Úspešný aj 7. ročník festivalu VYSOKÉ HORY NITRA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: VYSOKÉ HORY NITRA 2012

BRATISLAVA 27. novembra (WBN/PR) – V sobotu 24. novembra sa na Mestskom úrade v Nitre uskutočnil siedmy ročník festivalu Vysoké hory Nitra. Organizátor, ktorým je Nitriansky horský spolok, pripravil pútavý program pozostávajúci z filmov i prezentácií venovaných horám a cestovaniu. Uviedli ich viacerí hostia, medzi nimi aj tri známe osobnosti, ktoré boli hlavnými hosťami festivalu – najaktívnejší slovenský cestovateľ 20. stor. František Kele, úspešný dokumentarista a fotograf Tomáš Hulík a tiež fotograf a cestovateľ, ktorý prešiel Afriku krížom-krážom, Ivan Bulík.

F. Kele, mimoriadne aktívny cestovateľ, pôsobil na všetkých kontinentoch, bol na troch cestách okolo sveta. Celkovo navštívil 128 krajín a precestoval mnoho času, celkovo približne 11 rokov. Jeho prezentácia „Polstoročie na cestách“ pozostávala z pútavého a vtipného rozprávania, fotografií a krátkych filmov dokumentujúcich jeho zážitky, skúsenosti, pričom v závere nasledovala beseda. Svoju účasť na tomto festivale komentoval nasledovne: „V priebehu dňa na festivale som si uvedomil, že nie ja som prišiel „dávať“ niečo divákom a organizátorom, ale že je to prúd pozitívnej energie v opačnom smere, teda ku mne. Cítil som sa výborne a dávno som nezažil ako reakciu na moje vystúpenie toľko potlesku ako v sobotu na festivale Vysoké hory Nitra.

Vo festivalovom programe nechýbal tradične ani film oceňovaného filmára Pavla Barabáša. Aktuálne to bol film „Pygmejovia – Deti džungle“ zachytávajúci cestu Ivana Bulíka za vysnívaným stretnutím s najmenšími ľuďmi planéty, civilizáciou nepoškvrnenými Pygmejmi. Bulík bol na festivale nielen na plátne, ale aj osobne. Vo svojej prezentácii návštevníkom predstavil iný africký kmeň žijúci ešte pôvodným spôsobom života, divokých Surmov, osady ktorých navštívil už v r. 2010 a 2011.

Bez názvu
Foto: VYSOKÉ HORY NITRA 2012

Nitriansky festival bol prvým festivalom, kde boli v premiére uvedené fotografie a informácie z nedávno skončenej expedície k Surmom, resp. zo splavu rieky Godžeb. Ivan Bulík si na festivale Vysoké hory Nitra cení jeho nekomerčný charakter. Bol pre neho nabitý emóciou, nadšením a pohodou.

I keď to nie je obrovský festival, so stovkami svetiel, kopcom zahraničných hostí, pre mňa určite patril k najpríjemnejším prekvapeniam, aké som na slovenských festivaloch zažil,“ dodal tento skúsený cestovateľ.

Návštevníci festivalu videli v Nitre tiež nové filmy Rasťa Hatiara a Martina Jurzu. Prostredníctvom prezentácií ďalších hostí sa dostali do Kostariky, Čile, Peru, Albánska, talianskych Dolomitov, Dolného Mustangu a Himalájí.

Na festival s voľným vstupom prúdili od rána stovky milovníkov prírody, hôr a cestovania. Veľký záujem potvrdzovala sála plná už na začiatku festivalu. Okrem filmov a prezentácií si ľudia prezreli tradičnú výstavu fotografií od rôznych autorov vrátane kolekcie veľkoformátových fotografií „Cesty Slovenskom“ od menovaného T. Hulíka. Viacerí z divákov si z bohatej tomboly odniesli domov hodnotné ceny.

Novinkou a obohatením festivalu bolo hudobné vystúpenie Igora Holku so svojimi žiakmi a skupinou Afro Campana, ktorí zvukom bubnov, africkými rytmami, spevom, tiež tancom rozvibrovali a roztlieskali celú sálu.

Bez názvu
Foto: VYSOKÉ HORY NITRA 2012

Po šiestykrát bola v rámci festivalu zrealizovaná anketa Cena diváka. Návštevníkov tento rok najviac zaujal Tomáš Hulík so svojim filmom Cesty Slovenskom s následnou besedou. Zaradil sa tak k predchádzajúcim víťazom, ktorými sú J. Kopold, Z. Demján, V. Beránek, R. Rajchl s E. Balážom a P. Hámor. V súvislosti s festivalom a diváckym ocenením tohoročný víťazný autor uviedol: „Veľmi pekne ďakujem organizátorom za pozvanie na festival a možnosť podeliť sa s divákmi s Cestami Slovenskom vo filme a fotografii. Bol som príjemne šokovaný hojnou účasťou ľudí, ktorí dali prednosť prírode, horám a cestovaniu a nie nákupným centrám! Veľmi pekne im ďakujem za Cenu diváka, ktorú si nesmierne vážim a dodáva mi silnú motiváciu v tomto inak kultúrnom marazme na Slovensku. Česť výnimkám ako Vysoké hory Nitra!

Viac informácii o festivale je možné nájsť na festivalovej web stránke www.vysokehory.nihos.sk a FB stránke www.facebook.com/VysokeHoryNitra.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia