Čarovný svet Harryho Pottera sa v Anglicku mení na realitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.visitbritain.co.uk

Hoci knižná aj filmová séria zachytávajúca príbehy najznámejšieho čarodejníka 21. storočia zaznamenala definitívny koniec, fanúšikovia Harryho Pottera nemusia smútiť. V Londýne sa v týchto dňoch dolaďujú posledné detaily novej turistickej atrakcie, ktorá návštevníkom dovolí poprechádzať sa po najznámejších miestach príbehu.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Zonkov obchod plný zábavných čarodejníckych potrieb vrátane šteklivého svetra či omdlievajúcej lízanky, kancelária profesora Dumbledora v Rokforte, Ollivanderov obchod s prútikmi v Šikmej uličke či Hagridova chatrč pri lese plnom jednorožcov, kentaurov a ďalších magických tvorov – to všetko ožíva v štúdiách Leavesden v anglickom Hertfordshire. Pre „muklov“ – teda návštevníkov bez čarodejníckych schopností – sa jeho brány otvoria už v marci 2012.

„Je neuveriteľné vidieť um a schopnosti ľudí, ktorí zostavili kulisy. Tieto scény rozprávajú príbehy o veciach, ktoré vznikli v Londýne. Myslím, že štúdiá inšpirujú mladých ľudí, aby sa venovali filmovému odvetviu a určite pritiahnu do krajiny viac turistov. Je skvelé, že Harry Potter sa vracia na miesto, kde bol vytvorený,“ povedal jeden z prvých návštevníkov Boris Johnson.

Prvý zábavný park s názvom The Wizarding World of Harry Potter otvorili v júni uplynulého roka v Orlande na Floride a okamžite zožal veľký úspech. Novú výstavnú plochu s rozlohou 14- tisíc metrov štvorcových odobril aj starosta Londýna.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

„Scény zahŕňajú veľa drobných detailov, ktoré by ste si vo filme ani nevšimli. Keď sa však popri nich osobne prechádzate, vidíte námahu, ktorá bola na ich výrobu vynaložená. Je to úžasné,“ tešil sa herec Rupert Grint, ktorý si vo filme zahral Harryho nemotorného kamaráta Rona Weasleyho.

Na výrobe kulís pracovalo vyše sto maliarov a tesárov, ktorý spolupracovali aj na výrobe filmu. Okrem Šikmej uličky budú mať návštevníci šancu nahliadnuť aj do spoločenskej sály v Rokforte a vyjsť po rozľahlých schodoch až do oddychovej miestnosti v Chrabromile – a to bez toho, aby prešli cez kamennú stenu nástupišta 9 a ¾ v londýnskej vlakovej stanici King´s Cross. „Myslím, že to na fanúšikov bude mať hlboký psychologický dopad. Čo viac budú chcieť v živote dosiahnuť, keď si sadnú na Dumbledorovu stoličku?“ zažartoval Johnson.

Tematický park The Wizarding World of Harry Potter na Floride

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať