Prago Union sa vyfarbili

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Prago Union

BRATISLAVA 13. októbra (WEBNOVINY) – Prago Union majú na českej hudobnej scéne špecifické postavenie. Sú asi jediným hip-hopovým interpretom, ktorý dokáže zaujať aj široké nehip-hopové publikum. Dôvodom je predovšetkým skutočnosť, že frontman tejto formácie Kato je bezpochyby najlepší český MC. Mnohí ho označujú za básnika, čo nie je ďaleko od pravdy. Kato svojimi textami plnými metafor, dvojzmyslov a slovných hračiek totiž dokáže vytvárať lyrické obrazy, ktoré sa poslucháčovi doslova premietajú pred očami. Albumy Prago Union sa dajú počúvať aj tisíckrát a pri každom vypočutí sa v nich podarí objaviť niečo, čo človek predtým nezachytil. Kato je známy tým, že svoje texty píše spôsobom, akoby skladal puzzle, pričom niekedy trvá aj niekoľko rokov, kým ich dokončí. Práve vďaka tomu sú však jeho texty také jedinečné a potvrdzujú, že hip-hop je modernou poéziou.

Skupina Prago Union vznikla v roku 2002 v zložení Kato a DJ Skupla, ktorého však neskôr nahradil DJ Maro. Kato však na hudobnej scéne pôsobí už od roku 1995, keď sa ešte pod pseudonymom Deph stal členom známej skupiny Chaozz. S ňou má na konte päť albumov a hity ako napríklad Planeta opic, Policijeee alebo Zprdeleklika. Deph sa vydal na sólovú dráhu už v roku 1997, keď v rámci projektu Rigor Mortiz vydal album Až Na Věky… Naďalej však zostal členom Chaozzu a to až do rozpadu skupiny v roku 2002. Následne vytvoril skupinu Prago Union, ktorá debutovala v roku 2005 nahrávkou HDP. Tá sa stretla s pozitívnymi ohlasmi zo strany fanúšikov aj kritikov a viacerí z nich ju označili za album roka. Druhá štúdiovka s názvom Dezorient Express však vyšla až o päť rokov neskôr, pričom mnohí Katovi toto dlhé čakanie vyčítali. Samotný album sa však kvalitou HDP nielenže vyrovnal, ale ho dokonca mierne prevýšil. Dôkazom toho bola aj cena Anděl v kategórii Hip Hop & RnB. Po vydaní Dezorient Expressu však Kato a Maro zvolili odlišný postup a v polovici tohto roku oznámili, že začali pracovať na ďalšom projekte. Tentoraz malo ísť o konceptuálnu nahrávku, pričom tým konceptom boli farby. Pôvodne malo ísť síce iba o EP, nakoniec z toho však vzišiel plnohodnotný album s názvom V Barvách, ktorý uzrel svetlo sveta 1. septembra.

V Barvách obsahuje trinásť skladieb, názvy väčšiny ktorých tvoria samotné farby. Dvanásť z nich produkoval Kato a jednu (Fialová) Maro. Album obohacujú aj živé nástroje, ktorými prispeli členovia Livě Bandu a Marove skreče. Jednotlivé skladby vynikajú svojou atmosférou, vďaka čomu poslucháč dokáže jednotlivé farby identifikovať väčšinou aj bez toho, aby sledoval tracklist. Kato vo svojich textoch šikovne a mnohokrát aj vtipne využíva asociácie s jednotlivými farbami, ktoré však nikdy neznejú prvoplánovo. Najtemnejšou skladbou je pochopiteľne Černá, v ktorej Kato iba pomocou prívlastkov opisuje vojnu. Lyrickými vrcholmi sú tiež Vybarvená a Složená. Prvú spomínanú Kato vytvoril z názvov skladieb a albumov, ktoré počas svojej bohatej kariéry vytvoril vrátane nevydanej štúdiovky Já nejsem rapper. Složená je zas storytelling skladajúci sa z dvoch odlišných verzií toho istého príbehu, pričom tretiu slohu Kato vytvoril spojením predchádzajúcich dvoch. Tým iba potvrdil svoj status bezkonkurečne najlepšieho básnika na mikrofóne.

Jednu věc poznáš i z černobílých fotek

To když ti život mezi prstama protek

A ten zbytek, co máš v ruce, si můžeš tak akorát utřít do svých šortekKato v skladbe Černobílá

Prago Union dokázali, že dokážu nahrať nadpriemerný album aj bez toho, aby od ich uplynulej štúdiovky uplynulo niekoľko rokov. V Barvách je rovnako ako HDP a Dezorient Express album, ktorý síce plynie ľahko, no na pochopenie všetkých metafor a ostatných lyrických obratov si ho treba vypočuť niekoľkokrát a pozorne. Pri každom počúvaní zaručene človek objaví ďalšiu slovnú hračku alebo rým, ktorý mu predtým unikol. Priaznivci na Slovensku okrem toho dostanú šancu zažiť tento album aj naživo, a to v novembri a decembri. Jednou z týchto príležitostí bude aj koncert v bratislavskom KC Dunaj, ktorý sa uskutoční 13. novembra.

https://www.youtube.com/watch?v=LaAlXOKgkMM

Tracklist albumu Prago Union – V Barvách:

01 Černobílá

02 Černá

03 Modrá

04 Zelená

05 Žlutá

06 Bílá

07 Hnědá

08 Červená

09 Fialová

10 Vybarvená

11 Složená

12 Tónovací

13 Matná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia