Nové fakty zo života kráľa pop artu Andyho Warhola

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andy Warhol
Maliar Andy Warhol na archívnej snímke z roku 1976. Foto: SITA/AP

SVIDNÍK 26. júla (WEBNOVINY) – Nové fakty zo života kráľa pop artu Andyho Warhola v týchto dňoch zistil Jozef Keselica z The Andy WARHOL PoP ART Clubu.

Ako informoval agentúru SITA, doteraz sa predpokladalo, že matka Andyho Warhola Júlia mohla prísť o dieťa – o Andyho staršiu sestru Jozefínu, ktorá zomrela ešte pred príchodom do USA v roku 1911 na Dolnej zemi.

Podľa Keselicu informácie uvádzané v domácich a zahraničných prameňoch nie sú správne. „Väčšina ľudí ani nevie, že Američan Andy Warhol s rusínskymi koreňmi na Slovensku mal a má tu v európskej zemi, v Mikovej, rodnej obci jeho oboch rodičov, svoju vlastnú pokrvnú staršiu sestru. Nevolá sa Jozefína, ale Mária, nenarodila sa v roku 1911 ale v roku 1912 a žila 33 dní. Sú na to úradné dokumenty – rodný list (archívy a matriky), kde sú presne uvedení jej krstní rodičia a kňaz, ktorý ju krstil,“ tvrdí Keselica.

Warhol mal rusínskych ale aj židovských predkov

Podľa jeho vyjadrenia je pochovaná v rodnej obci, no jej hrob sa do súčasnosti nezachoval. „Ďalším veľmi zaujímavým a takisto veľmi málo, ak vôbec, známym faktom, je spätosť Warhola nielen s Rusínmi na Slovensku. Po genealogickom výskume môžeme konštatovať, že Warhol má vo svojom rodokmeni aj židovského predka,“ tvrdí Keselica.

Andy Warhol
Foto: SITA/AP

Keselica tiež informoval, že sa hovorilo sa, že Júlii Zavackej Varcholovej sa narodila dcéra, ale doteraz nikto nevedel, kde presne a nebol známy ani presný dátum.

Nejasné okolnosti narodenia a úmrtia Warholovej sestry

„Uvádzali len rok – 1911 a aj ten nie je správny. Vedelo sa, že to bolo dievča a hovorilo sa, písalo sa, dokonca aj v knihách amerických životopiscov A. Warhola, že skonalo vraj kdesi pri meste Nyíregyháza (Maďarsko). Bolo všeobecne prijímané, že prvé dieťa – dcéra Júlie Varcholovej Zavackej (v USA nazývanej Julia Warhola), zomrela len po pár dňoch. Údajne vraj kvôli tomu, že tak krátko žila a aj preto, že boli mimo rodnú dedinu Miková, nebola pokrstená… Čo, samozrejme, nie je pravda. Toto tvrdenie vyvracia práve jej rodný respektíve krstný list,“ hovorí Keselica.

Ako ďalej uviedol, v Amerike majú zmapovaný každý deň tohto geniálneho umelca, ale teraz sa prepisuje história rodiny Andyho Warhola. „Ani Michalovi Byckovi, ktorý sa podrobne dlhé desaťročia venoval výskumu Andyho Warhola a jeho rodiny, sa napriek tomu, že urobil a odviedol obrovský kus práce a úsilia a postavil na nohy Múzeum moderného umenia AW v Medzilaborciach, sa nepodarilo úplne do detailov presne zistiť rodokmeň nášho slávneho umelca. Takisto Američania o tom nemajú ani páru. Pre mňa osobne je to svetová senzácia,“ tvrdí Keselica, ktorý sa podľa vlastných slov Warholovi venuje značne intenzívne už od roku 1987.

Andy Warhol sa narodil 6. augusta 1928 ako štvrté dieťa Ondreja a Júlie Varcholovej, rodenej Zavackej, z východoslovenskej dedinky Miková neďaleko Medzilaboriec. V Medzilaborciach kráľa popartu a jeho tvorbu pripomína Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW). „Aj keď dnes už máme k dispozícii presné údaje (archív MMUAW v Medzilaborciach) o narodení a úmrtí Andyho Warhola (6. 8. 1928 – 22. 2. 1987), mnohé encyklopédie ešte stále uvádzajú iné dátumy. Rozsiahla dokumentácia v archíve MMUAW jednoznačne potvrdzuje Warholov rusínsky pôvod,“ uzavrel Keselica.

V rodisku Andyho Warhola v Mikovej sa dnes začína multižánrový Mikovský festival rusínskej kultúry 2013, ktorý potrvá do nedele.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy Warhol