Dôchodcovia našli vo vreci známok za 20 eur jednu miliónovú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.bild.de

Nemeckí dôchodcovia Reinhold a Bärbel Hoffmannovci celý život dopĺňali svoju kolekciu poštových známok. Posledný prírastok do zbierky, ktorý Bärbel doniesla z miestneho trhoviska, má však podstatne vyššiu hodnotu, než ich celá doterajšia filatelistická zbierka – jedna zo známok by mohla mať hodnotu šplhajúcu sa na vyše dva milióny eur.

Bez názvu
Foto: www.bild.de

Bärbel kúpila dvojkilové vrece známok na obľúbenom trhovisku Elbe-Flohmarkt v Drážďanoch pred dvoma rokmi.

„Bärbel sa raz z Elbuferu ako veľakrát predtým vrátila s vrecom starých známok, ktoré kúpila za 20 eur. Keď ich vyložila na kuchynský stôl, takmer mi to vyrazilo dych,“ uviedol jej 70-ročný manžel Reinhold.

Bez názvu
Foto: www.bild.de

Jeho pohľad zostal zafixovaný na špinavej modrej jednocentovej známke s portrétom Benjamina Franklina. Známka z roku 1861 patrí k zriedkavým exemplárom. Dôchodca, ktorý si často listoval v odbornej literatúre a katalógoch známku okamžite identifikoval.

„Ide o známku, z ktorých v roku 1861 vyrobili len 3100 kusov a boli v obehu do roku 1867,“ vysvetlil Reinhold.

Na svete sa zachoval už len jediný exemplár, ktorý sa nachádza v Poštovom múzeu v New Yorku a jeho súčasná katalógová hodnota je tri milióny dolárov (2,5 milióna eur). Aby sa potvrdila hodnota známky, musia ju experti porovnať s originálom v USA.

„Certifikát pravosti môže v tomto prípade vydať len Philatelic Foundation v New Yorku. Známka musí prísť sem,“ uviedol známy obchodník s poštovými známkami Craig Selig.

Tu sa však pre dôchodcov vynára problém – na cestu do USA nemajú dosť peňazí, a tak teraz zúfalo zháňajú sponzora.

www.bild.de

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať