Unikátny ONE DAY JAZZ FEST tento rok s príchuťou orientu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Martin valihora
martin valihora

BRATISLAVA 10. marec (WBN/PR) – Jedinečný hudobný projekt určený milovníkom jazzu prinesie už o niekoľko dní celosvetovo uznávaný slovenský bubeník Martin Valihora. Po úspechu predošlých ročníkov vlastného jazzového festivalu sa virtuózny hudobník rozhodol vziať netradičné podujatie pod svoje ochranné krídla opäť. Tentokrát s cieľom predstaviť nielen slovenskú, ale i maďarskú, americkú a indickú hudobnú špičku! ONE DAY JAZZ FEST štartuje už 22. marca v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Unikátny ONE DAY JAZZ FEST bude mať tento rok príchuť orientu! Jeho organizátor, bubeník Martin Valihora sa rozhodol spojiť svoje sily s Agentúrou Shiraz a spoločne pozvali na Slovensko úspešné zoskupenie indických perkusionistov Abhijit Banerjee Trio. „Agentúra Shiraz má bohaté skúsenosti s organizáciou podujatí podporujúcich etnickú hudbu a práve o tento rozmer chcem obohatiť svoj jazzový festival. Preto sme sa spojili a organizujeme ho spoločne. Shiraz má za sebou realizáciu koncertov perzkej, bulharskej a azerbajdžanskej hudby i tanečných predstavení. Tentokrát spojíme slovenský jazz a indickú etnickú hudbu,“ vysvetľuje otec myšlienky a zakladateľ ONE DAY JAZZ FESTIVALU Martin Valihora. Geniálny slovenský bubeník, známy svojou všestrannosťou a sklonmi k spájaniu rôznorodých hudobných žánrov prezrádza, že vďaka spojeniu hudobníkov, ktorí doteraz nemali príležitosť stretnúť sa na jednom pódiu, ide o prvú akciu tohto druhu na Slovensku. „Tento rok sme zaradili do programu ONE DAY JAZZ FESTIVALU netradičnú kombináciu – crossover indickej hudby a jazzu v podaní špičkových indických a slovenských umelcov Abhijit Banerjee Trio a Martin Valihora Trio. Zoskupenie sme zaradili ako hlavný program festivalu, na ktorom vystúpia aj iní umelci s podobným zameraním.“ Marcový ONE DAY JAZZ FEST organizátori označujú ako 1. fázu celého tohtoročného projektu, resp. ako úvod do ďalších dvoch jazzových festivalov, ktoré slovenskému publiku prinesú ešte tento rok.

Gypsy Classic

Úvodnú časť tohtoročného ONE DAY JAZZ FESTU otvorí nový hudobný projekt kapely Gypsy Classic. Ako vysvetľuje autor projektu, ktorý vznikol len pred necelým mesiacom, známy bubeník Jozef Döme, repertoár kapely je vyskladaný najmä zo skladieb virtuózneho jazzového gitaristu a skladateľa Django Reinharda, ktorého preslávila dovtedy nepoznaná technika hry na jazzovú gitaru, tzv. „hot jazz guitar“. Zaujímavosťou je tiež fakt, že Jozef Döme práve vďaka tomuto projektu na okamih vstane spoza bicích a predvedie svojim fanúšikom hru na gitare.

Band:

Dodo Horváth – violin

Pavol Bereza – sólo gitara

Jozef Döme – doprovodná gitara

Jozef Brisuda – basa

ONE DAY JAZZ FEST – prestížny hudobný projekt sa môže pochváliť už 3-ročnou tradíciou a zakladateľom, ktorého meno pozná celý jazzový svet. Cieľom projektu uznávaného bubeníka Martina Valihoru je sprostredkovanie a priblíženie kvalitného hudobného zážitku širokej laickej i odbornej verejnosti, a to prostredníctvom vystúpení tvorcov a interpretov svetovej, európskej i slovenskej jazzovej scény. Prioritou organizátorov festivalu je zároveň prehlbovanie vzťahov medzi domácou a svetovou jazzovou scénou a tiež zviditeľnenie novátorských prístupov progresívnych mladých jazzových umelcov. George Duke, John McLaughlin, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Michael Manson, Hiromi Uehara, Jef Lee Johnson, Don Grusin a ďalší…

Program ONE DAY JAZZ FEST 2011:

22. marec, Slovenský rozhlas

19:00 Gypsy Classic

20:00 Martin Valihora Trio &

21:00 Abhijit Banerjee Trio USA/INDIA/HUN/SK

/jednotlivé i spoločné vystúpenia dvoch zoskupení/

Martin Valihora (SK) – bicie

absolvent slávnej Berklee College of Music v Bostone je už viac ako 15 rokov jedným z najvyhľadávanejších štúdiových hráčov do hudobných projektov v Európe aj v USA. V roku 2000 sa stal „Najlepším inštrumentalistom roka”, v roku 2011 laureátom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii hudba. Spolupracuje s takými osobnosťami ako Ron Affif, Don Grusin, Hiromi, Anthony Jackson, Lee Ritenour,John Beasley, Jeff Pevar, Bryan Carrigan, Steve Postell, Greg Hopkins, Sergio Salvatore, Dan Brantigan Quartet, Berklee Concert Jazz Orchestra, Chris Emerson, Chris Cheek a mnohí ďalší. Najnovšie púta pozornosť ako nový člen obnovenej legendárnej formácie Collegium Musicum a skupiny Martina Chodúra

Abhijit Banerjee
Abhijit Banerjee

Abhijit Banerjee (India, USA) – tabla

jeden z najvýznamnejších indických hráčov na tabla, ktorý počas svojej 20-ročnej kariéry potvrdil kvality všestranného umelca. Je nielen vynikajúcim predstaviteľom klasickej indickej hudby, ale dokáže svoje hudobné cítenie prejaviť aj v iných hudobných štýloch. Je aktívnym a vyhľadávaným spoluhráčom, ktorý obohacuje živé koncerty a hudobné nahrávky takých umelcov ako Ravi Shankar, Trilok Gurtu, Ry Cooder alebo Larry Coryell a samozrejme figuruje aj na albumoch významných indických majstrov tradičnej hudby. Vystupoval na významných podujatiach, festivaloch a na miestach ako Lincoln Center, Carnegie Hall, Gevant Haus v Nemecku, Paleis v Bruseli, Theatre de la Ville & Radio France v Paríži. Zároveň figuruje ako vedúca postava hudobnej formácie Tarang, v ktorej sa predstavil ako skladateľ a člen hudobných skupín Raga Jazz Group, Arohi Ensemble ai.

Zložil filmovú hudbu k dokumentu „The Trail“ o meste Kolkata, za ktorú obdržal niekoľko významných ocenení. Tento film bol uvedený na filmových festivaloch v Mníchove a Amsterdame. Stal sa zakladateľom školy Dhwani Academy of Percussion v Los Angeles, New Yorku, Kolkate ai, ktorej cieľom je vychovávať talenty z celého sveta a priblížiť svetu indickú kultúru a umenie.

Pandit Biswajit Roy Chowdhury
Pandit Biswajit Roy Chowdhury

Pandit Biswajit Roy Chowdhury (India) – sarode

je mnohými významnými cenami ocenený muzikant z Delhi, pozývaný na najprestížnejšie hudobné festivaly v Indii. Prvé hodiny na sitár a sarod absolvoval vo veku 10 rokov u svojho otca Ranajita Roy Chowdhuryho. Neskôr boli jeho učiteľmi významní majstri Pandit Indranil Bhattacharya a Ustad Amjad Ali Khan, ktorí výrazne ovplyvnili jeho techniku hry. Spôsob prezentovania rág je jedinečný tým, že preberajú veľa z vokálneho prednesu, za čo vďačí legendárnemu spevákovi- Pandit Mallikarjun Mansur bol jeho učiteľom až do svojej predčasnej smrti v roku 1992. Umelec hral na najprestížnejších koncertoch v Indii a v západne j Európe spolupracoval na spoločných projektoch s jazzovými hudobníkmi. Od francúzskej vlády získal v roku 2006 čestný titul „Chevalier de Arts et Letters“ (Rytier umenia a literatúry).

SAROD (alebo Sarode) – je jediný hudobný nástroj vo svojej triede schopný

prenikavých melódií až po zarážajúce rýchle crecsendo. Primárne je to sólový nástroj, ktorého zvuk má jedinečnú plnosť uchvacujúcu poslucháča od začiatku do konca. Sarod pochádza z afgánskeho nástroja rebáb, ktorý si našiel miesto v dynamickej hudobnej kultúre severnej Indie počas kultúrneho prieniku v 18.a 19. storočí. Úprava rebábu požiadavkám vokálne orientovanej indickej hudby umožnila vznik nástroju sarod približne okolo roku 1820.

Somnath Roy (India) – ghatam

populárny a všestranný hudobník začínal hrať na viacerých hudobných nástrojoch napríklad na bansuri (bambusová flauta) a bubon dholak, ktoré sa používajú v ľudovej hudbe. Až neskôr sa začal venovať klasickej indickej hudbe. Pod vedením vynikajúceho učiteľa Pandita S. Shekara a neskôr majstra Shri V. Suresha študoval hru na juhoindický ghatam. Stal sa uznávaným hráčom a majstrom hry na tento nástroj. V súčasnosti si ho na koncertné vystúpenia ako partnera pozývajú najvýznamnejší indickí umelci medzi inými aj nositeľ ceny Grammy Pt. Viswa Mohan Bhatt. Somnath sa vyše 22 rokov venuje tvorbe filmovej hudby a aj v tejto oblasti má za sebou mnohé úspešné projekty. O jeho všestrannosti svedčí aj záujem o rôzne fúzie a hudobné prepojenia. Bol členom populárnych zoskupení ako Rhythm Scape, Bandish Fusion, Siddhi Goma a spolupracoval aj s najslávnejším ľudovým hudobníkom z Gudžarátu – Budhadevom Dasguptom. Vydal množstvo CD ako sólista aj spoluhráč známych majstrov indickej hudby a pravidelne sa zúčastňuje renomovaných hudobných festivalov v Indii aj v zahraničí napr. Etni Malaga Festival, World Sacred Music Festival a i.

Získal cenu ATN ako Najlepší perkusionista za rok 2003.

Agentúra Shiraz ponúka na Slovensku koncerty zamerané na etnickú a world hudbu a tanečné projekty. V minulom roku realizovala na Slovensku koncerty indickej, perzskej, bulharskej a azerbajdžanskej hudby a tanca v podaní vynikajúcich umelcov z celého sveta. Prezentuje tak menšinové hudobné žánre a etnickú hudbu a prispieva k osviežovaniu kultúrneho života na Slovensku. Pozývaním špičkových umelcov zo všetkých kútov sveta prispieva tiež k osvete v oblasti spoznávania kultúr sveta, tolerancii a prehlbovania vzájomného porozumenia (spolupracuje s Nadáciou M. Šimečku aj s o. z. Človek v ohrození).

Predaj lístkov na: https://www.ticketportal.sk/

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Martin ValihoraRavi Shankar