MOV nevylúčil celú ruskú výpravu z letnej olympiády v Riu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rio olympiada
Foto: ilustračné, SITA/AP

LAUSANNE 24. júla (WebNoviny.sk) – Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepristúpil k vylúčeniu celej ruskej výpravy z olympijských hier 2016 v Riu de Janeiro (5. – 21. augusta). Oznámil to po nedeľňajšom telefonickom rokovaní svojej exekutívy, ktoré z centrály vo švajčiarskom Lausanne viedol prezident MOV Thomas Bach.

MOV ponechal rozhodnutie o akceptovaní či odmietnutí ruských športovcov v Brazílii na svetových federáciách jednotlivých športových odvetví. MOV stanovoval svoj postoj k Rusku v súvislosti s OH 2016 pod vplyvom v pondelok zverejnených výsledkov vyšetrovania Richarda McLarena, ktorého správa referuje o štátom systematicky podporovanom a krytom dopingu v Rusku.

MOV chcel ochrániť bezúhonných športovcov

Medzinárodný olympijský výbor pripomenul, že pri svojom rozhodovaní sa riadil fundamentálnymi pravidlami Olympijskej charty, aby ochránil záujmy bezúhonných športovcov a integritu športu. Upozornil, že konal v tiesňovom režime, pretože do začiatku OH zostáva 12 dní. Niet teda dostatku času na štandardné vypočutie dotknutých športovcov, funkcionárov a organizácií. Súčasťou nedeľňajšieho rokovania bolo telefonické stanovisko prezidenta Ruského olympijského výboru (OKR) Alexandra Žukova.

MOV zároveň rozhodol, že ruská bežkyňa Julia Stepanovová, ktorá svojimi výpoveďami pomohla pri odhaľovaní systematického dopingu v Rusku, nemôže na OH štartovať pod neutrálnou vlajkou. Stepanovová dávnejšie odmietla možnosť štartovať za Rusko, v terajšej situácii by to ani nebolo možné. MOV ju aj jej manžela pozval na osobnú návštevu olympijských hier 2016.

Vo štvrtok Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne potvrdil absenciu 68 ruských atlétov v Riu na základe rozhodnutia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) o predĺžení platnosti plošnej suspendácie uvalenej vlani v novembri. Na OH nebudú štartovať ani ruskí vzpierači.

Medzinárodný olympijský výbor určil, že Rusko nemôže prihlásiť na olympijské hry v Južnej Amerike žiadneho športovca, ktorý v minulosti dostal akúkoľvek sankciu za porušenie antidopingových pravidiel. Zároveň predznamenal, že neumožní štartovať na OH žiadnemu ruskému športovcovi, ktorý nesplní kritériá stanovené na aplikovanie svetovým federáciám jednotlivých športov.

Ruský minister športu Vitalij Mutko podľa AP povedal, že väčšina ruských športovcov spĺňa kritériá určené v nedeľu v rozhodnutí MOV. Povedal, že kritériá sú náročné a je to určitá výzva, ale ráta s tým, že prevažná časť športovcov vyhovie. Konkretizoval, že približne 80 % členov výpravy pravidelne podstupuje kontroly v zahraničí v súlade s kritériami stanovenými MOV. Mutko uviedol, že kritériá akceptujú, ale považujú za neférové vylúčenie ruských športovcov s odpykanou dopingovou minulosťou.

Antidopingové agentúry žiadali vylúčiť celú výpravu

Šéf OKR Žukov informoval, že národný olympijský výbor sa neodvolá voči rozhodnutiu MOV o neúčasti ruských športovcov s odpykanou dopingovou minulosťou. Žukov podľa AP uviedol, že nesúhlasí s rozhodnutím MOV, ktoré sa zrodilo len 12 dní pred začiatkom OH, avšak Rusko podľa neho nemá dostatok času na takýto krok. Vyhlásil však, že každý ruský športovec či športovkyňa sa môžu individuálne obrátiť na CAS s urgentným podaním.

MOV skonštatoval, že za terajších mimoriadnych okolností sa síce žiadny ruský športovec v 28 odvetviach na OH nemôže odvolávať na prezumpciu neviny a všetci spadajú pod kolektívnu zodpovednosť, ale zároveň na základe civilného práva má každá osoba nárok preukázať neoprávnenosť aplikovania kolektívnej zodpovednosti v konkrétnom prípade.

„Bolo to veľmi náročné rozhodovanie. Museli sme nájsť rovnováhu medzi kolektívnou zodpovednosťou a právami jednotlivcov. Každý by mal dostať šancu bojovať proti obvineniam. Ctíme prezumpciu neviny. Zaviedli sme však prísne kritériá, ktoré musí každý ruský športovec splniť, ak chce na OH štartovať,“ povedal Thomas Bach, citovala ho napríklad agentúra SID. „Športove nesmie doplatiť na systém, ktorého nebol súčasťou,“ dodal Bach podľa The Association Press.

Výkonný riaditeľ Antidopingovej agentúry Spojených štátov amerických (USADA) Travis Tygart označil nedeľňajší verdikt MOV za zmätočný a súvisiaci neporiadok za tvrdý úder všetkým čistým športovcom. Rozhodnutie vo veci Stepanovovej je podľa Tygarta nepochopiteľné a je krokom, ktorý v budúcnosti istotne odradí prípadných informátorov spolupracujúcich s príslušnými orgánmi.

Svetová antidopingová agentúra (WADA), ale aj predstavitelia národných antidopingových agentúr štrnástich krajín, ktorí sa listom obrátili na Bacha, žiadali nekompromisnú konzekvenciu v podobe vylúčenia celej ruskej výpravy z Ria.

Najmenej 312 falošných výsledkov vyprodukoval

štátnymi inštitúciami riadený podvod s dopingom v Ruskej federácii

. Počiatky má v roku 2011 a stopy po ňom siahajú ešte aj k vlaňajším plaveckým majstrovstvám sveta. McLarenovo vyšetrovanie, ktorý technológiu podvodu opísal ako „metodiku miznúcich pozitívnych nálezov“, potvrdilo pravdivosť tvrdení bývalého riaditeľa moskovského antidopingového laboratória Grigorija Rodčenkova, ktorý pre americký denník The New York Times priznal, že sa podieľal na manipuláciách so vzorkami.

Uviedol tiež, že pri podvodoch mu asistoval neznámy muž, zrejme príslušník ruských bezpečnostných zložiek. Podľa Rodčenkova so vzorkami športovcov operovali tak, že im odobrali čistý moč ešte pred začiatkom ZOH 2014 a prepravili ho na potrebné miesta vo fľašiach od sódovky či dojčenskej vody. Počas hier ich potom vymenili za pravé vzorky moču, ktoré mohli byť pozitívne.

Navyše, Kanaďan zistil, že podobná mašinéria sprevádzala aj iné vrcholné podujatia na ruskej pôde – atletické majstrovstvá sveta 2013 v Moskve a plavecký svetový šampionát 2015 v Kazani. Pokyny o tom, ktoré pozitívne nálezy sú akceptovateľné a ktoré nie, vraj prichádzali z ministerstva športu vedeného Vitalijom Mutkom. McLaren bol aj pri vlaňajšom odhalení rozsiahleho podvodu s krytím užívania zakázaných látok ruskými atlétmi, keď v trojčlennej komisii pracoval pod vedením svojho krajana a bývalého šéfa WADA Dicka Pounda. Kauza napokon viedla až k zákazu účasti ruských atlétov na OH 2016.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Thomas Bach