Kofeínový rekord: Auto na kávu jazdí rýchlosťou 105 km/h

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Mnoho ľudí si štart do nového dňa bez lahodnej šálky kávy ani nevie predstaviť. Existujú autá, ktoré sú na tom podobne a bez kávy neprejdú ani meter. Jedno z nich koncom februára prekonalo ďalší svetový rekord.

Bez názvu
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

Za jeho volant si sadol Martin Bacon, 42-ročný britský amatérsky konštruktér, ktoré so svojím tímom prerobil dodávku Ford P100 tak, aby dokázala jazdiť na organický pohon.

Vozidlo pritom na pohon využíva kávové plevy – odpad, ktorý vzniká pri výrobe kávy. Ten sa pri zahrievaní rozkladá na zmes plynov (CO, CO2, vodík a metán), ktorá putuje cez chladiče a filtre do karburátorov. Ochladená zmes plynov sa v karburátoroch mieša so vzduchom a vytvára zápalnú zmes, ktorá potom horí vo valcoch.

Britský amatér vďaka autu na „kávový pohon“ zlomil rekord už aj v roku 2011, kedy s Roverom SD1 so šesťvalcovým motorom dosiahol rýchlosť 107 km/h. Na skúšobnej jazde, ktorá sa uskutočnila uplynulý týždeň, dosiahol s Fordom rýchlosť 105 km/h a vytvoril tak nový rýchlostný rekord pre tento typ auta.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Vozidlo vzniklo pri príležitosti osláv obchodného reťazca Co-operative, ktoré už desať rokov pracuje len s Fairtrade kávou. Pre rodáka z anglického Teesdale a otca dvoch detí sa tento deň stal zároveň oslavou nového rekordu, ktorý potvrdil aj zástupca Guinnessovej knihy rekordov.

http://news.uk.msn.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia