Disco legenda Donna Summer prehrala boj s rakovinou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Donna summer
Disco legenda Donna Summer Foto: SITA/AP Mark Mainz
Donna summer
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 17. mája (WEBNOVINY) – Vo veku 63 rokov vo štvrtok na Floride zomrela legendárna disco speváčka Donna Summer.

Podľa informácií portálu TMZ bola príčinou smrti rakovina. Vo vyhlásení úmrtie potvrdila i jej rodina. „Aj keď pre jej smrť smútime, pokojne oslavuje jej výnimočný život,“ uviedli.

Speváčka údajne tajila, že jej choroba je v pokročilom štádiu a v ostatných mesiacoch mala pracovať na albume. Zanechala po sebe manžela Brucea Sudana a dve deti.

Donna Summer, ktorá má na konte hity ako Last Dance, Hot Stuff či Bad Girls, sa ako LaDonna Adrian Gaines narodila 31. decembra 1948 v Dorchesteri neďaleko Bostonu. Už ako tínedžerka založila niekoľko hudobných skupín, no skutočnú spevácku kariéru rozbehla až v 70. rokoch ako vokalistka tria Three Dog Night.

Práve vtedy stretla producentov Giorgia Morodera and Petea Bellotteho, vďaka ktorým podpísala zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Groovy Records a vydala svoj prvý štúdiový album Lady of the Night (1974). Ten jej však nepriniesol medzinárodný úspech.

V roku 1975 sa s kontroverznou piesňou Love to Love You Baby, v ktorej vzrušene vzdychá, dostala do prvej desiatky singlových rebríčkov v niekoľkých krajinách a neskôr si našla cestu i do amerického singlového rebríčka Billboard Hot 100, kde obsadila druhú priečku. V USA sa darilo aj rovnomennej druhej štúdiovke a nasledovným albumom Love Trilogy (1976) a Four Seasons (1977).

V roku 1979 na trh uviedla úspešnú nahrávku Bad Girls, s ktorou kraľovala albumovému rebríčku Billboard Hot 200. Summer sa v ňom sústredila na tému prostitúcie, dokonca bola na obale albumu oblečená ako prostitútka.

Obrazom: Zomrela disco legenda Donna Summer

Donna Summer
Foto: SITA/AP

Donna Summer
Foto: SITA/AP
Donna Summer
Foto: SITA/AP
Donna Summer
Foto: SITA/AP
Donna Summer
Foto: SITA/AP

Práve z Bad Girls pochádza slávna pieseň Hot Stuff, za ktorú získala jednu zo svojich piatich cien Grammy. Po vydaní albumu On the Radio: Greatest Hits Volumes I & II (1979) sa rozhodla venovať sa iným hudobným štýlom ako discu.

Podpísala zmluvu s Geffen Records a nahrala album The Wanderer, ktorý je ovplyvnený napríklad rockom či new wave. Ďalší úspech jej priniesla titulná pieseň nahrávky She Works Hard for the Money (1983), ktorú nominovali na Grammy.

Speváčka často hovorila o tom, že nečakaná sláva spojená s niektorými rozhodnutiami v osobnom živote jej spôsobil psychické problémy. Koncom 70. rokov začala trpieť depresiami a záchvatmi paniky, vo svojich memoároch dokonca priznala, že sa niekoľko ráz pokúsila o samovraždu. Summer sa rozhodla ťažkosti riešiť liekmi, na ktorých sa stala závislá.

Po nervovom zrútení v lete 1979 sa vrátila ku kresťanskej viere a rozhodla sa, že už nebude spievať skladbu Love to Love You Baby, o 25 rokov neskôr však sľub porušila. Posledným albumom, ktorý vyšiel počas jej života, je 17. štúdiovka Crayons z roku 2008.

Informácie zverejnili webstránky www.tmz.com a www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donna Summer