Red Hot Chili Peppers rozpálili Prahu so sediacim gitaristom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Red hot
Anthony Kiedis Foto: SITA/AP Andres Kudacki

PRAHA 28. augusta (WEBNOVINY) – Po skupine Metallica a pesničkárovi Bruceovi Springsteenovi hostila pražská Synot Tip Aréna tento rok ďalšiu americkú hudobnú legendu.

V pondelok večer patril štadión futbalistov Slavie formácii Red Hot Chili Peppers (RHCP), pre ktorú to bol prvý open-air koncert v Českej republike. Premiérovo sa v Prahe ukázal aj nový gitarista skupiny Josh Klinghoffer.

Tridsaťdvaročný inštrumentalista, ktorý v zostave kapely nahradil obľúbeného Johna Fruscianteho, sa však nemohol prejaviť naplno.

Gitarista totiž do českej metropoly pricestoval so zranenou pravou nohou. Pre svoj hendikep musel na pódium prísť podopretý barlami a celý koncert odohral posediačky. Napriek tomu, že Klinghoffer nie je taký živel ako basgitarista Michael „Flea“ Balzary, bolo očividné, že po stagei by si aj on občas veľmi rád zaskákal.

Fanúšikov dostala kapela do varu už v úvode

Fanúšikov, ktorí na svojich obľúbencov čakali pred arénou už od poludnia, organizátori vpustili dnu po sedemnástej hodine.

Red hot
Foto: SITA/AP Jonathan Short

Ako prvá z avizovaných predkapiel sa k slovu dostala domáca formácia Charlie Straight. Po 18:30 ju vystriedala britská skupina A.A.A.K., ktorá sa len nedávno po dlhej odmlke vrátila na scénu. Red Hot Chili Peppers sa v Prahe zachovali maximálne profesionálne, keď sa na pódium dostavili takmer na minútu presne – krátko po 20:00.

Svoj koncert odštartovali tak, ako to zvyknú robiť na celom svetovom turné I’m With You – singlom Monarchy of Roses. Už od začiatku si teda publikum mohlo schuti zaskákať. V podobnom duchu sa niesla aj druhá skladba Around The World zo slávneho albumu Californication (1999).

Po nej sa divákom prihovoril Flea, opäť oblečený v jednom zo svojich bláznivých outfitov. „Praha je najkrajšie mesto, aké som kedy videl,“ povedal 49-ročný basgitarista s fialovými vlasmi, ktorý tradične rečnil viac ako rovnako starý spevák Anthony Kiedis. Flea nezvykne rozdávať komplimenty len preto, aby sa zapáčil, a tak sa jeho slová dajú považovať za pravdivý názor človeka, ktorý precestoval kus sveta.

Video: Red Hot Chili Peppers – Monarchy of Roses [Official Music Video]

Videoprojekcia opäť nesklamala

RHCP sú na turné k aktuálnemu albumu I’m With You (2011) už od vlaňajšieho septembra. Od začiatku na týchto vystúpeniach využívajú pútavú videoprojekciu, ktorá aj v Prahe ešte viac umocňovala zážitok z koncertu. Na často sa meniacich obrazovkách sa striedali kreslené vizualizácie so živými, raz čierno-bielymi, inokedy farebnými zábermi na členov kapely a jej fanúšikov. To všetko sprostredkúvali kamery strategicky rozmiestnené po celom pódiu.

Red hot
Foto: SITA/AP Tony Dejak

Doslova ohromujúci bol pohľad na energický pohyb Fleaho či strojovú hru na bicie mohutného Chada Smitha oblečeného v typickej červenej kombinéze.

Anthony Kiedis bol už tradične viac ako polovicu koncertu „hore bez“, pričom ani v Prahe sa nezaobišiel bez svojich hipsterských fúzikov a čierno-bielej šiltovky s nápisom Off! Aj keď je vzhľad členov štvorčlennej formácie už roky jedným z jej poznávacích znamení, tým najpodstatnejším zostávajú silné pesničky, ktoré naživo ešte naberajú na sile.

V Synot Tip Aréne zaplnenej asi z dvoch tretín skupina hitmi naozaj nešetrila. Už ako tretia v poradí zaznela Otherside, hneď po nej Dani California a ako piata Can’t Stop zo štúdiovky By The Way (2002). Nasledoval blok menej známych piesní – Wet Sand a She’s Only 18 z albumu Stadium Arcadium (2006) a Right on Time z nahrávky Californication, ktoré Američania premiešali so singlami Look Around a The Adventures of Rain Dance Maggie z aktuálnej štúdiovky I’m With You.

Video: Red Hot Chili Peppers – The Adventures of Rain Dance Maggie [Official Music Video]

Californication aj s famóznym introm

Ak je kapela zaradená do Rock’n’rollovej siene slávy, tak zvyčajne preto, že vytvorila minimálne jednu, ak nie niekoľko skladieb z kategórie nesmrteľný hit. Red Hot Chili Peppers majú desiatky miliónov priaznivcov na celom svete aj preto, že v roku 1991 vydali album Blood Sugar Sex Magik obsahujúci baladu Under The Bridge. Silnú pieseň o neľahkom období Anthonyho Kiedisa si v pondelok večer zaspieval snáď každý a nejednému z divákov sa popri zimomriavkach možno aj tisli slzy do očí.

Red hot chili peppers
Foto: SITA/AP Jonathan Short
Red hot
Foto: SITA/AP Manu Fernandez

Kalifornská kapela ale nie je žiaden Bryan Adams a tak už v nasledujúcom kúsku Factory of Faith Flea znovu splašene pobehoval po pódiu, zatiaľ čo si Klinghoffer brnkal na gitaru z nepohodlia stoličky.

Ďalším z mnohých vrcholov koncertu bola interpretácia hitu Californication, opäť v úvode s basovo-gitarovým introm. S tancujúcim publikom sa Red Hot Chili Peppers po prvý raz rozlúčili už krátko pred pol desiatou večer singlom By The Way.

Neutíchajúci potlesk, ale aj vopred určený plán muzikantov o pár desiatok sekúnd vrátil na pódium. Prídavkovú časť rozbehli hrou na bicie a perkusie Chad Smith a Brazílčan Mauro Refosco, ktorý takto RHCP pomáha na celom turné.

Po jednej z najnovších piesní Ethiopia nasledoval veľkolepý vrchol v podobe Give It Away, ktorý je starší ako mnoho návštevníkov pondelňajšieho vystúpenia.

„Podporujte živú hudbu, hádžte mince do klobúkov pouličným muzikantom,“ zaznelo v záverečnej rozlúčkovej reči charizmatického basáka Fleaho. Ten sa po takmer dve hodiny trvajúcom koncerte Prahe poďakoval za pohostinnosť i láskavosť. Bubeník Chad Smith následne do publika porozhadzoval zopár paličiek a ako posledný opustil pódium.

Video: Red Hot Chili Peppers – Blood Sugar Sex Magik (Album Version)

https://www.youtube.com/watch?v=L5bCMLIA5Fk

Turné I’m With You v podaní Red Hot Chili Peppers však ani zďaleka nekončí. Už v stredu budú kroky mnohých Slovákov smerovať na PJ Hipodrom do chorvátskeho Záhrebu. Následne sa štvorica z Kalifornie predstaví v Bukurešti, Sofii, Aténach, Bejrúte, Istanbule a Tel Avive.

Od 23. septembra do 26. novembra bude koncertovať v USA a Kanade a od 14. do 28. januára 2013 na Novom Zélande a v Austrálii. Vo februári ju zase čakajú vôbec prvé vystúpenia v Juhoafrickej republike. Mimochodom, všetky tieto koncerty, vrátane pražského, sa budú dať stiahnuť z webstránky livechilipeppers.com.

Video: Red Hot Chili Peppers – Californication – Live at Slane Castle

Setlist skupiny Red Hot Chili Peppers na koncerte v Prahe (27. augusta 2012):

1. Monarchy of Roses

2. Around the World

3. Otherside

4. Dani California

5. Can’t Stop

6. Wet Sand

7. Look Around

8. She’s Only 18

9. The Adventures of Rain Dance Maggie

10. Right on Time

11. Under the Bridge

12. Factory of Faith

13. Higher Ground (Stevie Wonder cover)

14. Californication

15. By the Way

Prídavky:

16. Chad & Mauro Jam

17. Sir Psycho Sexy

18. They’re Red Hot (Robert Johnson cover)

19. Ethiopia

20. Give It Away

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bryan AdamsCharlie StraightRed Hot Chili Peppers