Šou Cirque du Soleil vyrazila divákom dych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cirque du Soleil
Cirque du Soleil Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Slávny Cirque du Soleil v Bratislave odohral v stredu večer predstavenie Saltimbanco, s ktorým v slovenskej metropole vystúpi ešte sedemkrát. Dve hodiny trvajúca šou plná akrobatických kúskov, žonglérskeho umenia a humorných scénok zaplnenému Zimnému štadiónu Ondreja Nepelu doslova vyrážala dych.

Na ich vystúpenie pritom neprišli len Slováci, v publiku bolo počuť aj francúzštinu, nemčinu či angličtinu. Niektorí diváci sa zároveň priznali, že na Cirque du Soleil neprišli prvýkrát, no zrejme ani naposledy.

Medzinárodné zoskupenie cirkusantov odštartovalo šou o ôsmej hodine večer. Cirque du Soleil predstavil v slovenskom jazyku jeden z vystupujúcich z Českej republiky. Hneď na úvod predviedla brilantnú ekvilibristiku trojčlenná skupina – jeden muž a dve ženy.

Ďalším ohromujúcim číslom bolo vystúpenie na tyčiach, pri ktorom sa mnohým prítomným nepochybne potili ruky. Napriek náročnosti však účinkujúci natrénované scénky zvládali bez očividných chýb a ich zladenie bolo doslova strojové.

Kým väčšina vystupujúcich publikum zabávala akrobatickými číslami, zopár členov cirkusu malo komediálne úlohy. Jeden z nich si pritom neustále vypomáhal ľuďmi z publika. Klaunovské čísla vyvolávali aj zásluhou náhodne vybraných návštevníkov smiech nielen u mladých, ale i tých najstarších.

Ešte pred prestávkou jeden z účinkujúcich ukázal, čo všetko dokáže s loptičkami. Ďalší cirkusanti zase predviedli neuveriteľné kúsky s lasami, pomocou ktorých špecifickým spôsobom stepovali. Pohyby popierajúce gravitáciu mohlo publikum vidieť aj po približne 20-minútovej prestávke.

Vrcholným číslom druhej časti predstavenia bolo
Cirque du Soleil
Foto: SITA/Marián Peiger

vyskakovanie akrobatov z hojdačky a s tým súvisiace vytváranie živých veží alebo ekvilibristika štyroch účinkujúcich na odpružených lanách vysoko nad pódiom. Počas všetkých čísel mali umelci na sebe nádherné kostýmy. Ich vystúpenia dopĺňala reprodukovaná hudba, doplňovaná živou hrou na saxofón, klávesy a bicie nástroje.

Zo skupiny 20 pouličných účinkujúcich, ktorí začali v roku 1984, sa Cirque du Soleil postupne stal svetoznámou organizáciou. Spoločnosť so sídlom v kanadskom Montreale, ktorá poskytuje kvalitnú umeleckú zábavu, má v súčasnosti približne 5-tisíc zamestnancov, z toho viac ako 1300 umelcov z viac než 50 krajín. Cirkusovú šou Saltimbanco uvádza Cirque du Soleil od roku 1992.

V Európe, Severnej a Južnej Amerike, Austrálii, Japonsku a na Novom Zélande si ju pozrelo už viac ako 11,5 milióna ľudí. V šou vystupuje väčšinou viac ako 50 kvalifikovaných umelcov z vyše 15 rôznych krajín, celý súbor tvorí asi 150 ľudí.

Saltimbanco, ktoré je charakteristické svojimi unikátnymi akrobaciami, sa v Bratislave predstavia aj vo štvrtok o 20:00, v piatok o 16:00 a 20:00, v sobotu o 16:00 a 20:00 a v nedeľu 19. februára o 13:00 a 17:00. Vstupenky na predstavenie stoja v sieti Ticketportal 29 až 89 eur.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Cirque du Soleil