Coca Colu si už môžete pripraviť aj doma

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Coca cola
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. februára (WEBNOVINY) – Americká webstránka Thisamericanlife.org zverejnila fotografiu, na ktorej je údajne zachytený pôvodný recept na výrobu Coca Coly.

Recept na jeden z najznámejších nealkoholických nápojov je pritom od svojho vzniku v roku 1886 prísne strážený a poznajú ho len dvaja ľudia. Webstránka Thisamericanlife.org tvrdí, že fotografiu s receptom objavila vo vydaní novín Atlanta Journal-Constitution z 8. februára 1979. Na fotografii je zachytený otvorený zošit s receptom, ktorý je údajne presnou kópiou pôvodného receptu lekárnika Johna Pembertona.

Kópiu tohto receptu spísal pravdepodobne nejaký Pembertonov priateľ, v ktorého rodine sa následne táto kópia zachovala. Recept obsahuje aj zloženie záhadnej ingrediencie 7X, ktorá dodáva Coca Cole jej nezameniteľnú chuť. Oficiálny recept je uložený v trezore v Atlante, kde ho strážia 24 hodín denne.

Autori článku ukázali tento údajný recept na Coca Colu historikovi Markovi Pendergrastovi, ktorý sa venuje histórii tohto obľúbeného nápoja. Ten si myslí, že ide naozaj o pôvodný recept. Nakoľko sa však tento recept líši od súčasnej verzie, nie je známe. Určite jeho súčasťou nie je extrakt z koky, ktorý je spomenutý aj v údajnom originálnom recepte. Informácie pochádzajú z webstránok telegraph.co.uk a dailymail.co.uk.

Údajný originálny recept na Coca Colu ako ho zverejnila webstránka Thisamericanlife.org:

sirup:

3 gramy tekutého extraktu z koky

3 unce kyseliny citrónovej

1 unca kofeínu

cukor – 30 (nedá sa prečítať v akých jednotkách je uvedené množstvo)

2,5 galónu vody

2,25 pinty limetového džúsu

1 unca vanilky

1,5 unce karamelu (alebo viac pre farbu)

príchuť 7X (2 unce na 5 galónov sirupu):

8 uncí alkoholu

20 kvapiek pomarančového oleja

30 kvapiek citrónového oleja

10 kvapiek muškátového oleja

5 kvapiek koriandru

10 kvapiek nerolového oleja

10 kvapiek škorice

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Coca Cola