Zomrela prvorepubliková herečka Eva Gerová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Eva gerová
Foto: SITA

BRATISLAVA 10. júna (WEBNOVINY) – Vo veku 93 rokov zomrela jedna z posledných českých prvorepublikových hviezd Eva Gerová, ktorú môžu diváci poznať z filmov ako Otec Kondelík a ženich Vejvara (1937) alebo Venoušek a Stázička (1939).

Informoval o tom portál iDnes.cz. “Zomrela po dlhej ťažkej chorobe 5. júna, posledná rozlúčka sa koná len v rodinnom kruhu,“ napísal v smútočnom oznámení jej syn Jan Šanovec.

Eva Gerová, vlastným menom Eva Branbergerová, na plátne debutovala v roku 1936 vo filme Manželství na úvěr, kde stvárnila sestru postavy Zity Kabátovej. V spomínanej komédii Otec Kondelík a ženich Vejvara sa ukázala ako Pepička Kondelíková a známa je aj zo snímok Kariéra matky Lízalky (1937) alebo Karel Hynek Mácha (1937).

Počas trojročnej kariéry sa ukázala celkovo v dvanástich filmoch vrátane snímok Svatební cesta (1938), Slečna matinka (1938), Pán a sluha (1938), Jarka a Věra (1938) či Bílá vrána (1938). V roku 1939 sa vydala za lekára Jaroslava Šanovca a ukončila hereckú kariéru. Namiesto toho sa venovala rodine a neskôr pracovala v knižnici.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať