Wiggins sa postaral o poriadny zápis do histórie olympiád

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bradley Wiggins
Britský cyklista Bradley Wiggins na stupňoch pre víťazov so zlatou medailou po tímovej časovke. Rio de Janeiro, 12. august 2016. Foto: SITA/AP

RIO DE JANEIRO 13. augusta (WebNoviny.sk) – O poriadny zápis do histórie sa postarali britskí dráhoví cyklisti a najmä ich líder Bradley Wiggins v piatkovom vyvrcholení súťaže v tímovej stíhačke na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Prvý svetový rekord na Olympijskom velodróme v Barra predviedlo britské kvarteto v zložení Bradley Wiggins, Owain Doull, Steve Burke a Ed Clancy v semifinále proti Novozélanďanom (3:50:570). Druhý, ešte hodnotnejší čas, zajazdili potom vo finále proti Austrálčanom (3:50,265).

OH 2016

Svoje medailové defilé odštartoval už pred 16 rokmi

Tridsaťšesťročnému Wigginsovi zavesili na krk piate zlato, čím sa so súčtom 5-1-2 stal najdekorovanejším britským olympionikom histórie. Svoje medailové defilé odštartoval už pred 16 rokmi v Sydney, kde bol ako 20-ročný mladík členom bronzového družstva v stíhacích pretekoch.

Obrazom: Letná olympiáda Rio de Janeiro – 8. deň

V Aténach 2004 získal na velodróme zlato, striebro aj bronz (ako prvý britský športovec s medailovým kompletom po 40 rokoch na OH), v Pekingu 2008 si privlastnil zlaté double zo stíhačiek družstiev aj jednotlivcov a pred štyrmi rokmi doma v Londýne ovládol časovku na ceste. Najmä tento londýnsky titul v kombinácii s triumfom na Tour de France v tom istom roku bol pre neho vstupenkou do najvyššej spoločnosti a možnosťou používať ako oslovenie šľachtický titul „sir“.

„Neľutujem, že som sa na sklonku kariéry vrátil na dráhu. Možno to vyznie ako fráza, ale v posledných 12 mesiacoch sme všetko robili spoločne. Na bicykli sme boli sedem dní v týždni, aj na Štedrý deň, trénovali sme vysoko v horách tak, že skoro ráno sme začínali a neskoro večer končili. Časom som si uvedomil, že títo traja chlapi po mojom boku sú skvelí a bez nich by som si tie posledné mesiace či týždne ani nevedel predstaviť. Už priamo v Riu snažil som sa nemyslieť na prípadné víťazstvo, ale s nimi to prišlo akoby samé. Bolo to fantastické,“ povedal Bradley Wiggins pre BBC.

O jeden cenný kov prekonal Hoya

Wiggins o jeden cenný kov v súčte olympijských vystúpení prekonal svojho legendárneho krajana z dráhy Chrisa Hoya, ktorý už ukončil kariéru. Hoy však stále vedie v počte zlatých medailí, má ich na konte šesť, o jednu viac ako Wiggins. Práve Hoy zložil Wigginsovi veľkú poklonu.

Najúspešnejší britskí športovci na olympijských hrách:

1. Chris Hoy (dráhová cyklistika) 6-1-0

2. Bradley Wiggins (dráhová aj cestná cyklistika) 5 1 2

3. Steve Redgrave (veslovanie) 5 0 1

4. Ben Ainslie (jachting) 4 1 0

. Jason Kenny (dráhová cyklistika) 4 1 0

6. Matthew Pinsent (veslovanie) 4 0 0

„On je najväčší britský cyklista histórie. Chris Froome síce vyhral trikrát Tour de France, ale Wiggins má tituly majstra sveta z rôznych disciplín na dráhe aj ceste, utvoril svetový rekord v hodinovke a bol aj vynikajúci na ceste. Nehovorím to preto, že práve získal ôsmu medailu na olympijských hrách. On bol najväčší už pred týmto zlatým večerom v Riu,“ vravel Hoy podľa BBC. „Ako vnímam piatu zlatú medailu? Najmä ako úľavu. V pondelok ráno sa zobudím a zrazu bude po všetkom, už ma to nebude ťažiť. Žil som s tým každý deň, ale mám to, chvalabohu, za sebou,“ doplnil Wiggins.

„Môžete sa spýtať kohokoľvek, kto s ním alebo skôr proti nemu jazdil, aké to bolo. Povie vám, že vo všetkom, čo robí na bicykli, je jeden z najlepších na svete,“ povedal člen strieborného austrálskeho stíhacieho tímu Jack Bobridge, ktorý má skúsenosť s Wigginsom aj na ceste.

„Keď niečo povie, nie je to len do vetra, ale premení to aj na skutky,“ doplnil Bobridge. Chválospev na Wigginsa pridal aj jeho zlatý kolega z Ria Owain Doul. „Bradley je borec na pohľadanie, hračka prírody. Čo si zaumieni, to zväčša aj dosiahne. A je jedno, či je to Tour de France, Paríž-Roubaix alebo preteky na dráhe,“ povedal Doull.

Definitívne ukončenie kariéry na Six Days of Gent

Nie všetko v kariére Bradleyho Wigginsa prebiehalo ľahko a bezbolestne. Boli aj ťažké chvíle a vtedy nachádzal útechu v alkohole. Prestal piť až po narodení syna a v posledných rokoch kariéry pôsobil skôr asketickým dojmom.

Definitívne ukončenie kariéry plánuje na novembrových pretekoch Six Days of Gent na dráhe v Gente. Bude to pre neho krásna symbolika. Jednu z prvých vecí, čo si v živote zapamätal, bola spomienka na otca, ako súťaží na týchto pretekoch. Wiggins totiž prežil úplne útle detstvo práve v tomto belgickom mestečku s austrálskym otcom a britskou mamou. Otec od nich odišiel, keď mal dva roky (neskôr mal problémy s alkoholom a drogami a zomrel ako 55-ročný), a tak sa s mamou presťahovali k jej rodičom do Anglicka.

„Bolo by krásne ukončiť kariéru na mieste, kde som sa narodil a videl prvé cyklistické preteky. Otec bol vtedy cyklista a ja som sa na neho pozeral,“ doplnil Wiggins. Ak si má narýchlo premietnuť 16 rokov profikariéry na dráhovom či cestnom bicykli, rozbolí ho z toho hlava.

„Keď som vybojoval bronz v Sydney 2000, vravel som si, že toto mi už nik nevezme. Aj keby som mal ísť na druhý deň na úrad práce, môžem povedať, že mám doma bronzovú medailu… A potom postupne prišlo tých 5 zlatých medailí. Je to ťažko predstaviteľné, že sa také niečo vôbec stalo,“ dodal Wiggins.

Medailová vizitka Bradleyho Wigginsa:

olympijské hry: 5x zlato – 1x striebro – 2x bronz

majstrovstvá sveta na ceste: 1-2-0

majstrovstvá sveta na dráhe: 7-4-1

Hry Commonwealthu: 0-4-0

majstrovstvá Európy na dráhe: 1-0-0

Ďalšíe úspechy:

víťaz Tour de France 2012

svetový rekordér v hodinovke: 54,526 km (7. 6. 2015)

víťaz 2 etáp na Tour de France, víťaz 2 etáp na Giro d´Italia

trojnásobný majster Veľkej Británie v časovke (2009, 2011, 2014)

majster Veľkej Británie v pretekoch s hromadným štartom (2011)

víťazné etapy na pretekoch: Critérium du Dauphiné (2011, 2012), Paríž-Nice (2012), Okolo Romandie (2012), Okolo Veľkej Británie (2013), Okolo Kalifornie (2014)

Samsung_reklama

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bradley WigginsChris Froome