Japonci budú na príkaz firmy nosiť energeticky úsporný účes

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Dámy vo firme by sa mali dať ostrihať podľa tohto vzoru Foto: www.matome.jp

Japonské firmy začali svojim zamestnancom diktovať nielen ako sa majú obliekať, ale aj aký účes majú nosiť. Všetko sa údajne deje v mene prírody a šetrenia energie. Do extrémov zachádza i stavebná firma Maeda Corp., ktorá svojim zamestnancom nedávno nariadila, aby sa dali ostrihať podľa jednotného vzoru. Takmer 2700 Japoncov tak bude čoskoro nosiť energeticky úsporný účes. Pre mužov to znamená úplne krátky zostrih zo všetkých strán s mierne dlhšími kaderami na vrchu hlavy, pre ženy klasický bob s dlhšou ofinou, ktorá sa dá odhrnúť na jednu stranu.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

„Naša spoločnosť chráni životné prostredie a podporuje svojich zamestnancov, aby si osvojili zvyky, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Ešte nemáme overené všetky údaje, ale domnievame sa, že ľudia s kratšími vlasmi nepotrebujú tak často využívať fény a používajú i menej vody,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Chizuru Inoue. Tá si ďalej myslí, že krátke vlasy sa ľahšie upravujú aj po nosení ochranných prilieb, ktoré zamestnanci musia mať kvôli bezpečnosti stále na hlave. „Ak tak urobia všetci zamestnanci, ušetríme veľa energie,“ dodala hovorkyňa.

Konanie spoločnosti vyplynulo zo všeobecného vládneho nariadenia, ktoré firmám i domácnostiam prikázalo podstatné zníženie spotreby energie. Dôvodom zostáva elektráreň Fukušima Daiichi, ktorú začiatkom marca zničilo zemetrasenie a následné tsunami. Ďalšie jadrové elektrárne boli z dôvodu núdzových bezpečnostných testov dočasne uzavreté. K tomuto riešeniu sa vláda uchýlila na vrchole leta, kedy sa kvôli horúčavám a vysokej vlhkosti spotrebúva v Japonsku najviac energie. Kým niektoré firmy zaviedli úsporné schémy ako presun denných zmien na nočné, firma Maeda Corp. bojuje pomocou účesov. Zatiaľ sa zdá, že zamestnanci sa proti uniformovaným strihom nebúria. „Včera aj dnes som dostala mnoho telefonátov od našich zamestnancov, ktorí sa pýtali, kde sa môžu nechať podľa nášho vzoru ostrihať,“ dodala spokojná hovorkyňa.

www.telegraph.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia