Američanka chce stráviť 104 hodín nahá medzi prasatami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Miru Kim, 30-ročná Američanka, ktorá vyrastala v hlavnom meste Južnej Kórey, svojimi projektmi už stihla prekvapiť aj v minulosti. Kvôli svojej najnovšej umeleckej inštalácii sa vyštudovaná lekárka rozhodla žiť s prasatami 104 hodín nonstop. Aj napriek tomu, že má strach z baktérií, rozhodla sa zostať vo vitríne v galérii Art Basel Miami s dvomi prasiatkami – päť dní nonstop a nahá. Plánuje s nimi jesť aj spať akoby bola jednou z nich.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Je to vysoko koncentrované priemyselné prostredie, takže stupeň zápachu je veľmi otravný,“ hovorí Miru Kim, ktorá v detstve trpela obsedantno-kompulzívnou poruchou so širokým radom úzkostí. „Keď fotím, dostávam sa do inej mentálnej zóny. Keď však skončím, je to veľmi rušivé.“

Dcéra kórejského filozofa získala pozornosť médií po tom, ako vytvorila sériu nahých fotografií na rozmanitých miestach od opustených tovární, cez tunely, mosty a strechy budov v rôznych kútoch sveta. Miru tvrdí, že jej projekty jej pomáhajú zbaviť sa strachu: „Strachu z tmy, z nebezpečných aktivít aj strachu zo špiny,“ upresnila umelkyňa.

K vytvoreniu inštalácie „I Like Pigs And Pigs Like Me“ (v preklade môžu mať dvojitý význam – Ja ako prasatá a prasatá ako ja alebo Mám rada prasatá a prasatá majú radi mňa) inšpirovalo Američanku čítanie knihy Päť zmyslov: Filozofia zmiešaných tiel od filozofa Michaela Serresa, ktorá skúma znaky kože.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Koža nie je len obálka, ktorá obklopuje vnútorné orgány, alebo membrána, ktorá dovoľuje výmenu medzi vonkajším prostredím a telom. Slúži aj ako miesto stretu vonkajšieho sveta a vnútra človeka, tela a duše. Keď sa zamiešam medzi prasatá, cítim svoju existenciu viac ako kedykoľvek predtým,“ vysvetlila Miru Kim.

Miru začali fascinovať prasatá ešte počas štúdia na Columbijskej Univerzite v New Yorku, kde musela vykonávať pitvu rôznych zvierat. „Začala som si všímať ich anatómiu a kožu a zistila som, že je veľmi podobná tej našej. Prasiatka sú veľmi citlivé a inteligentné tvory, reagovali na mňa najprv so strachom a so zvedavosťou,“ uviedla umelkyňa, ktorá dve prasiatka zachránila z neďalekej farmy priamo pred pekáčom. „Budú žiť veľmi spokojným životom – už teraz sa majú lepšie, ako keď sme ich našli.“

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Americká umelkyňa s kórejskými koreňmi plánuje zvieratá po skončení projektu darovať rodinám ako domácich miláčikov alebo ich poslať na verejnú farmu. Teraz ju však čaká ešte posledný deň v sklenom chlieve. Predstavenie, ktoré môžu návštevníci galérie na Floride sledovať naživo, potrvá až do soboty.

www.dailymail.co.uk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia