corea

Najlepšia inštrumentálna kompozícia: Mozart Goes Dancing – Chick Corea (Chick Corea & Gary Burton)

Najlepší džezový inštrumentálny album: Unity Band – Pat Metheny Unity Band

Najlepší džezový vokálny album: Radio Music Society – Esperanza Spalding

Najlepší inštrumentálny aranžmán (s vokalistami): City Of Roses – Thara Memory & Esperanza Spalding (Esperanza Spalding)

Najlepší reggae album: Rebirth – Jimmy Cliff

Najlepšie balenie nahrávky: Biophilia – Michael Amzalag & Mathias Augustyniak (Björk)

Najlepší remix: Promises (Skrillex & Nero Remix) – Skrillex (Nero)

Najlepší videoklip: We Found Love – Rihanna feat. Calvin Harris (réžia: Melina Matsoukas)

Najlepší hudobný film: Big Easy Express – Mumford & Sons, Edward Sharpe, Magnetic Zeros & Old Crow Medicine Show (réžia: Emmett Malloy)

Najlepší soundtrack – kompilácia: Polnoc v Paríži

Najlepší soundtrack – originálna hudba: Muži, ktorí nenávidia ženy – Trent Reznor & Atticus Ross

Najlepšia originálna skladba vo filme: Safe & Sound (z filmu Hry o život) – T Bone Burnett, Taylor Swift, John Paul White & Joy Williams

Najlepší americana album: Slipstream – Bonnie Raitt

Najlepší bluesový album: Locked Down – Dr. John

Najlepší folkový album: The Goat Rodeo Sessions – Yo-Yo Ma, Stuart Duncan, Edgar Meyer & Chris Thile

Najlepší rapový výkon: Ni**as in Paris – Jay-Z & Kanye West

Najlepšia rapová skladba: Ni**as In Paris – Shawn Carter, Mike Dean, Chauncey Hollis & Kanye West (Jay-Z & Kanye West)

Najlepší rapový album: Take Care – Drake

Najlepší r’n’b výkon: Climax – Usher

Najlepší tradičný r’n’b výkon: Love On Top – Beyoncé

Najlepšia r’n’b skladba: Adorn – Miguel

Najlepší r’n’b album: Black Radio – Robert Glasper Experiment

Najlepšia tanečná nahrávka: Bangarang – Skrillex

Najlepší tanečný album: Bangarang – Skrillex

Najlepší world music album: The Living Room Sessions Part 1 – Ravi Shankar

Najlepšia country skladba: Blown Away – Josh Kear & Chris Tompkins (Carrie Underwood)

Najlepší tradičný popový vokálny album: Kisses on the Bottom – Paul McCartney

Najlepší hardrockový/metalový výkon: Love Bites (So Do I) – Halestorm

Najlepšia rocková skladba: Lonely Boy – Dan Auerbach, Brian Burton & Patrick Carney (The Black Keys)

Najlepší rockový album: El Camino – The Black Keys

Najlepší alternatívny album: Making Mirrors – Gotye

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Somebody That I Used to Know – Gotye feat. Kimbra

Producent roka: Dan Auerbach (zo skupiny The Black Keys)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alicia KeysBruce SpringsteenBruno MarsCalvin HarrisCarly Rae JepsenCarrie UnderwoodChick CoreaDave GrohlEd SheeranEllen DeGeneresElton JohnFrank oceanGary BurtonJack WhiteJennifer LopezJimmy FallonJohn MayerJohnny DeppJustin TimberlakeKaley CuocoKanye WestKaty PerryKelly ClarksonKelly RowlandMarkéta IrglováMiranda LambertNorah JonesPaul McCartneyRavi ShankarTaylor SwiftTravis BarkerWiz Khalifa