Putin sa obul do zákazu štartu Rusov v Riu, vidí sprisahanie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vladimir Putin
Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. júla (WebNoviny.sk) – Zákaz účasti ruských atlétov na nadchádzajúcich olympijských hrách v Riu de Janeiro (5. – 21. 8.) sa nepáči prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Opatrenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Medzinárodného olympijského výboru (MOV) považuje za diskrimináciu: „Odopretie štartu pretekárov s čistým dopingovým štítom nemôžeme akceptovať.“ Putin považuje suspendáciu za kampaň na očiernenie ruského športu.

„Situácia prekročila právny rámec aj hranice zdravého rozumu. Je to hanba globálnych rozmerov a zároveň premyslené sprisahanie proti našim športovcom. Zodpovedné orgány uplatnili kolektívnu vinu, ktorá nemá nič spoločné so spravodlivosťou,“ vyhlásil Vladimir Putin na stredajšom stretnutí s ruskou výpravou do Ria de Janeiro.

IAAF nevyhovela prosbe ruského ministra športu Vitalija Mutka o pripustenie atlétov z tejto krajiny na OH 2016. Informáciu priniesol novinár z ITV Steve Scott na twitteri, pripojil screenshot vyjadrenia šéfa IAAF Sebastiana Coa. Ten pripomenul, že rozhodnutie IAAF suspendovať ruských atlétov pre nedávnu plošnú dopingovú aféru odobril Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne.

Len v jednom prípade zo 68 uznal, že spĺňa nároky na výnimku (diaľkarka Daria Klišinová, ktorá sa dlhodobo pripravuje na Floride a podstupuje antidopingové kontroly v zahraničí). „Niet dôvodu na ďalšie posudzovania,“ skonštatoval Coe v odpovedi na žiadosť Rusov.

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daria KlišinováVladimir Putin