Grand Prix Nová dráma 2010 má projekt.svadba

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Divadlo
Foto: Kersten A. Riechers

BRATISLAVA 16. mája (WEBNOVINY) – Autorská divadelná inscenácia Mariany Ďurčekovej a Jána Luterána s názvom projekt.svadba získala hlavnú cenu Grand Prix festivalu Nová dráma / New Drama 2010. Ocenila ju medzinárodná porota, do ktorej zasadli fínska spisovateľka, prekladateľka a divadelná producentka Helena Meloni, izraelský režisér David Maayan a slovenský teatrológ a spisovateľ Juraj Šebesta. Víťazná hra Stanice Žilina-Záriečie vychádza z reflexie súčasníkov na tému svadby. Nositeľmi rôznych postojov mladých ľudí k svadbe sú osobné monológy.

Porota 6. ročníka festivalu udelila aj dve Zvláštne ceny poroty. Prvú inscenácii Sarkofágy a bankomaty Bábkového divadla na Rázcestí z Banskej Bystrice za tímovú prácu na projekte. Druhá patrí inscenácii HOLLYROTH, anebo Robert Roth spívá Jana Hollého mrzkoti a pomerkováňá Slovenského národného divadla v Bratislave za individuálne spracovanie historickej témy a jazyka vo vynikajúcom podaní Roberta Rotha. Originálne rozprávanie a spievanie Roba Rotha postavené voľne na motívy básnickej zbierky Vojtecha Mihálika Velebný pán z Maduníc ovenčila aj Cena študentskej poroty. Cena bratislavského diváka putuje inscenácii A budeme si šepkať Slovenského komorného divadla z Martina.

Už tradične v rámci festivalu vyhlasujú aj výsledky súťaže dramatických textov Dráma 2009. Prvenstvo majú tento rok texty Lukáša Brutovského (Na obed) a Gabriely Alexovej (Drobný popkorn v noci). Druhú cenu porota neudelila, tretia patrí textu Ivety Horváthovej (Omrvinky).

Agentúru SITA informovala Dominika Zaťková z Divadelného ústavu.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia