Zverejnili zoznam kníh bojujúcich o Man Booker Prize

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kniha, múdrosť, učenie,
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 22. júla (WEBNOVINY) – Zoznam kníh bojujúcich o prestížnu literárnu cenu Man Booker Prize sa zúžil na trinásť titulov.

Do longlistu sa spomedzi 151 diel prebojovali tie knihy, ktoré vybrali spisovatelia Robert Macfarlane a Stuart Kelly, autor životopisov Robert Douglas-Fairhurst, spisovateľka Natalie Haynes a novinárka Martha Kearney. Podľa predsedu poroty Macfarlanea ide o najrozmanitejší longlist v histórii ceny Man Booker.

„Je nádherne rôznorodý čo sa týka geografie, formy, dĺžky a obsahu,“ uviedol. „Týchto trinásť vynikajúcich románov má rozpätie od tradičných k experimentálnym, od prvého storočia pred naším letopočtom po dnešok, od 100 strán k tisícke a od Šanghaja po Hendon,“ dodal. Ako povedal pre BBC, proces výberu titulov bol „mierumilovný, ale precízny“, pričom porotcovia sa na longliste dohadovali šesť hodín.

Autori kníh pochádzajú z Veľkej Británie, Zimbabwe, Nového Zélandu, Kanady, Austrálie, Malajzie a Írska a väčšina z nich je slovenským čitateľom zatiaľ neznáma. Na pultoch slovenských kníhkupectiev sa objavili staršie tituly Tasha Awa, Jhumpy Lahiri a Colma Tóibína. Posledný spomínaný sa v minulosti už dvakrát dostal do shortlistu (The Blackwater Lightship, 1999; The Master, 2004). Doň sa prebojoval aj ďalší autor z tohtoročného longlistu – Jim Crace s Quarantine (1997).

Shortlist zložený zo šiestich titulov bude známy 10. septembra a víťaza ceny, ktorý dostane šek na 50-tisíc libier (v prepočte približne 58-tisíc eur), vyhlásia 15. októbra. Minulý rok porota ocenenie udelila Hilary Mantel za historický román Bring Up the Bodies, predvlani ho získal Julian Barnes za Pocit konca. Ďalšími držiteľmi prestížnej Man Booker Prize sú napríklad Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Keri Hulme, Kingsley Amis, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Graham Swift, Ian McEwan, Margaret Atwood, Yann Martel, Alan Hollinghurst, John Banville alebo Aravind Adiga.

Longlist titulov bojujúcich o Man Booker Prize 2013:

Tash Aw – Five Star Billionaire

NoViolet Bulawayo – We Need New Names

Eleanor Catton – The Luminaries

Jim Crace – Harvest

Eve Harris – The Marrying of Chani Kaufman

Richard House – The Kills

Jhumpa Lahiri – The Lowland

Alison MacLeod – Unexploded

Colum McCann – TransAtlantic

Charlotte Mendelson – Almost English

Ruth Ozeki – A Tale for the Time Being

Donal Ryan – The Spinning Heart

Colm Tóibín – The Testament of Mary

Informácie zverejnila webstránka www.bbc.co.uk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať