Peniaze na Krištáľový ples má SND len od sponzorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ples,tanec
Prominentných hostí zabávali vlani počas otvorenia jubilejného 10. Plesu v opere aj profesionálni tanečníci. Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 18. februára (WEBNOVINY) – Už o dva týždne sa v novej budove Slovenského národného divadla (SND) uskutoční slávnostný Krištáľový ples. Pôjde vôbec o prvý bál v týchto priestoroch . Vzhľadom na zlú finančnú situáciu divadla boli organizátori nútení zháňať peniaze len od sponzorov. „Slovenské národné divadlo nedáva do tohto plesu ani korunu. Vôbec všetky akcie, ktoré sa konajú v Slovenskom národnom divadle mimo inscenácií divadla sú zo sponzorských peňazí,“ povedal na tlačovej konferencii generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth.

Rovnako ani hviezdy, ktoré vystúpia 5. marca na plese, nebudú platené z prevádzkových peňazí SND. Ako prezradil riaditeľ sekcie Obchodu a vzťahov s verejnosťou SND Juraj Martiny, myšlienku zorganizovať ples sa podarilo naplniť predovšetkým prostredníctvom spolupráce s Máriou Vaškovičovou, autorkou a producentkou ankety Krištáľové krídlo. Pri príležitosti konania plesu sa podarilo zrekonštruovať aj parkety v sálach, kde budú hostia tancovať. „Bavíme sa o prostriedkoch, ktoré prevyšujú sumu stotisíc eur,“ povedal Martiny. Celkové náklady sa vyšplhali nad sumu 500-tisíc eur. „Z toho asi dvestotisíc sme vybartrovali,“ prezradila Vaškovičová.

Vstupenky pre širokú verejnosť rozdelili organizátori do troch cenových skupín podľa miesta sedenia, a to v hodnotách 100, 200 a 300 eur. „V predaji sú už len vstupenky za sto eur, ostatné sa vypredali. Tiež sme poskytli zľavnené vstupenky zamestnancom Slovenského národného divadla, nech majú tiež príležitosť sa prísť pozrieť,“ povedal riaditeľ SND. Sumy sú pritom vraj len symbolické, značnú časť preplatili sponzori. „ Ak by sme spočítali náklady a vydelili ich počtom hostí, tak by si tie lístky verejnosť nemohla vôbec dovoliť,“ dodala Vaškovičová. Medzi hlavných partnerov a sponzorov patrí okrem iných aj podnikateľ Boris Kollár.

V rámci plesu budú udeľovať aj ceny Minerva Crystallinus. V kategórii opera ju venujú Jurajovi Hrubantovi, za balet bývalej sólistke Alene Macháčovej a za činohru Stanislavovi Dančiakovi. Ocenení dostanú špeciálne sošky, ktorých autorkou je výtvarníčka Jana Brisudová. Pre hostí je pripravený bohatý program, okrem iného vystúpi operná diva ruského pôvodu Anna Netrebko, basbarytonista Erwin Schrott, slovenská sopranistka Andrea Danková, tenorista José Cura, ďalej tanečná skupina SĽUK, zoskupenie Fragile pod vedením Braňa Kostku či ostrieľaná plesová speváčka Sisa Sklovská. „Chceme naučiť slovenských podnikateľov etikete, aby mali radi operu,“ vyjadril hlavnú myšlienku plesu Martiny. „Neprístupili sme dokonca ani k predaju lístkov v zahraničí, a to ani v Rakúsku. Možno keď sa nejaké zvýšia pár dní pred tým. Záujem je pritom veľmi veľký,“ uzavrel Martiny.

Začiatok Krištáľového plesu je naplánovaný na 20:00, prvú časť priameho prenosu bude do 20:30 vysielať STV1. Po skončení priameho prenosu z Miss Universe bude pokračovať hodinový záznam zo slávnostného večera o SND.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris KollárSisa Sklovská
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo