Americký tínedžer si zostrojil smrteľný solárny lúč

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Eric Jacqmain so svojím "smrteľným" solárnym lúčom Foto: Youtube

Zatiaľčo väčšina dnešných tínedžerov presedí voľný čas pred počítačom a nad premýšľaním o budúcnosti nestráca čas, Eric Jacqmain má v tej svojej jasno. Učaroval mu svet vedy a keďže mu nechýba odvaha a šikovnosť, uplynulý rok na zadnom dvore pripravil pre svojich rodičov netradičné prekvapenie – zostrojil si „smrteľný lúč“. Nejde pri tom o žiaden nevinný svetlomeč, aký poznáme z Hviezdnych vojen. Eric si za pomoci 5800 drobných zrkadlových dlaždičiek a obyčajného laminátového satelitu vyrobil nebezpečnú zbraň, ktorá sa v správnych rukách premení na užitočného pomocníka.

Bez názvu
Foto: Youtube

„Vyrezal som do satelitu malý otvor a na zadnú časť som prilepil kúsok PVC rúrky. Svetlo tak prechádza cez otvor a naráža na priesvitný plast na konci rúry. Jediné, čo som musel urobiť, bolo označiť na satelite ten správny bod. Pokiaľ zacielený objekt neodvedie teplo príliš rýchlo, roztopí alebo odparí takmer všetko,“ vysvetlil 19- ročný vedec.

Ničiaca sila lúča zvládne takmer všetko. Cielený lúč dokáže roztopiť oceľ, odpariť hliník, rozvariť betón, premeniť špinu na lávu a v podstate vyhladiť takmer akýkoľvek organický materiál a to len v priebehu niekoľkých sekúnd. Satelit bol zostrojený na pohyblivých kolieskach, aby sa dal bez problémov premiestňovať. Jeho priemer dosahuje len niečo vyše jedného metra. Keď si to všetko zrátame, aj takýto drobný zlomok slnečnej energie, ktorá dopadá na Zem, stačí na to, aby pokryl a ešte aj niekoľkonásobne prevýšil našu spotrebu. V skutočnosti na našu planétu každú minútu dopadne toľko solárnej energie, ktorá by nám vystačila na celý rok – len keby sme ju vedeli správne využiť.

Solárny lúč, ktorý mladík z Indiany pomenoval R5800, však už žiaľ neexistuje. Svoj koniec našiel v decembri, keď v kôlni, v ktorej bol uskladnený, vypukol nečakaný požiar. „Áno, očividne „spáchal samovraždu“,“ okomentoval túto smutnú udalosť Eric. „Je dosť pravdepodobné, že bol zároveň dôvodom požiaru. Nezostalo z neho nič okrem obhorených kolies.“ Eric však nevešia hlavu. Už teraz má totiž plány na vyvinutie ešte „smrteľnejšieho“ stroja. „Chystám sa zostrojiť jeho alternatívu, tentokrát s použitím 32-tisíc zrkadlových dlaždičiek,“ uviedol Eric. Ak sa mu konštrukcia vydarí, nový solárny lúč s vyše päťnásobne väčším počtom použitých zrkadiel bude mať ohromnú silu. Zostáva dúfať, že ovládateľnú.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia