Brit cestuje po svete, hľadá ľudí narodených v rovnaký deň

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Richard Avis

Britský spisovateľ Richard Avis bol vždy fascinovaný príbehmi ľudí. Koncom roka 2011 sa preto pustil do zaujímavého projektu, v rámci ktorého cestuje po svete, aby našiel ľudí narodených v rovnaký deň ako on sám.

Bez názvu
Foto: Richard Avis

„Nebol som jediný, kto sa narodil v tento deň. Rodiny na celom svete oslavovali nový prírastok pred 38 rokmi. Ale aké životy žili títo ľudia? Čo dosiahli v priebehu rovnakého času na tejto planéte ako ja? Na čo sú hrdí a čo patrí k ich obrovským túžbam? Považujú sa stále za mladých, v strednom veku či za starých? Dosiahli vrchol svojho života alebo naň ešte len čakajú? Sú v manželskom zväzku, majú deti alebo sú slobodní a cestujú okolo sveta? Sú úspešní? A podľa čoho úspech súdia? Ako ovplyvnilo ich život miesto, kde sa narodili?“ pýta sa 38-ročný Brit, ktorý sa vydal za dobrodružstvom hľadania ľudí narodených 1. decembra 1974.

Cieľom projektu, ktorý dostal názov Time Twins, je nájsť jedno „časové dvojča“ za každý rok, ktorý spisovateľ strávil na tomto svete. Popri tom si Brit plní aj svoj cestovateľský sen – príbehy ľudí ho totiž vedú na rôzne kontinenty. Projekt plánuje ukončiť v deň svojich 40-tych narodenín, kedy bude obohatený o 40 životných príbehov ľudí narodených v rôznych kútoch sveta v rovnaký deň ako on.

Bez názvu
Foto: Richard Avis

Zvedavý Škót zatiaľ stihol navštíviť deväť „dvojčiat“, ktoré oslavujú narodeniny v rovnaký deň ako on. Zoznámil sa so šampiónkou v kulturistike z Holandska, hercom z New Yorku, starostom v talianskom meste, ktoré často postihujú zemetrasenia, spisovateľom v Írsku, hádzanárkou v Nórsku, špecialistami na IT v Škótsku či s bubeníkom v Anglicku.

„Chystám sa ísť aj do Rakúska, Thajska, Ruska, Indonézie, Chorvátska, Maroka, Slovinska a Brunei. Chcem stretnúť 40 ľudí, kým budem mať 40 rokov a nevadí mi vrátiť sa do rovnakej krajiny, ak tam stretnem tých správnych ľudí,“ uviedol Avis.

„Chcem spoznať podobnosti aj rozdiely v životoch týchto ľudí, ktorí na Zemi strávili rovnaký počet dní ako ja. Chcem zachytiť ich nádeje, ambície, úspechy a vyzdvihnúť kultúrne pozadie miest a krajín, z ktorých pochádzajú,“ vysvetlil rodák zo škótskeho Dumfries, ktorý chce na záver projektu príbehy a zážitky zjednotiť v knihe.

„Okrem toho, že mi to prináša obrovskú radosť a veľa zábavy, dúfam, že sa mi podarí priniesť aj nové poznatky o tom, ako prostredie a kultúra tvarujú životy ľudí,“ dodal spisovateľ.

http://richardavis.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia