Algarve - golfový raj na juhu Portugalska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Golf
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Ešte pred takými tridsiatimi rokmi to bol bohom aj ľuďmi zabudnutý kraj. Miesto, odkiaľ portugalskí moreplavci vyrážali na svoje objaviteľské cesty, sa v priebehu storočí stalo jedným z najchudobnejších kútov Európy s vyprahnutou pôdou, veterným pobrežím a niekoľkými zabudnutými rybárskymi dedinkami. Dnes je to súvislý, mnohokilometrový pás letovísk, hotelov, výstavných rezidencií a predovšetkým golfových ihrísk s celoročnou prevádzkou. Sú natoľko dominantné a krajinotvorné, že ich nemôžete prehliadnuť už pri pristávaní na miestnom letisku vo Faro.

Začiatky

Golf
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Prvé golfové ihrisko bolo vybudované v roku 1920 medzi Portimaom a Praia da Rocha. Pretože chýbala voda, mali tu namiesto grínov „browns“, ktoré boli vytvorené z piesku a oleja. Zopár nadšencov na ňom hrávalo viac ako desať rokov. Éru golfu na Algarve začal legendárny Henry Cotton, keď v polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia navrhol prvé riadne trávnaté ihrisko. Nasledovali ešte dve ihriská. Henry Cotton miloval Algarve, ktoré sa stalo jeho domovom a strávil tu viac ako tridsať rokov.

V priebehu 70. a 80. rokov minulého storočia rástli ihriská ako huby po daždi a južné pobrežie sa stávalo čoraz príťažlivejšou celoročnou destináciou predovšetkým pre golfistov zo severnej Európy. Ja som chcela zistiť, čo je na ihriskách nové a niektoré z nich si aj vyskúšať. Moji anglickí priatelia, ktorí v Portugalsku žijú už viac ako štvrťstoročie, ma najskôr vytiahli na ihrisko Palmares, kde sa uskutočnili najčerstvejšie zmeny.

Onyria Palmares Golf Resort

Golf
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Rezort sa nachádza päť kilometrov východne od historického mesta Lagos. Je dokonalou kombináciou kopcovitého terénu s rovinami a nádherným výhľadom na pobrežie. Pôvodne osemnásťjamkové ihrisko navrhol Američan Robert Trent Jones v roku 1976. V októbri 2010 ihrisko predizajnoval Robert Trent Jones mladší. Onyria Palmares sa dnes prezentuje ako 27-jamkové ihrisko s pravdepodobne jediným pravým linksovým terénom v Portugalsku. Jamky sú čiastočne umiestnené v pieskových dunách a sprostredkovávajú naozajstné írsko-škótske golfové zážitky. Tri deviatky možno ľubovoľne kombinovať, všetky ponúkajú kúzelné výhľady na záliv pri mestečku Lagos.

Úžasná jar

Najkrajšie je tu na jar, keď pozdĺž fervejí nádherne kvitnú mandľovníky. Kvety, ktoré padajú zo stromov, pripomínajú zasneženú krajinu. Ihrisko sa začína vysoko nad morom náročným štvorparom a potom dráhy pokračujú smerom k pobrežiu, k pieskovým dunám. Piata jamka je jedna z najdramatickejších linksových dráh v Európe. Nasledujúca jamka č. 6 už opäť smeruje nahor ku klubovni a ráz krajiny sa mení. Začínajú sa točité údolia lemované píniami. Vzhľadom na značnú členitosť krajiny sa určite oplatí prenajať si elektrické autíčko. Z terasy klubu, ktorý leží medzi deviatou a desiatou jamkou, je nádherný výhľad na zapadajúce slnko a maják na a poslednom cípe európskeho kontinentu.

Onyria Palmares Golf Resort

3 deviatky Alvor : 3 353 m, par 36 Lagos : 3 164 m, par 36 Praia: 2 969 m, par 36

Poplatok za hru: 18 jamiek 70 €, 9 jamiek 42 €

www.onyriapalmares.com

Boavista Golf

Golf
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Druhé ihrisko, ktoré sme navštívili, bolo majstrovské – Boavista Golf. Nachádza sa na opačnej strane mesta Lagos, zopár kilometrov na západ, asi 90 minút jazdy od medzinárodného letiska vo Faro. Ihrisko je dielom Howarda Swana a pôsobí, akoby bolo vždy súčasťou mierne zvlnenej krajiny. Postavené je na útesoch, dosť vysoko nad hladinou mora, za jasného počasia môžete zazrieť aj zasnežené vrcholy pohoria Serra de Monchique.

Miesto pre powerplay

Ihrisko uviedli do prevádzky v roku 2002 a rýchlo si získalo neuveriteľnú pozornosť. Terén ihriska je kopcovitý a má veľmi príjemný dizajn. Z niektorých dráh ponúka čarovné výhľady na nádherné pláže Praia da Luz a zátoku mesta Lagos. Orieškom sú tu predovšetkým trojparovky. Na jamku č. 6, ktorá je dlhá 194 metrov (124 z červených odpalísk) a vedie cez roklinu, len tak nezabudnete. Signature Hole je štvorparová sedmička s nádherným výhľadom na Atlantik. Howardovi Swanovi sa napriek mimoriadne prísnym ekologickým predpisom podaril úplný zázrak. Voda na tomto ihrisku hrá veľmi dôležitú úlohu, atraktívne prepojené jazierka sú súčasťou niekoľkých dráh a zároveň zaisťujú ekologické zavlažovanie. Prostredie ihriska sa veľmi rýchlo stalo vítaným útulkom divokého vtáctva. Spolu s palmami dodávajú ihrisku exotický charakter.

Boavista Golf Club ponúka ako prvý v Portugalsku nový herný formát PowerPlay Golf, ktorý sa hrá na deväť jamiek pri klasickom stablefordovom bodovacom systéme. Na každom gríne sú navŕtané dve vlajky – biela a čierna. Tá čierna je obyčajne v ťažšej pin pozícii. PowerPlay Golf sa tu hrá na prvej deviatke každý týždeň. Súčasťou rezortu je aj moderný luxusný hotel a kúpele Boavista Golf & Spa, ktoré disponujú veľkým krytým plaveckým bazénom, fitnescentrom, saunami a beauty farmou. Negolfisti môžu vyraziť na tenisové kurty alebo popíjať v klubovni na terase umiestnenej nad 18. jamkou.

Boavista Golf

18 jamiek, par 71 6 053 m Požadovaný HPC: muži 27, ženy 34

Poplatok za hru podľa sezóny: 60 až 80 €

www.boavistagolf.com

Golf
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Nielen golfisti si prídu na svoje

Algarve sa našťastie podarilo uniknúť hrozbe devastácie masovou turistikou. Vďaka starostlivosti, ktorú tu úrady venujú ochrane prírody, patrí medzi najzachovalejšie regióny na Zemi! Presvedčiť sa o tom môžete napríklad pri návšteve rezervácie na lagúne Ria Formosa alebo rezervácie neďaleko Castro Marim. Na jednom mieste tu hniezdi okolo šesťtisíc žeriavov a ďalších druhov vtáctva.

Plážový raj

Veľmi príťažlivé je, samozrejme, priezračné more a dokonale čisté pláže pokryté zlatým pieskom. O ich celkovej dĺžke sa zdroje rôznia – udávajú 150 až 200 kilomet kilometrov. Zhodujú sa však v tom, že patria ria med medzi najlepšie na svete. Pobyt na nich je príjemný po celý rok. V tieni tunajších pomarančovníkov rok poma a mandľových hájov sa môžete previezť na bicykli alebo len slastne leňošiť.

Pre gurmánov

Algarve
Foto: Jana Nováková

Portugalsko je chýrne skvelým jedlom. Medzi miestne špeciality patrí aj cataplana. Jedlo, ktorého súčasťou bývajú ryby a rôzne morské plody, ale aj zemiaky, cibuľa, rajčiny či paprika. Pripravuje sa v špeciálnej nádobe rovnakého mena. Napríklad v mestečku Loule môžete pozorovať remeselníkov priamo z ulice, ako vo svojich dielňach vyrábajú misy cataplana najrôznejších veľkostí. V Loule býva v júli tiež tradičný trh remesiel.

ALGARVE

Fakty: najjužnejší región Portugalska s 200 kilometrami piesočného pobrežia a 37 golfovými ihriskami. Názov pochádza z arabského Al Gharb (západ).

Hlavné mesto: Faro (letisko), z Lisabonu cca 200 kilometrov.

Klíma: teplo a slnečno, horúce letá a mierne zimy. Priemerná teplota január až apríl 17 °C, máj až august 25,5°C, september až december 21 °C. Vrchol golfovej sezóny nastáva v októbri.

Mena: euro

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať