Jozef Banáš pokrstil novú knihu Kód 9

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Banáš
Foto: Ilustračné foto SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – V bratislavskom kostole Klarisiek v pondelok podvečer pokrstili novú knihu Jozefa Banáša s názvom Kód 9. Román je podľa autora o zbližovaní všetkého dobrého, čo sa vinou historických nedorozumení a nedopatrení ocitlo na opačných, zdanlivo sa vylučujúcich póloch. O náboženstvách, ideách, kultúrach, postojoch aj o svete mužov a žien, ale najmä o nastoľovaní zákona rovnováhy. Jozef Banáš vo svojej knihe odmieta učenie o Ježišovi Kristovi. „Tvrdím, že Boh nerozoznáva žiadnych katolíkov, evanjelikov, židov, moslimov či budhistov, ale rozoznáva jediné – kto je dobrý a kto je zlý. Nie je to však originálne, to hovoril už Ježiš. Ja totiž verím v učenie Ježiša Krista, ale neverím v učenie o Ježišovi Kristovi,“ povedal Banáš.

Kniha je výsostne o tom, akí by sme mali byť k ženám, povedal Banáš

Kniha ešte ani nebola na svete a už sa zdvihli hlasy dogmatických kresťanov, že kniha nie je dobrá a že je plná urážok. Katolícky kňaz Rastislav Dvorový si však o knihe myslí, že jej budú tlieskať aj katolícki kňazi, hoci budú tlieskať pod stolom. „Delím ľudí na dve skupiny – na tých, ktorí pravdu hľadajú a na tých, ktorí ju vlastnia. Pre tých, ktorí ju vlastnia, je všetko kontroverzné – aj táto kniha. Kniha je výsostne o tom, akí by sme mali byť k ženám. Od Sianu až po Vatikán mapuje ako sa spoločenské, politické i náboženské systémy správali k žene. Zaoberám sa hlavne katolíckym náboženstvom a to sa k ženám správa veľmi zle. Veď pápež dokonca nedávno povedal, že vysvätiť ženu za farárku by bol hriech,“ vysvetlil Banáš, ktorý zároveň dodal, že kniha je určená najmä pre mužov.

Banášovi by zagratuloval Dan Brown, myslí si Eva Černá

Eva Černá, ktorá sa zhostila úlohy moderátorky na úvod prezradila, že knihu, ktorú jej Banáš poslal v elektronickej forme, začala čítať o desiatej večer a skončila až ráno. „O štvrtej ráno som mu poslala sms s textom: toto nie je kniha, toto je dielo.“ Kniha podľa nej obsahuje obrovské množstvo informácií i osobných skúseností, ktorými sčítaný a vzdelaný Banáš disponuje. „Taká kniha tu ešte nebola. A keby ju mal možnosť čítať Dan Brown, tak mu potrasie pravicou a zagratuluje,“ doplnila Černá.

Jozef Banáš vystriedal počas svojho života niekoľko profesií od topmanažéra, novinára, diplomata i politika. Napísal vyše dvesto komentárov, glos, esejí, štyri televízne inscenácie a tri divadelné komédie. K jeho úspešným knihám patrí napríklad satira Idioti v politike (2007), román Zastavte Dubčeka! (2009) a román Zóna nadšenia (2008), ktorý pred piatimi dňami vyšiel aj v nemeckom preklade a už teraz pre jeho úspech pripravujú druhé vydanie.
Kód 9 je plný symbolov

Numerologička Alena Nemčeková okrem iného na krste vysvetlila, že číslo deväť je symbolom ženy, dávania a koreňov. Ani dátum krstu knihy nebol náhodný – okrem septembra, ako deviateho mesiaca v roku sa krst konal 27. dňa v mesiaci. Ten svojím súčtom nielenže opäť dáva číslo deväť, ale je zároveň dňom narodenia Jozefa Banáša.

Posolstvom knihy je podľa 62-ročného spisovateľa zamyslenie. >“Hlavný hrdina hľadá lásku, priestor svojej slobody a nakoniec zistí, že tú lásku má po celý čas pri sebe a slobodu v sebe vo vnútri,“ vysvetlil. Kniha o rovnováhe medzi mužom a ženou dala autorovi zabrať zo všetkých, ktoré doteraz napísal, najviac. Na počiatku románu stála myšlienka i hlavné postavy, ale chýbal priestor. Preto manželka Jozefa Banáša, výtvarná umelkyňa Mária Banášová, poslala svojho muža na expedíciu z Pekingu cez Sian až po Vatikán. Cesta mu dala veľa krásnych spomienok, no najradšej spomína na solidaritu ľudí, ktorých stretol. Tí podľa jeho slov aj napriek tomu, že takmer nič nevlastnia, vždy dajú bohatým ľuďom zo západného zmaterializovaného sveta najesť a napiť.

Román pokrstili olejom z valeriány himalájskej

Román pokrstili olejom z valeriány himalájskej, ktorým pomazali aj rany Ježiša Krista po tom, ako ho sňali z kríža. Jozef Banáš tiež vysvetlil, že táto rastlina je známa tým, že z jedného koreňa vždy vyrastajú dva výhonky. Tie takto symbolizujú nastolenie rovnováhy medzi východom a západom, dňom a nocou, smrťou a životom i ženou a mužom. Pre agentúru SITA ďalej prezradil, že svoju duševnú rovnováhu dosiahol až v šesťdesiatke. „Bol to vývoj, nedá sa povedať, že v tejto chvíli. Človek k tomu musí dospieť. Ale bolo to v čase, keď som si uvedomil, že konečne začínam robiť v živote to, kde ma to vnútri ťahalo,“ uzavrel.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dan BrownJozef Banáš