Rusíni chystajú v Bratislave kultúrny večer s filmom Osadné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusinsky vecer
Foto: Oikos International/Molody

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) – V stredu sa na pôde Ekonomickej univerzity v Bratislave uskutoční Rusínsky kultúrny večer spojený s premietaním filmu Osadné.

Podujatie organizujú Oikos Bratislava – pobočka medzinárodnej mimovládnej organizácie zameranej na udržateľnú ekonómiu a manažment Oikos International a organizácia Molody.Rusyny v duchu zachovania rusínskej kultúry na Slovensku. S rusínskou menšinou návštevníkov podujatia od 17:00 bližšie zoznámi Peter Štefaňák v diskusii, ale aj prostredníctvom folklórneho súboru Ruthenia.

Rusíni patria už niekoľko storočí k pôvodnému obyvateľstvu regiónu pozdĺž južných a severných svahov severocentrálnej reťaze Karpát. Toto teritórium je dnes súčasťou štyroch štátov: Ukrajiny (Zakarpatská oblasť), Poľska (najmä lemkovský región na juhovýchode krajiny), Slovenska a Rumunska (Marmarošská oblasť).

Document-toury-movie v réžii Marka Škopa Osadné je príbehom starostu a pravoslávneho kňaza z dedinky na hranici Európskej únie, ktorí sa dotknú sveta veľkej politiky. Boj za záchranu dedinky sa rozhodnú viesť starosta a kňaz spolu so svojimi manželkami, ktoré sú ich dôležitými tieňovými poradkyňami. Starosta aj kňaz vedia, že budúcnosť obce môže spočívať v rozvoji cestovného ruchu.

O pomoc s propagáciou poprosia PR manažéra politického hnutia Rusínska obroda Fedora Vica. Tento politik s humorom Dona Quijota pritiahne do Osadného návštevu na najvyššej úrovni z Bruselu. Europoslanec Milan Gaľa je pohnutý situáciou v obci a pozve lokálnych politikov do Bruselu. V rámci organizovaných exkurzií takto navštívi Európsky parlament v Bruseli asi 80-tisíc ľudí ročne. Počas cesty „z kúta Európy“ do „centra Európskeho Babylonu“ si hrdinovia z Osadného obzrú a okomentujú obrovské priestory parlamentu, navštívia sálu pre 785 poslancov a najmä – stretnú sa s elitnými europolitikmi, ktorým predstavia svoje nové projekty.

Snímku Osadné si v slovenských kinách pozrelo zhruba 11-tisíc ľudí. Po festivalovej premiére v Karlových Varoch ju uviedli na Londýnskom filmovom festivale, kde ju nominovali na Cenu Johna Griersona. Film ďalej vybrali do programu festivalov IDFA Amsterdam, Hot Docs Toronto, DFF Thessaloniki, Margaret Mead FF New York, MFF Melbourne či MFF Krakow, kde získal Zvláštne uznanie poroty. Informácie zverejnili webové stránky udrzatelne.sk a rusin.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať