CULINARIUM: Kelový prívarok s pečenou klobásou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo
Kelový prívarok s domácou pečenou klobásou Foto: SITA

Kel alebo ako angličania hovoria „curly cabbage“, teda „kučeravá kapusta“ sa začal pestovať v stredomorskej oblasti. Za pochúťku ho považovali už starovekí Rimania, kým v stredoveku bol základnou súčasťou batôžka každého pútnika. Zelenina, ktorá neznáša teplé podnebie a dokáže prežiť aj v teplotách do mínus pätnásť stupňov celzia sa udomácnila aj na Slovensku.

Culinarium

Kelový prívarok s domácou pečenou klobásou

Na prípravu potrebujeme:

1 hlávku kelu

100 g masla

50 g múky

2 dcl vývaru (kurací, hovädzí, zeleninový)

1 dlc mlieka

0,5 dcl smotany na varenie

2x klobáska

soľ

ocot

cesnak

1 cibuľa

korenie

rasca

bobkový list

cukor

Kelový prívarok pripravíme takto:

Umytý kel si pokrájame na rezance (približne na veľkosť 1,5 centimetra) a uvaríme do 3/4 v dobre osolenej vode.

V hrnci si pripravíme z múky a masla svetlú zápražku, zalejeme vývarom. Za občasného miešania prievedieme k varu, pridáme celé čierne korenie, bobkový list, soľ, cukor a ocot. Prevaríme asi 10 minút a potom pridáme mlieko. Zmes necháme prevrieť. Precedíme cez jemné sitko, pridáme smotanu na varenie a ešte raz necháme prevrieť.

V druhom hrnčeku si zarestujeme na drobno nakrájanú cibuľku, pridáme kel, minútku opäť zarestujeme. Prilejeme omáčku, dochutíme rascou, cesnakom, podla potreby dosolíme a dokoreníme. Prevaríme, aby nám kel pustil do omáčky chuť.

Klobásku nakrojíme, opečieme z každej strany a podávame. Ako prílohu môžme podávať varené zemiaky alebo chlieb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať