Prestávka bola veľmi osviežujúca, tvrdí Igor Timko z No Name

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
No Name Foto: SITA/Jano Šperka

BRATISLAVA 3. novembra (WEBNOVINY) – Slovenská skupina No Name sa po trojročnej prestávke ohlásila čerstvou štúdiovou nahrávkou, ktorú originálne pomenovali Nový album. S názvom sa podľa speváka Igora Timka tentoraz veľmi „nepárali“.

„Aj nad pomenovaním skupiny No Name sa ľudia niekedy čudovali a dnes to je už zaužívaná značka. Navyše, vždy keď kapely vydávajú novinky, tak na billboardoch je napísané nový album. Tak teda ďakujeme za reklamu,“ povedal spevák s úsmevom v rozhovore pre agentúru SITA. „Otázne však je, ako sa bude volať naša ďalšia nahrávka. No Name Upgrade ?“ zamyslel sa Timko.

No Name sa pred dvoma rokmi prezentovali výberovkou The Best Of (1998-2009), ktorá obsahovala aj novú skladbu Ná, ná, náá. Tú nahrali spoločne s českou formáciou Chinaski. V roku 2008 im vyšla štúdiovka V rovnováhe.

„Prestávka bola veľmi osviežujúca. V štúdiu sa to potom doslova sype. Podstatné pri našej novinke bolo, že sa prebudil Roman Timko, čo je spoluautor takých kúskov ako Žily, Ty a tvoja sestra, Večnosť alebo Lekná. To je pre mňa ako väčšinového autora veľký prínos. Ľudia na to reagujú, vnímajú, že ide o inú poetiku. Dve pesničky tam má ako spoluautor aj Zoli (klávesák Zoltán Šallai, pozn. SITA) a tiež bubeník Ivan Timko. On je autorom záverečnej inštrumentálky s názvom Homo Instrumentalis.
Bez názvu
Foto: SITA/Peter Hudec

Veľmi podstatné tiež bolo, že sme na nahrávanie mali dostatok času,“

priblížil autorov textov a hudby Igor Timko, ktorý vyzdvihol aj vplyv koproducenta nahrávky Martina Gašpara. „Martin je človek, ktorý vytiahne z každého interpreta to pozitívne a ak sa vyskytne niečo negatívne, nezaoberá sa tým,“ dodal Timko.

Nahrávka Nový album, na ktorej muzikanti začali v štúdiu pracovať v apríli, ponúka dovedna desať skladieb, čo je podľa lídra skupiny adekvátne číslo. „Pred nahrávaním nikdy nemáme dvadsať alebo viac pesničiek, ktoré selektujeme. Skôr isté kúsky kontinuálne nosíme do štúdia a pracujeme s nimi. Ide o akúsi prirodzenú selekciu. Čo je dobré, na tom sa robí a čo nie, to mažeme a nedávame do žiadnych šuflíkov. Rozhodli sme sa, že desať skladieb bude tak akurát. Nechceli sme tam mať žiadnu vatu alebo nejakú nedotiahnutú pieseň. Ja som dokonca pôvodne rozmýšľal nad nahrávkou, na ktorej by bolo len šesť pesničiek,“ povedal Timko.

Prvým singlom z albumu je skladba Ženušky s hosťujúcou českou divou Luciou Bílou. Podľa Igora Timka ale pesnička nevznikla ako dueto. „V Košiciach býva jedna pani, ktorá sa ma spýtala, kedy bude v pesničke aj ona. Povedal som si, že je to dobrý fór a tak sme do skladby zakomponovali čašníčku, zubárku, letušku, herečku a kuchárku. Ja som to napísal z pohľadu umelca, ktorý takto vytvára pesničky pre rôzne dámy. Keď bola pieseň hotová, napadlo nás, že by to mohli spievať ženy. Malo by to taký konfrontačno-konverzačný rozmer. Rozmýšľali sme nad angažovaním piatich speváčok, no neskôr sme to zredukovali na jednu. Padali nejaké slovenské a české mená a nakoniec sme si vybrali Luciu Bílú. Je to diva, vie zahrať anjela a diabla, je veľmi variabilná. Navyše k sebe máme istú náklonnosť. Už pred desiatimi rokmi nás totiž ako jedna z prvých veľkých hviezd pozvala k sebe do Prahy, kde sme si spoločne zaspievali Žily. Toto bol teda náš návrat po mnohých rokoch,“ vysvetlil spevák.

K Ženuškám už skupina zverejnila aj pútavý videoklip, ktorý režíroval Ivan Trebuľa. Aj keď nakrúcanie klipu trvalo len 18 hodín, kapela i speváčka sa naň pripravovali asi dva týždne. „Príprava je veľmi podstatná. Nie nadarmo sa hovorí, že ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku,“ poznamenal Timko.

Druhým singlom z nového albumu bude „zimná“ pesnička Biela krása. „Chceli sme sa vyhnúť slovu Vianoce, aby to nebolo smerované iba na ten december, ale na celú zimu. Mnoho piesní sa venuje Vianociam, no zima trvá až do marca, v Tatrách až do apríla,“ uviedol spevák.

Bielu krásu, Ženušky, ale i staršie hity kapela predstaví na slovensko-českom turné, ktoré hudobníci odštartujú 7. novembra v Brne. O deň neskôr vystúpia v Ostrave, 10. novembra v Prahe, 22. v Bratislave a napokon doma v košickej Steel Aréne. Hosťom na ich slovenských koncertoch bude kapela Siempre na čele s Lukášom Adamcom. Obdobie plné koncertov čaká No Name aj na budúci rok. „Dve vystúpenia už máme potvrdené aj na rok 2013,“ poznamenal Igor Timko s dodatkom, že ich fanúšikovia ich uvidia aj v lete na slovenských a českých festivaloch.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor Timko