V Rock'n'rollovej sieni slávy budú Guns N' Roses a RHCP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Red Hot Chili Peppers

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Americké skupiny Beastie Boys, Guns N‘ Roses a Red Hot Chili Peppers, anglická formácia Faces, britský spevák Donovan a zosnulá americká skladateľka a speváčka Laura Nyro sa na budúci rok stanú novými členmi Rock’n’rollovej siene slávy.

Dnes o tom informovali jej zástupcovia, pričom zoznam zverejnili na oficiálnej webovej stránke rockhall.com/inductees. Hudobníkov predstavia 14. apríla v Clevelande na 27. slávnostnom uvedení do Rock’n’rollovej siene slávy.

Podmienkou pre získanie nominácie bolo vydanie singla alebo albumu najmenej pred 25 rokmi. O tom, koho do siene slávy uvedú, rozhodlo viac ako 500 hlasujúcich. Okrem spomenutých interpretov sa špeciálnej pocty v podobe Ceny Early Influence dostane bluesmanovi Freddiemu Kingovi.

Skladateľa a producenta Dona Kirshnera posmrtne ocenia formou Ahmet Ertegun Award. Triu producentov – Tomovi Dowdovi, Glynovi Johnsovi a Cosimovi Matassaovi – v apríli udelia The Award For Musical Excellence.

Prístup na podujatie

Na aprílové podujatie, ktorého záznam v máji odvysiela televízia HBO, budú mať prístup aj fanúšikovia. Členovia siene slávy si lístky v hodnote 50 a 100 amerických dolárov (v prepočte približne 37,30 a 74,60 eura) budú môcť kúpiť od 16. decembra, tí ostatní o deň neskôr.

Red Hot Chili Peppers

Kalifornská formácia Red Hot Chili Peppers sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1983. Preraziť sa im podarilo v roku 1991 albumom Blood Sugar Sex Magik. Medzi ich najväčšie hity patria skladby Under the Bridge, Scar Tissue, Californication, Aeroplane, Give It Away či Can’t Stop. Skupina vydala v auguste desiaty štúdiový album I’m With You (2011), z ktorého už vyšli single The Adventures of Rain Dance Maggie a Monarchy of Roses.

Dobyli s ním rebríčky vo Veľkej Británii, Brazílii, Argentíne, Mexiku, Taliansku, Írsku, Španielsku, Švajčiarsku, Poľsku, Maďarsku a ďalších krajinách. Red Hot Chili Peppers predali na celom svete už viac ako 65 miliónov nahrávok, získala šesť cien Grammy a päť MTV Video Music Awards. Zoskupenie z Los Angeles v súčasnosti pôsobí v zostave: Anthony Kiedis (spev), Chad Smith (bicie nástroje), Josh Klinghoffer (gitara) a Michael „Flea“ Balzary (basgitara).

Beastie Boys
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Beastie Boys

Beastie Boys začínali ako punková kapela v roku 1980, ich prvou nahrávkou bolo EP s názvom Polly Wog Stew (1982). O dva roky neskôr prešli od punku k hip-hopu, pričom svoj debutový album s názvom Licensed To Ill vydali v roku 1986. Po ňom nasledovali nahrávky Paul’s Boutique (1989), Check Your Head (1992), Ill Communication (1994), Hello Nasty (1998), To The 5 Boroughs (2004), inštrumentálna The Mix-Up (2007) a Hot Sauce Committee Part Two (2011). Medzi najväčšie hity skupiny, ktorá má na svojom konte tri ceny Grammy, patria skladby (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!), Sabotage a Intergalactic.

Guns N‘ Roses

Guns N‘ Roses, ktorí vznikli v roku 1985, zažili svoju najväčšiu slávu po vydaní debutovej nahrávky Appetite for Destruction (1987). V tom čase zostavu skupiny tvorili: Axl Rose, Izzy Stradlin, Slash, Duff McKagan a Steven Adler. Kapela na úspech prvého albumu nadviazala v roku 1991 štúdiovkami Use Your Illusion I a Use Your Illusion II, ktoré vyšli v ten istý deň. Členovia formácie, predovšetkým spevák Axl Rose a gitarista Slash sa však čoraz viac hádali a nenahrávali nové skladby.

Slash z kapely odišiel v roku 1996, basgitarista Duff McKagan ho nasledoval o rok neskôr. Guns N‘ Roses na čele s Roseom síce boli koncertne aktívni, no nový originálny materiál vydali až po sedemnástich rokoch, keď na trh uviedli štúdiovku Chinese Democracy (2008). Medzi najväčšie hity tejto formácie patria skladby ako Sweet Child o‘ Mine, Welcome to the Jungle, Paradise City, November Rain či Don’t Cry.

Faces

Skupina Faces vznikla v roku 1969 po rozpade kapely Small Faces. Ku Ianovi McLaganovi (klávesy), Ronniemu Laneeovi (basgitara) a Kenneymu Jonesovi (bicie nástroje) sa vtedy pridali Ronnie Wood (gitara) a Rod Stewart (spev), ktorí pôsobili v The Jeff Beck Group. Faces vydali v rokoch 1969 až 1975 štyri štúdiové albumy, vďaka ktorým si zabezpečili celosvetovú slávu.

Po ich rozpade rozbehol Rod Stewart úspešnú sólovú kariéru a Ronnie Wood sa pridal k legendárnym The Rolling Stones, kde na poste gitaristu nahradil Micka Taylora. V roku 2008 sa začali objavovať správy, že sa Faces vrátia na scénu. Skupina 25. októbra 2009 skutočne odohrala comebackový koncert, no bez Stewarta a taktiež zosnulého Ronnieho Lanea, ktorého nahradil Glen Matlock zo Sex Pistols. V lete 2011 sa skupina predstavila na sérii koncertov v Európe a Japonsku.

Spevák Donovan

Škótsky spevák Donovan sa na scéne pohybuje od roku 1965. Za ten čas vydal 23 štúdiových albumov a živých záznamov a desiatky kompilácií. Šesťdesiatpäťročný muzikant, ktorého tvorba siaha od popu, cez džez až po world music, v súčasnosti žije so svojou rodinou v Írsku. Medzi jeho najväčšie hity patria piesne Atlantis, The Universal Soldier, Sunshine Superman, Colours, Catch The Wind alebo There is a Mountain.

Laura Nyro

Speváčka, skladateľka a pianistka Laura Nyro vydala svoj debutový album v roku 1967 pod názvom More Than a New Discovery. Podobne ako Donovan, aj ona sa počas kariéry prezentovala skladbami, ktoré boli popové, džezové, ale i rockové a nevyhla sa ani štýlu r’n’b. Svoju poslednú štúdiovku Walk the Dog and Light the Light vydala v roku 1993. O štyri roky neskôr podľahla vo veku 49 rokov rakovine. Jej tvorbu a prínos počas života i po jej smrti vyzdvihli také osobnosti ako Elton John, Elvis Costello či Alice Cooper.

Informácie zverejnila webová stránka billboard.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Alice CooperAxl RoseElton JohnJeff BeckRed Hot Chili PeppersRod StewartRonnie Wood