Guns N' Roses po prvý raz vystúpia na Slovensku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Axl rose
Spevák skupiny Guns N' Roses Axl Rose. Foto: SITA

BRATISLAVA 20. februára (WEBNOVINY) – Legendárna rocková formácia Guns N‘ Roses sa v lete po prvý raz predstaví na Slovensku.

Američania vystúpia v piatok 13. júla na dosiaľ nezverejnenom mieste pod holým nebom.

Koncert bude veľkolepým finále bonusového dňa festivalu Topfest pod názvom Topfest PLUS. „Sme veľmi šťastní, že sa nám podaril tento husársky kúsok. Nebolo to jednoduché, no napokon to vyšlo, takže slovenskí fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na ich jedinečnú šou,“ uviedol spoluorganizátor koncertu Dušan Drobný.

Osemčlenná kapela sa na Slovensku predstaví v zložení: Axl Rose (spev), Dizzy Reed (klávesy, piano, perkusie, vokály), Tommy Stinson (basgitara, vokály), Chris Pitman (klávesy, vokály), Richard Fortus (rytmická gitara), Ron „Bumblefoot“ Thal (sólová gitara), Frank Ferrer (bicie nástroje) a DJ Ashba (sólová gitara). Vstupenky na koncert sa začnú predávať v pondelok 27. februára v sieti Ticketportal.

Budú sa dať kúpiť buď ako spoločná trojdňová vstupenka na Topfest alebo samostatne na tento deň. „Keďže by sme radi privítali na Slovensku aj fanúšikov tejto skupiny z okolitých krajín – bude to cena rozhodne priaznivejšia ako napríklad v susednom Rakúsku alebo Poľsku,“ doplnil informácie spoluorganizátor Miroslav Brondoš.

Guns N‘ Roses – November Rain

Guns N‘ Roses, ktorí vznikli v roku 1985, zažili svoju najväčšiu slávu po vydaní debutovej nahrávky Appetite for Destruction (1987) s hitmi ako Welcome to the Jungle, Sweet Child o‘ Mine a Paradise City. V tom čase zostavu skupiny tvorili: Axl Rose, Izzy Stradlin, Slash, Duff McKagan a Steven Adler.

Čakanie na ďalší album fanúšikom spríjemnili vydaním EP nahrávky G N‘ R Lies (1988), ktorá obsahovala napríklad piesne Patience či One in a Million. Kapela na úspech prvého albumu nadviazala v roku 1991 štúdiovkami Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, ktoré vyšli v ten istý deň. Žánrovo pestré nahrávky obsahovali single You Could Be Mine, Don’t Cry, Live and Let Die, November Rain, Knockin‘ on Heaven’s Door, Yesterdays, Civil War a Estranged.

Guns N Roses – Knocking On Heaven’s Door

Členovia formácie, predovšetkým spevák Axl Rose a gitarista Slash, sa však čoraz viac hádali a nenahrávali nové skladby. V roku 1993 ešte vydali album coververzií The Spaghetti Incident? a v argentínskom Buenos Aires odohrali posledný koncert v najslávnejšej zostave. Slash z kapely odišiel v roku 1996, basgitarista Duff McKagan ho nasledoval o rok neskôr.
Guns N' Roses
Foto: Ilustračná foto SITA/AP

V rokoch 1994 až 1998 mala skupina prestávku, pričom prvé koncerty po nej odohrala až v roku 2001, teda po deviatich rokoch.

Guns N‘ Roses na čele s Roseom síce koncertovali, no nový originálny materiál vydali napokon až po sedemnástich rokoch, keď na trh uviedli štúdiovku Chinese Democracy (2008). Tento rok v januári hudobníci potvrdili, že už pracujú na jej nasledovníkovi.

„Môžem povedať, že tvorba nového albumu je našou absolútnou prioritou. A nemôžem sa dočkať, kedy na ňom budem pracovať. Axl má už teraz nahraté množstvo vecí. Sedí tam vo svojej hotelovej izbe a hrá mi hodiny materiálu. A ja som mu napísal viac než desať skladieb, myslím, že už ich je dvanásť, ktoré sa mu veľmi páčili,“ povedal v januári gitarista DJ Ashba.

Guns N‘ Roses – Welcome To The Jungle

Médiá i fanúšikovia v súčasnosti špekulujú o tom, či sa originálna zostava Guns N‘ Roses dá znovu dokopy pri príležitosti ich uvedenia do Rock’n’rollovej siene slávy. Axl Rose ani gitarista Slash nevylučujú, že by sa na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa bude konať 14. apríla v Clevelande, opäť spolu postavili na pódium.

Dizzy Reed nedávno v rozhovore pre magazín Billboard povedal, že na slávnosti by sa mali zúčastniť všetci členovia najslávnejších zostáv kapely, teda okrem súčasných členov kapely aj Izzy Stradlin, Slash, Duff McKagan, Steven Adler a Matt Sorum.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Axl Rose