O mestách a ľuďoch v bratislavskej Open Gallery

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: Ilustračné foto SITA

BRATISLAVA 8. augusta (WEBNOVINY) – Zamyslenie nad možnosťami urbanizmu, o pamäti miest a o ľuďoch, ktorí ich obývajú, alebo nimi len prechádzajú ponúkne od utorka 9. augusta verejnosti výstava Jan Pfeiffer – Urbanizmus pamäti v bratislavskej Open Gallery. Galéria, ktorá má svoje priestory na Baštovej 5, výstavu slávnostne otvorí v pondelok o 18:00 a prístupná v nej bude do 5. septembra. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Gavulová z Nadácie – Centra súčasného umenia, ktorá výstavu spoluorganizuje.

Jan Pfeiffer (1984) žije, tvorí a študuje v Prahe a zároveň na cestách. Podľa kurátorky výstavy Kataríny Uhlířovej je totiž pozorovateľom pohybu. Študent ateliéru monumentálnej tvorby Jiřího Přihody na pražskej Akadémie výtvarných umení sa dlhodobo zaoberá vplyvom človeka na štruktúru mesta a spätným vplyvom mesta na kvalitu ľudského žitia a prežívania.

Výstava Jana Pfeiffera Urbanizmus Pamäti vznikla pre konkrétne miesta – Open Gallery a Bratislavu, ktoré kurátorka výstavy Katarína Uhlířová dôverne pozná. Podzemný priestor nebol zvolený náhodne. Tmavá galéria, určená pre prezentáciu súčasného umenia, je ukrytá pod úrovňou jednej z najstarších ulíc bratislavského Starého mesta. Neďaleko sa nachádza jeden z mnohých neuralgických bodov bratislavského urbanizmu – rušná Staromestskej ulice a Dómu sv. Martina či miesto bývalej Synagógy na úpätí Mosta SNP.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať