Holanďania v zime bicykle neodložia, chcú vyhrievané pruhy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: SITA/AP

Holandsko sa nemieni vzdať bicyklov ani v tuhých mrazoch. Mestské samosprávy uvažujú o vyhrievaní cyklistických pruhov, ktoré by zabránili tvorbe ľadu a podporili cyklistickú dopravu aj v zimných mesiacoch.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

S návrhom na vyhrievanie cyklistických chodníkov prišiel Marcel Boerefijn. Použiť by sa mala geotermálna energia a hoci investície do tejto zmeny by boli vysoké, Boerefijn je presvedčený, že táto zmena sa vyplatí. Za sumu 20 až 40-tisíc eur na jeden kilometer by mesto zabránilo nehodám, znížilo počet soľných posypov aj motorových vozidiel na cestách. „Konečná sieť by mohla vyjsť na menej ako posyp chodníkov slamou,“ tvrdí Boerefijn.

Návrhom je nadšená aj Holandská únia cyklistov, ktorej hovorkyňa Arien de Jong uviedla: „Nápad na vyhrievané chodníky nás veľmi potešil. Mohli by zabrániť toľkému trápeniu na cestách. Keď sú cyklistické pruhy zamrznuté viac ako štyri týždne, máme hlásených o 7000 dopravných nehôd zahŕňajúcich cyklistov viac. Všetky nápady na zlepšenie bezpečnosti na cestách pre cyklistov vrelo vítame.“

O tejto zmene zatiaľ uvažujú mestá Utrecht a Zutphen, ktoré teraz čakajú na výsledky predbežného posudku a výmeru. Krajina, ktorá má viac bicyklov ako obyvateľov (na necelých 17 miliónov obyvateľov pripadá 18 miliónov bicyklov), tak bude v oblasti cyklistiky opäť o krok vpred.

www.bbc.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia