Zomrel herec a režisér Peter Bzdúch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peter Bzdúch
Dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla Peter Bzdúch zomrel. Foto: snd.sk

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) – Bývalý dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla (SND) Peter Bzdúch zomrel v utorok 11. decembra.

Narodil sa 28. marca 1955 v Bratislave. Peter Bzdúch študoval na Vysokej škole múzických umení v ročníku Karola L. Zachara. VŠMU absolvoval v roku 1978 a nasledujúcich deväť divadelných sezón pôsobil na scéne DSNP v Martine.

Od roku 1986 do roku 2007 bol členom Činohry SND, kde vytvoril viac ako štyri desiatky postáv. Kritici i diváci oceňovali jeho moderné herectvo, v ktorom vedel prepojiť smiešne a vážne, bola mu blízka fraškovitosť aj hĺbavosť a psychologické vykreslenie postavy.

S úspechom stvárnil postavy Malvolia (Čokoľvek chcete, 1978), Kuba (Kubo, 1979), Antonia Saliera (Amadeus, 1982) či Chlestakova (Revízor, 1984). Peter Bzdúch spolupracoval s amatérskymi súbormi a ochotníckym divadlom, s ktorými získal mnoho ocenení.

Režíroval celý rad úspešných hier v divadlách v Bratislave, Martine a Nitre. Účinkoval vo filmoch, televíznych inscenáciách, dabingu, rozhlase, venoval sa multimediálnym projektom. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení. Pedagogicky pôsobil na VŠMU.

Agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SND Slovenské národné divadlo