Žiakov ZŠ dnes čaká čitateľský maratón

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kniha, deti
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 31. mája (WEBNOVINY) – Zapojiť do čítania kníh čo najviac detí je cieľom štvrtého ročníka podujatia „Čítajme si … 2011“. Uskutoční sa v utorok od 9:00 do 15:00 v knižniciach na celom Slovensku. Najpočetnejší detský čitateľský maratón organizuje Slovenský výbor UNICEF v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku už štvrtý rok. Každoročne pritom počet malých čitateľov, ktorí sa zapoja do projektu Čítajme si … rastie. Agentúru SITA o tom informovala konzultantka Linky detskej istoty pri Slovenskom výbore UNICEF Katarína Lengyelová Mravcová. V prvom čitateľskom maratóne v roku 2008 čítalo spolu 2 912 detí z celého Slovenska, v roku 2009 to už bolo 10 798 detí a vlani ich až 21 234 detí.

Žiaci základných škôl, ktorí sa zapoja do akcie, budú v utorok simultánne po celom Slovensku čítať v knižniciach. Každé dieťa prečíta nahlas jednu stranu z knižky, ktorú vyberie knižnica a podpíše sa na plagát. V každej knižnici bude vždy svedok, ktorý dohliadne na priebeh akcie. Presne o 15:00 sa čítanie skončí a všetky podpisy čítajúcich detí sa zrátajú.

„Cieľom akcie je zapojiť do čítania čo najviac detí. Deti, ktoré čítajú, sa ľahšie vyjadrujú a sú komunikačne na vyššej úrovni. Preto chceme v spolupráci s knižnicami a školami po celom Slovensku motivovať deti k čítaniu kníh a k pravidelným návštevám knižníc,“ informovala ďalej Katarína Lengyelová Mravcová. Krstnou mamou čitateľského maratónu detí Čítajme si… je známa humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková. Organizátori sa snažia nájsť známe osobnosti v každom zapojenom meste či obci a aj touto formou prilákať do knižníc čo najviac detí.

Diskusia s odborníkmi o knižkách a detskom čitateľovi

V rámci podujatia sa v utorok o 15:00 uskutoční v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ulici moderovaná diskusia s odborníkmi a osobnosťami o knižkách a detskom čitateľovi. Výsledok tohtoročnej akcie bude všetkých záujemcom dostupný po jej skončení na internetovej adrese https://www.unicef.sk/sk/ldi/. Z detí, ktoré sa zúčastnia, vylosujú výbercov kníh.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia