Warholov autoportrét môžu vydražiť až za 40 miliónov dolárov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andy warhol
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. apríla (WEBNOVINY) – Autoportrét Andyho Warhola dokončený krátko pred jeho smrťou by sa mohlo podariť vydražiť za 40 miliónov amerických dolárov (27,5 milióna eur), oznámila v stredu aukčná sieň Christie’s. „Self-Portrait“, ktorý je veľmi žiadaným artiklom z Warholovej dielne, autor vytvoril v roku 1986. Verejnosť si ho mohla pozrieť v londýnskej galérii pár mesiacov po tom, ako Warhol zomrel po rutinnej operácii v New Yorku.

„Je to vzácna udalosť, keď na trh príde práca tohto velikána a osobnosti,“ uviedla Amy Cappellazzo, predstaviteľka Christie’s pre povojnové a súčasné umenie. „So všetkými tými exponátmi v múzeách to bude pre kupujúcich posledná šanca kúpiť dielo, ktoré posunulo históriu,“ dodala v súvislosti s aukciou, ktorá sa uskutoční 11. mája.

Najvyššia cena, za ktorú sa predal Warholov autoportrét, padla v aukčnej sieni Sotheby’s v New Yorku a dosiahla výšku 32,6 milióna dolárov (22,5 milióna eur). Celkovo najdrahšie predané dielo tohto popartového umelca na aukcii je Green Car Crash (Green Burning Car I), ktoré Christie’s vydražila za 71,7 milióna dolárov (49,4 milióna eur).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andy Warhol