Herkules do vrecka: Mr. Universe oslávil sté narodeniny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

Manohar Aich meria síce len necelých 150 cm, vo svete bodybuildingu sa však postavil na stupienky slávy. Na tieto časy spomína už len s bezzubým úsmevom – uplynulý víkend Bengálčan oslávil svoje sté narodeniny. Muž, ktorý bojoval proti chudobe, posedel si vo väzení a prekonal menšiu porážku, je však ešte stále fit a ľuďom, ktorí sa ho pýtajú na tajomstvo dlhovekosti, odpovedá: „Neberte život príliš vážne.“

Bez názvu
Foto: SITA/AP

„Herkules do vrecka“, ako ho známy radi volajú, sa narodil v meste Comilla v oblasti Bengálska, ktoré leží na území Bangladéša a časti Západnej Indie. Cvičenie ho zaujalo ešte počas základnej školy, keď prvýkrát naživo videl bojovať zápasníkov. O posilňovanie sa však začal vážne zaujímať až po roku 1942, kedy sa pripojil k letectvu pod britskou koloniálnou nadvládou. Cvičenia so závažiami a letecké tréningy však rýchlo vystriedal pohľad spoza mreží. Za protesty proti koloniálnemu útlaku Aich skončil vo väzení. „Práve tu som začal trénovať seriózne – bez prístrojov a športového náradia, niekedy aj 12 hodín denne,“ spomína Aich. Strážcovia vo väzení boli taký fascinovaní jeho výdržou a odhodlanosťou, že mu umožnili špeciálnu diétu na vybudovanie svalstva. Paradoxne sa čas strávený vo väzení pretavil na dokonalú prípravu na majstrovstvá sveta.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Keď Aich po vyhlásení nezávislosti Indie v roku 1947 opustil väzenie, niekoľko rokov sa spolu s manželkou a štyrmi deťmi pretĺkal životom. Uživiť početnú rodinu nebolo jednoduché, a tak Aich súhlasil s akýmikoľvek brigádami, ktoré mu skrížili cestu. V roku 1950 sa stal víťazom súťaže Mr. Hercules a to ho povzbudilo na ďalšie výkony. O rok neskôr sa v Londýne zúčastnil súťaže pre bodybuilderov Mr. Universe a odniesol si druhé miesto. Aich sa však zaťal a povedal si, že z Londýna neodíde, kým mu nebude patriť prvenstvo. Po mesiacoch tvrdých tréningov sa v roku 1952 vrátil do Indie s titulom „Pán vesmíru“.

Potom sa už ocenenia len tak hrnuli – v rebríčku ázijských bodybuilderov sa dlhé roky udržal na vrchných priečkach a vďaka svojej nízkej postave si vyslúžil aj známu prezývku „Herkules do vrecka“.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Aj napriek tomu, že Aich nedávno oslávil svoje sté narodeniny, fitnescentru sa nevyhýba. Jeho synovia si otvorili vlastnú telocvičňu, v ktorej Aich rozdáva rady začínajúcim bodybuilderom. Pred rokom si ešte trúfol aj dvíhanie činiek, no po menšej porážke, ktorú dostal ako 99-ročný, si už dáva pozor. Hoci jeho synovia sa nevydali po rovnakej dráhe ako ich otec, Aich má na svojom konte predsa len niekoľko zásluh – trénoval osemnásobného indického šampióna Satya Paula ako aj víťaza Mr. Universe 1988 Premchanda Dogra.

Svoju dlhovekosť pripisuje schopnosti byť šťastným aj v ťažkých chvíľach ako aj jednoduchej strave zloženej z mlieka, ovocia, zeleniny, ryže, strukovín a rýb. Aich nefajčí a údajne sa nikdy nedotkol alkoholu.

„Nikdy nedovolím, aby ma zachvátila úzkosť. Musel som bojovať, aby som sa uživil už odmalička, ale nech bola situácia akákoľvek ťažká, vždy som zostal šťastný,“ hovorí bývalá hviezda posilňovní.

Jediné, čo v živote ľutuje, je, že sa mu nepodarilo osobne stretnúť hviezdu akčných filmov a štvornásobného držiteľa titulu Mr. Universe Arnolda Schwarzeneggera. „Zbožňujem tie neuveriteľné kúsky, ktoré robí vo filmoch,“ dodal počas oslavy svojich stých narodenín, na ktorej nechýbala široká rodina zložená z detí, vnúčat i pravnúčat.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať