Mária Pobočková: Žijeme dnes, tvoríme pre zajtrajšok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mária Pobočková
Foto: Archív M.P.

Máriu Pobočkovú, 28-ročnú slovenskú dizajnérku, ku kariére pri šijacom stroji priviedol spontánny nápad. Dnes navrhuje dizajn pre športovú značku NorthFinder a popritom sa venuje tvorbe vlastných kolekcií. Absolventka bratislavskej VŠVU zbierala skúsenosti i nové kontakty na medzinárodných veľtrhoch v Nemecku i vo Francúzsku, tvorila doplnky pre fotografie Jakuba Klima a s odhodlaním jej vlastným sa prebojovala aj do finále mnohých dizajnérskych súťaží vrátane Top Styl Designer v Brne, B-fashion v Zlíne či Prague Fashion Weeku v českej metropole. Skôr ako boj o prvenstvo však šikovnú dizajnérku na súťažiach láka výzva posunúť sa opäť na novú úroveň. Keď Mária nesedí pri nových skicách, rada prevetrá bicykel či korčule na čerstvom vzduchu. Módne skúsenosti triedi finalistka Schwarzkopf Fashion Talent na základe ľudí, ktorých popri práci stretne a jej najbližší často ovplyvňujú aj Máriinu tvorbu. Ako sama hovorí: „Vždy sa nájde niekto, kto mi ukáže inú cestu, ako napredovať a vnesie do zložitej situácie jednoduché riešenie, ktoré som nevidela.“

Mária Pobočková
Foto: Lenka Imrichová

V súťažnej kolekcii spájaš módu a funkciu a pokúšaš sa o estetické, no pritom praktické vyjadrenie individuality. Snažíš sa o spojenie týchto dvoch aspektov vždy alebo len v tejto kolekcii?

Celá moja tvorba je o spájaní a hľadaní a ani táto kolekcia nie je výnimkou.

„Žijeme dnes a tvoríme pre zajtrajšok“ – toto heslo si využila i v „anjelskej“ kolekcii – riadiš sa podľa neho? Ako sa to prejavuje v každodennom živote?

Diela, ktoré tvoríme, po nás zostávajú, preto sa zamýšľam pri tvorbe aj nad tým, ako na nás budú hľadieť ďalšie generácie, respektíve naše deti a vnúčence. Týmto mottom sa riadim aj v každodennom živote a do všetkého, čo robím, vkladám kúsok, či nepatrný postreh z tejto myšlienky.

Spomínaš si na svoje prvé kontakty s módnym návrhárstvom? Kedy si pocítila, že odevný dizajn je to, čomu sa chceš venovať?

S radosťou na ne spomínam, zažila som generáciu profesorov, ktorí mi vštepovali a otvárali obzory na SSUŠ v Bratislave a Technickej Univerzite v Liberci – bez ich snahy by som asi nepokračovala v smere, ktorý sa stal mojim koníčkom, ale aj prácou. Neviem, či sa to dá nazvať pocitom. Skôr prirodzene do seba zapadli okolnosti a to, čo ma bavilo i napĺňalo, sa postupom času stalo mojou súčasťou.

Momentálne pracuješ pre športovú značku NorthFinder – v čom spočíva tvoja práca? Patríš aj ty k športovým nadšencom?

Moja pozícia v tejto spoločnosti obsahuje navrhovanie dizajnu pre jednotlivé segmenty a sledovanie výroby, tým mám na mysli korektúry a opravy už hotových produktov. Nezanedbateľnou súčasťou je aj materiálová selekcia či produkcia farebnej škály pre ďalšiu sezónu. Táto práca je veľmi rôznorodá aj dynamická a každopádne by som ju chcela robiť čo najdlhšie. Pokiaľ navrhujete športové oblečenie, nemôžete sedieť iba v kancelárii, takže aj ja som prepadla športu. Každú voľnu chvíľu, čo mám, beriem bicykel či korčule alebo trekkingovú obuv a som v prírode.

Mária Pobočková
Foto: Lenka Imrichová

Uplynulý rok si spolupracovala aj s fotografom Jakubom Klimom pri výrobe doplnkov a odevných komponentov – ako si spomínaš na túto spoluprácu? Kde boli fotografie použité?

Jakub je známy tým, že pri každom svojom fotení si na mieru necháva vyrábať rôzne kulisy či doplnky a ja som mala to šťastie, že som bola zapojená do tejto tvorby. Doplnky, ktoré som preňho vyrábala, boli použité vo fotografiách pre známy slovenský časopis. Toto fotenie bolo neskutočné, lebo pri každom svojom fotení posúva latku vyššie a vyššie a to myslím doslovne. Modelka sa vznášala v obkladoch a atmosféra, ktorá sprevádzala fotenie, sa snáď nedá ani popísať.

Má osobný život vplyv na tvoju tvorbu?

Je s ňou úzko spätý a to, čo prežívam, sa odzrkadľuje v mojej práci. Moju tvorbu ovplyvňujú ľudia okolo mňa. Vždy sa nájde niekto, kto mi ukáže inú cestu, ako napredovať a vnesie do zložitej situácie jednoduché riešenie, ktoré som nevidela.

Prebojovala si sa do finále Top Styl Designer 2009 i Národnej ceny za dizajn, na zozname máš i účasť na súťaži B-fashion v Zlíne či na Prague Fashion Weeku – rada bojuješ o prvenstvo? Čo ťa láka na účasti na rôznych súťažiach?

Nejde o boj či o prvenstvo, je to výzva – či človek zvládne byť kreatívny a vytvoriť diela, ktoré oslovia porotu a môžu ho posunúť na inú úroveň. Tieto súťaže sú skvelé a som rada, že existujú ľudia, ktorí majú chuť a energiu byť súčasťou takýchto akcií.

Ktorá zo súťaži, ktoré si absolvovala, ti najviac utkvela v pamäti?

Asi Top Styl Designer – na to si spomínam, akoby to bolo včera. Hlavne na tú drinu za šijacím strojom, pretože momentálne to opäť prežívam.

Mária Pobočková
Foto: Archív M.P.

Je niečo, čo si sa vďaka súťažiam naučila?

Zanechalo to vo mne návyky ako disciplínu, dodržiavanie termínov a veľa skúseností, ktoré si dodnes nosím so sebou. Pozostávajú z kontaktov, ktoré sú v tomto smere veľmi podstatné a tvoria dlhú cestu k vášmu cieľu.

Svoje modely momentálne vystavuješ a predávaš v bratislavskej Galérii X – o aké kolekcie ide? Ako na ne ľudia väčšinou reagujú?

Spolupracovala som s touto galériou, kde som ponúkla na predaj svoje modely, ktoré boli prezentované na súťaži Top Styl Designer a musím povedať už nemám ani jeden dámsky kus. Takže reakcia bola veľmi ohromujúca.

Čo ťa najviac inšpiruje, kde hľadáš nové nápady?

V tom, čo prežívam a v podnetoch či ľuďoch, ktorí ma obklopujú.

Zúčastnila si sa na veľtrhoch Prét ä Porter Paris a Premiere classe WHO’S
 Next v Paríži – ako sa tieto zahraničné veľtrhy líšia od našich? Pomohlo ti medzinárodné prostredie načerpať nové nápady či skúsenosti?

Tieto veľtrhy sú zamerané na trendy a vystavovatelia tam nadväzujú kontakty medzi sebou a budúcimi partnermi či producentmi látok. Neviem, či sa to dá porovnať, pretože tá atmosféra je nezameniteľná. Každá vec, ktorá súvisí s moju tvorbou, ma posúva ďalej a strihové či materiálové prvky sú pre mňa obohatením.

Mária Pobočková
Foto: Archív M.P.

Našla si tu aj ty ľudí, s ktorými by si rada spolupracovala?

Našla som noho ľudí, s ktorými rada spolupracujem a to nielen v zahraničí, ale aj u nás doma. Mnoho výrobcov a spoločností má dizajnérske centrá tu v Európe. Bratislava je síce malé mesto, ale tiež tu nájdete výrobcov a producentov látok. Iba musíte dlhšie pátrať.

Snažíš sa aj o založenie vlastnej značky?

Rada by som mala svoj vlastný svet, ktorý by obklopovali moje diela. Momentálne však nie je priestor budovať obchod či predajné miesto. Vyžaduje to značnú časovú a finančnú záťaž a radšej investujem tento čas a financie do odevov, ktoré ponúkam na predaj na  miestach spolupracujúcich s dizajnérmi alebo vytváram na zákazku.

Aká je tvoja najlepšia a najhoršia skúsenosť v oblasti módneho biznisu?

Rozhodne ľudia. Pretože môžete riadne šliapnuť vedľa a spáliť sa. Zároveň, ale môžete stretnúť niekoho, kto bude váš priateľ či morálna podpora.

Termín na odovzdanie hotovej kolekcie, ktorú predvedieš na SCHFT 2012 sa už blíži. Ako to vyzerá „v dielni“ Márie Pobočkovej?

V plnom nasadení, moja mačka Muro ma sleduje a vyčítavo na mňa hladí, keď ma vidí, ako šijací stroj nahradil jej miesto.

Aký je tvoj doterajší najväčší úspech?

Môj osobný život. Vyrovnanosť vo vzťahu s mojím partnerom a pohodu, ktorá panuje u nás doma.

Ako vyzerá tvoj bežný deň?

Pracovne, nezáleží či je sobota alebo nedeľa. Každý deň treba zariadiť kopu mailov a večer sa unavená chúliť na gauč a ešte chvíľku vydržať, aby som započula aspoň večerné správy a vedela čo sa deje mimo môjho sveta.

Aké sú tvoje plány do budúcnosti?

Momentálne, od prezentovať a úspešne zvládnuť SCHFT 2012 a potom sa uvidí.

A do vzdialenejšej budúcnosti?

Do vzdialenej budúcnosti je to určite rodina, kariéra príde sama o to strach nemám.

Mária Pobočková
Kolekcia NFNL! Foto: Lenka Imrichová

Mária Pobočková
Prípravy na fotenie Máriinej kolekcie v Bratislave Foto: Archív M.P.
Mária Pobočková
Kolekcia NFNL! Foto: Lenka Imrichová
Mária Pobočková
Kolekcia NFNL! Foto: Lenka Imrichová
Mária Pobočková
Foto: Archív M.P.

Tvorbu Márie Pobočkovej uvidíte aj na slávnostnom finále Schwarzkopf Fashion Talent 2012 už 27. septembra v bratislavskom Auparku. Za svoje favoritky môžete hlasovať tu.

Zhovárala sa Zuzana Zimmermannová

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať