Zomrel scenárista seriálu Sanitka Jiří Hubač

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jiří Hubač
Jiří Hubač Foto: www.ceskatelevize.cz

BRATISLAVA 27. septembra (WEBNOVINY) – Vo veku 82 rokov zomrel v pražskej nemocnici scenárista a dramaturg Jiří Hubač, ktorý sa preslávil prácou na seriáloch Dobrá voda (1982) a Sanitka (1984).

Český portál iDNES.cz o tom informoval hovorca Českej televízie Ladislav Šticha. „Zomrel nekorunovaný kráľ televíznej scenáristiky,“ uviedol. „Plánovali sme ho osloviť na pokračovanie seriálu Sanitka, ale necítil sa naň. Zrejme mu už vtedy nebolo dobre a to je už pár rokov dozadu,“ povedal Šticha a dodal, že aj preto sa nakoniec úlohy zhostil Hubačov syn Ivan, ktorý je tiež scenáristom. „Bude nám veľmi chýbať. Hoci toho už ku koncu toľko nenakrútil, jeho hlavné diela budú navždy patriť do zlatého fondu televíznej tvorby,“ uzavrel.

Úspechy nedosiahol Hubač len v televízii, ale aj na poli kinematografie. „Kto teraz bude, preboha, písať filmy?“ reagoval na smutnú správu jeho dlhoročný kolega a priateľ – režisér Matej Mináč, ktorý s ním okrem iného pracoval v roku 1998 na snímke Všichni moji blízcí.

„Som úplne otrasený. Jirkovi Hubačovi vďačím za to, že som sa stal filmárom. Mne, teda úplnému začiatočníkovi, dal dôveru, napísal nádherný scenár Všichni moji blízcí s úžasnými charaktermi a dialógmi, ktoré si podmanili divákov po celom svete,“ dodal pre iDNES.cz Mináč.

Jiří Hubač sa podieľal aj na snímkach ako Hřbitov pro cizince (1991), Zámek v Čechách (1993), Učitel tance (1994) či Fany (1995). „Sú chvíle, keď chlapovi zvlhnú oči a to sa mi práve stalo. Nie je sa čomu diviť, odišiel mi kamarát z najbližších, človek, od ktorého som sa, a nie je to fráza, naozaj veľa naučil a to nie len v profesii,“ napísal iDNES.cz režisér Zdeněk Zelenka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Matej Mináč