Usain Bolt pre zranenie nedokončil olympijskú kvalifikáciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Usain Bolt pohodlne postúpil do semifinále
Jamajský šprintér Usain Bolt počas kvalifikácie behu na 200 m. Foto: SITA/AP

KINGSTON/BRATISLAVA 2. júla (WebNoviny.sk) – Svetový rekordér Usain Bolt pre zranenie zadného stehenného svalu na ľavej nohe nenastúpil na finále behu na 100 m na majstrovstvách Jamajky v atletike v Kingstone, ktoré boli zároveň kvalifikáciou na olympijské hry v Riu de Janeiro.

Už po rozbehu pocítil bolesť

„Už po rozbehu som pocítil bolesť, ktorá sa po semifinále vystupňovala. Šéflekár šampionátu ma vyšetril a odporučil mi ďalej neštartovať – ani vo finále stovky a ani v zvyšnej časti šampionátu. Okamžite som začal s liečbou a dúfam, že do mítingu v Londýne 22. júla budem v poriadku,“ uviedol Bolt vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach. Jeho účasť na OH v Riu však zatiaľ nik nespochybnil.

Šesťnásobný olympijský víťaz po rozbehu (10,15) vyhral v Kingstone aj svoje semifinále za 10,04 sekundy (-0,9 m/s) o stotinku pred Givansom a o tri pred Minziem. Pre Bolta to bol 32. víťazný beh na 100 alebo 200 m (vrátane rozbehov či semifinále) od prehry s Američanom Gatlinom 6. júna 2013 na Diamantovej lige v Ríme. Hviezdny Jamajčan triumfoval odvtedy v 12 finálových a 9 kvalifikačných behoch na 100 m a v 7 finálových a 4 kvalifikačných dvojstovkách. V tomto roky vyhral 14. mája v George Towne (10,05), 20. mája na Zlatej tretre v Ostrave (9,98), 11. júna v Kingstone (9,88) a rozbeh (1. júla – 10,15) i semifinále (2. júla – 10,04) na domácom kingstonskom šampionáte.

Najrýchlejší však bol exmajster sveta Yohan Blake, ktorý vyrovnal svoje tohtosezónne maximum 9,95. Boltov tréningový partner potom vo finále tento výkon zopakoval (v tomto roku bežal 9,95 už štvrtý raz!) a vyhral takisto ako v kvalifikácii na OH 2012 v Londýne. Za Blakom finišoval Nickel Ashmeade (9,96) a tretí bol Jevaughn Minzie (10,02). Bývalý svetový rekordér Asafa Powell sa nedostal na stupne víťazov, skončil štvrtý o stotinku za Minziem.

„Na túto chvíľu som čakal štyri roky. Bol som zranený, trápil som sa, no napokon som sa vrátil,“ tešil sa 26-ročný Blake, ktorý však mal namále, lebo pôvodne ho vo finále diskvalifikovali za pokazený štart. Po proteste a preštudovaní videozáznamu však jury verdikt zmenila.

Účasť v Riu podľa všetkého nie je ohrozená

Boltova účasť v Riu podľa všetkého nie je ohrozená. „Nemám žiadne pochybnosti, že na olympiáde bude štartovať,“ tvrdil Blake.„Potrebujeme ho tam. Som presvedčený, že bude dovtedy v poriadku. Usain je veľmi opatrný, dáva si veľký pozor. Neriskoval vážne zranenie ani teraz,“ dodal Asafa Powell.

V tieni mužskej stovky ostala ženská, ktorú vyhrala Elaine Thompsonová za 10,70 s náskokom 23 stotín pred dvojnásobnou olympijskou víťazkou na 100 m Shelly-Ann Fraserovou Pryceovou a o stotinku zlepšila jej jamajský rekord. Dvadsaťštyriročná Thompsonová je vicemajsterka sveta na 200 m z Pekingu 2015. Bronz získala Christania Williamsová za 10,97 pred bývalou dvojnsáobnou olympijskou šampiónkou na 200 m Veronicou Campbellovou-Brovnovou (11,10).

Na 400 m prekážok triumfovali Ristananna Traceyová (54,75) a Annsert Whyte (48,66), u mužov sa pod 49 sekúnd dostali aj Hyde (48,81) a Cato (48,96).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Asafa PowellUsain BoltYohan Blake