Kronerová: Z filmu Habermannov mlyn sa dá poučiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kronerová
Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 11. mája (WEBNOVINY) – Juraj Herz prinesie do kín po psychologickom trileri T.M.A. (2009) historický film s názvom Habermannov mlyn. Opäť doň obsadil dve slovenské herecké osobnosti – Andyho Hryca a Zuzanu Kronerovú. „Prvýkrát vo filmovej histórii sa otvára veľké tajomstvo komunizmu a to je odsun sudetských Nemcov,“ tvrdí Andy Hryc o filme, ktorý samotný režisér popísal ako „veľmi polemický, viac z českej ako nemeckej strany“. Podobný názor naň má Zuzana Kronerová, ktorá však dúfa, že vnímavé české publikum prijme príbeh taký ako je. „Myslím si, že by sme sa mali pozrieť na svoju históriu bez škrupulí a bez príkras a priznať si to, čo sa nám stalo alebo to, čo sme urobili,“ dodala s tým, že z takýchto filmov sa „máme poučiť“. „To človek cíti už pri nakrúcaní, že vzniká niečo veľmi, veľmi zaujímavé a myslím si, že pre túto tému obdobia pred 2. svetovou vojnou, cez ňu a po nej, vôbec na tému holokaustu je Juraj Herz najpovolanejším režisérom, aký u nás môže byť,“ tvrdí Zuzana Kronerová.

Habermannov mlyn vznikol na základe knihy od Josefa Urbana a tá zas na základe skutočných udalostí. Príbeh sa odohráva v malej dedinke v Sudetoch medzi rokom 1938, teda rokom Mníchovskej dohody, a rokom 1945, keď sa končí druhá svetová vojna a začína odsun. Ústrednou postavou je mlynár nemeckého pôvodu Habermann, ktorý perfektne hovoril po česky a s českými susedmi a susedkami vychádzal normálne, s niektorými sa priatelil a za vojny im pomáhal. Po oslobodení však zmizol a jeho ženu s deťmi odsunuli. Neskôr sa ukázalo, že ho v máji 1945 brutálne zavraždili. Vraždu však nikto nikdy neobjasnil a vinníkov či vinníčky nepotrestali. „Takýchto smutných príbehov v Čechách alebo Sudetoch je, myslím, niekoľko. V tom hraničnom pásme, v sudetských krajoch, žili v absolútnej symbióze českí a nemeckí občania spoločne, až kým ich koleso dejín nepostavilo proti sebe. Úplne nevinných, obyčajných ľudí, vlastne aj o tom je ten príbeh. Dejinné udalosti robia z ľudí zvery,“ uviedla Kronerová.

Andy Hryc hrá v snímke starostu Hartla – „veľmi, veľmi negatívnu“ postavu. Zuzana Kronerová stvárňuje starú slúžku Elišku. „Postava sa mi páči, pretože je nejednoznačná, je v nej určitý rozpor,“ povedala. Úlohu jej Juraj Herz ponúkol už pred tým, ako začal pracovať na filme T.M.A., ktorý sa do kín napokon dostal omnoho skôr. Ako prezradila, všimol si ju vďaka Divokým včelám (2001) Bohdana Slámu. Juraj Herz ju oslovil v umeleckej kaviarni Café Teatr Černá Labuť v Prahe, kde hrala v jednej hre. „Ja som ani nevedela, že Juraj Herz ma nejako pozná a vníma. Netušila som, že ma pozná. Pri tej príležitosti mi povedal, že by veľmi, veľmi rád spolupracoval so mnou v divadle a vo filme, že nech sa prídem pozrieť na inscenáciu Petrolejové lampy v Divadle Na Jezerce a že má pre mňa veľmi peknú rolu v nádhernom, smutnom príbehu Habermannov mlyn,“ popísala Kronerová začiatok spolupráce s Jurajom Herzom. Sľúbený scenár jej síce poslal až po polroku, no nič to nezmenilo na rozhodnutí Zuzany Kronerovej úlohu prijať.

Zuzana Kronerová si nakrúcanie aj spoluprácu s českými a slovenskými hercami a herečkami veľmi pochvaľuje, podľa nej je vo filme „plejáda vynikajúcich hercov“. Okrem Karla Rodena v postave Brezinu a Jana Hrušínského ako Pospíchala, hlavné postavy stvárnili „veľmi talentovaní, mladí“, nemeckí herci a herečky – Mark Waschke, Hannah Herzsprung či Franziska Weisz. „Veľkou hviezdou je nemecký herec Ben Becker, ktorý sa objavil v postave dôstojníka SS. To bol naozaj výnimočný výkon. A to som ešte nevidela film, len som ho pozorovala pri nakrúcaní,“ uviedla.

Habermannov mlyn má dve verzie – jednu pre nemecký a druhú pre český trh. Snímka už získala dve Bavorské filmové ceny – pre Juraja Herza za réžiu a pre Marka Waschkeho za herecký výkon v hlavnej úlohe. „Mám veľmi dobré referencie od ľudí, ktorí už videli film,“ doplnila Zuzana Kronerová. Film bude mať v Česku premiéru 7. októbra. Čaká ho aj slovenská kinodistribúcia, presný dátum uvedenia však ešte nie je známy.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy HrycJuraj HerzZuzana Kronerová