Pentalógia je priekopnícke dielo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Zľava autor pentalógie Štefan Kassay, štátny tajomník MZV Peter Burian a autorova manželka Mária Kassayová. Foto: SITA

BRATISLAVA 22. mája (WBN/PR) – Dnes bola verejnosti slávnostne predstavená, za účasti štátneho tajomníka MZV Petra Buriana, najnovšia publikácia z dielne pána profesora Štefana Kassaya. Dlho očakávaný štvrtý zväzok pentalógie Podnik a podnikanie s názvom Interné procesy prináša 869 strán najnovších vedeckých poznatkov s aplikovaním do slovenských podmienok.

Slávnostného stretnutia sa zúčastnili aj hovorca pána prezidenta Ivana Gašparoviča, Marek Trubač, Prof. Ing. Augustín Marián Húska, DrSc, a tiež prof. Ing. Ján Košturiak, vedúci vedecký redaktor pentalógie Podnik a podnikanie. Pozvanie prijal i PhD., RNDr. Jozef Kelemen, DrSc., profesor na Sliezskej univerzite v Opave, ktorý sa zaoberá skúmaním umelej inteligencie. Medzi hosťami nechýbal generálny riaditeľ I. D. C. Holding, a.s., Pavol Kovačič a mnoho ďalších významných osobností priemyselného a vedeckého života.

Na štvrtom zväzku sa spolupodieľal tím pracovníkov, ktorí sa pričinili o to, že dnes môžem držať tento veľmi ťažký zväzok. A týmto chcem všetkým poďakovať, ako aj mojej trpezlivej manželke,“ povedal na úvod slávnostného stretnutia profesor Štefan Kassay. Publikácia je delená na tri časti. Prvá s názvom Základy projektovania inovatívneho podniku, nasleduje časť, kde autor projektuje globálne koncipovaný projekt. A posledná kapitola sa zaoberá konkrétnymi projektmi z priemyselnej praxe. V tomto zväzku sa predstavuje niekoľko podnikov naprieč spektrom priemyselnej výroby. Okrem I. D. C. Holdingu, a.s., môžu čitatelia viac nahliadnuť do výroby napr. aj v Chemosvite, a. s., a v ďalších piatich podnikoch.

Ing. Pavol Kovačič, predseda predstavenstva I. D. C. Holding, a.s., sa vyjadril: „Autor odviedol kus dobrej práce. Ale nielen pre IDC Holding, a. s., ale hlavne pre ľudí. Najpodstatnejšie, čo môže človek odovzdať je svoje know-how, skúsenosti a znalosti, ktoré sa najlepšie odovzdávajú prostredníctvom kníh.“ Štefan Kassay už dvadsať rokov spisuje svoje skúsenosti a vedomosti do pentalógie, a delí sa s nimi s čitateľmi nielen na Slovensku. Pentalógia sa prekladá do anglického jazyka, maďarského, poľského a ruského jazyka.

Profesor Ján Košturiak, vedúci vedecký redaktor pentalógie Podnik a podnikania na slávnostnom stretnutí povedal: „Priznám sa, že som nestretol ešte takého človeka, ktorý by mal odvahu sa pustiť do tak rozsiahleho diela ako Štefan Kassay.

Pentalógia je obsiahle dielo, ktoré obsiahlo novú štrukturalizáciu poznania vo vednej disciplíne manažmentu a jednak je to priekopnícke dielo, ktoré je k dispozícii metodológom, manažmentu, praktikom a samozrejme aj študujúcim. Väčšina z publikácii majú pôvod mimo Slovenska, ich autori sú z krajín z vyspelou a stabilnou ekonomickou. Výhodou tejto publikácie je a aj bude, že je opretá o domáce pomery a prezentuje slovenskú ekonomiku,“ v príhovore predniesol Ing. Kamil Mikulič, člen Dozornej rady I. D. C. Holding, a.s., a konzultant publikácie.

Vďaka svojej jedinečnosti sa publikácia Podnik a podnikanie stala predmetom ekonomickej diplomacie a pomáha šíriť dobré meno Slovenska aj v zahraničí. Vydanie v Maďarskej republike sa stretlo s veľkým záujmom verejnosti a tiež v ostatných krajinách, kde si môžu pentalógiu čitatelia kúpiť.

Tento zväzok končí prípadovou štúdiou o IPA Slovakii, kde sa predstavuje tzv. „Košturiakov inovačný kufrík,“ hovorí vedec a podnikateľ Štefan Kassay. Podnik IPA Slovakia je líder v oblasti inovácií a vzdelávania. Košturiakov kufrík obsahuje pomôcky, ktoré sa používajú pri tréningoch a školeniach. Je špecifický svojim obsahom a modifikuje sa pre potreby konkrétnej skupiny. Inovačný kufrík poznajú nielen pracovníci inovačných tímov, ale aj pracovníci zo všetkých úrovní riadenia podnikov. Inovácie tak nadväzujú na piaty pripravovaný zväzok, ktorý sa zaoberá problematikou učenia a rastu. Profesor Štefan Kassay aj so svojim tímom už pracuje na poslednom piatom zväzku, ktorý by mal prísť do tlače koncom tohto roka.

O pentalógii Podnik a podnikanie

Autor publikácie Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc. Podnik a podnikanie prináša unikátny pohľad na podnikanie v prostredí slovenského holdingu. Prvý zväzok s názvom Podnikateľské prostredie hodnotí a analyzuje prechod z plánovaného hospodárstva na trhové. Druhý zväzok – Ekonomika a financie prehodnocuje makroekonomiku a mikroekonomiku, opisuje predpokladané a nevyhnutné zmeny a poukazuje na možné riešenia v nových zložitých podmienkach. Strategická komunikácia je názov tretieho zväzku, kde má podľa autora prioritu komunikácia pred marketingom. A v poslednom piatom zväzku autor rozpracováva tézy na tému Učenie a rast. Publikácie sú vydávané vo vydavateľstve SAV-VEDA pod gesciou Európskej akadémie vied a umení. Na vydávaní cudzojazyčných mutácií sa spolupracuje s renomovaných zahraničnými vydavateľstvami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marek TrubačŠtefan Kassay