Noc literatúry bude tento rok v znamení jedenástky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kniha
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 4. mája (WEBNOVINY) – V stredu 11. mája si záujemcovia budú môcť vypočuť 11 úryvkov svetových diel na 11 miestach v Starom Meste od 17:30 do 23:00. Čítať budú 11 slovenskí umelci, ktorí hostí zavedú na atraktívne, ale aj bežne neprístupné, či verejnosti neznáme miesta. Svetové diela privíta zastrešené átrium študentov teológie tzv. Aloisianum, kryt civilnej ochrany, stanica mestskej polície v Jurenákovom paláci či historická budova Slovenskej pošty.

Agentúru SITA o tom informoval hovorca mestskej časti Tomáš Halán. Nad literárnym maratónom Noc literatúry 2011 prevzala záštitu starostka mestskej časti Staré Mesto Tatiana Rosová.

Každý návštevník si môže zvoliť svoje vlastné poradie, v akom jednotlivé čítania navštívi, alebo sa môže riadiť mapkou v skladačke Noci literatúry, ktorá ho bude navigovať vždy na najbližšie ďalšie miesto a do ktorej si na každom navštívenom mieste môže urobiť pečiatku. Ak získa všetkých jedenásť pečiatok, bude zaradený do žrebovania o knižné tituly.

Každé čítanie trvá 15 minút a ďalších 15 minút je určených na presun na nasledujúce miesto. Každá ukážka na Noci literatúry preto zaznie jedenásťkrát. Vstup je bezplatný. Počas Noci literatúry zaznejú diela z Rumunska, Veľkej Británie, Bulharska, Francúzska, Českej republiky, Portugalska, Rakúska, Maďarska, Nemecka, Holandska a Poľska.

Literárny maratón Noc literatúry 2011 s podtitulom keby niečo…Európou medzi riadkami s Generali Slovensko pripraví České centrum v spolupráci so združením EUNIC v tejto podobe aj v Žiline, Banskej Bystrici a v knižniciach na východnom Slovensku. V EUNIC formáte – kde sa spojili sily zahraničných kultúrnych inštitútov – je Noc literatúry okrem Bratislavy pripravená aj v iných európskych metropolách, ako napríklad vo Viedni, Prahe, Londýne, Budapešti a Dubline.

Minulý ročník bratislavskej Noci literatúry priniesol desať ukážok európskej literatúry. „Projekt Noc literatúry je pre nás príkladom, ako šíriť dobré meno a prostredníctvom kultúry sa zviditeľniť v iných krajinách,“ povedala Rosová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Tatiana Rosová