Muž si vyrobil falošné známky, pošta si to roky nevšimla

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Britský architekt Angus McDonagh roky posiela svoje listy a pohľadnice do celého sveta zdarma. Senior na obálky lepí falošné poštové známky, na ktorých nechýba jeho vlastná tvár. Prostredníctvom britskej Kráľovskej pošty (Royal Mail) takto odoslal už vyše sto dopisov. Listy ofrankované známkami s vlastným dizajnom, ktoré si vytlačil na domácej tlačiarni, si pošta za celý čas nevšimla.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Senior, ktorý sám seba prezýva „anarchistický filatelista“, odštartoval svoj bezplatný poštový systém pred tromi rokmi. Viac ako o ušetrenie peňazí mu však išlo o recesiu. „Všetko to začalo ako malý protest. Keďže v tom čase už takmer všetci využívali najmä elektronickú poštu, zdalo sa mi, že poštové známky sa vytrácajú. Mal som pocit, že podobizeň kráľovnej Alžbety zo známok postupne mizne a nahrádzajú ju menej kvalitné obrázky, a tak som musel zakročiť,“ spomína 64-ročný architekt.

Na mužových falošných poštových známkach figuruje najčastejšie jeho vlastná tvár obohatená o kreslené doplnky v podobe okuliarov, fúzov či klobúkov. Na Vianoce si zväčša dokreslí dlhú bielu bradu či červenú čiapku. „Keď som s tým začínal, chcel som, aby známky zámerne vyzerali smiešne,“ uviedol McDonagh, ktorý do dnešného dňa na svojich falošných známkach použil vyše 50 rôznych dizajnov. „Čím dlhšie som to robil, tým sa to stávalo väčšou fraškou. Tak dlho si to vôbec nikto nevšimol, že je to už hlúpe,“ dodal senior.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Na svoje poštové známky pritom nepoužíva žiaden špeciálny papier, tlačí si ich doma na klasickej farebnej tlačiarni a na obálky ich lepí lepidlom. Všetky známky majú falošnú hodnotu „50c“. McDonagh dokonca vyrába aj zvláštne edície známok, na ktorých si slávnostne pripomína udalosti existujúce len v jeho fantázii. Na známkach použil už aj svoju čierno-bielu fotografiu z detstva či svadobnú fotografiu.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Jeho listy úspešne dorazili nielen na rôzne adresy vo Veľkej Británii, ale aj do Francúzska, Hongkongu, Austrálie, Kanady či Talianska. „Nikdy som sa nesnažil britskú poštu obrať o peniaze,“ tvrdí rodák z Bridgwateru. Pošte prostredníctvom svojho právnika niekoľkokrát poslal šeky v celkovej hodnote okolo 200 libier za finačnú stratu, ktorú im svojím konaním mohol spôsobiť. K šekom pridal aj list s vysvetlením, šeky sa mu vždy vrátili naspäť.

„V skutočnosti som veľkým fanúšikom Kráľovskej pošty. Myslím si, že poštári na našom vidieku robia skvelú prácu a sú zároveň veľmi dôležití. Kráľovská pošta sa však zapredala za miliardy libier. Zdá sa mi, že celý systém vôbec nefunguje,“ uviedol senior, ktorý o svojej zábavke napísal aj krátku knihu.

Britskú poštu oslovili aj miestni novinári. Hovorca sľúbil, že sťažnosti pána McDonagha prešetrí. „Chceli by sme zdôrazniť, že vytvárať alebo používať falošné poštové známky je trestný čin. Urobíme potrebné kroky, aby sme zachovali bezúhonnosť poštových známok pre 29 miliónov domácností a firiem, ktorým pravidelne slúžime,“ uviedol hovorca Kráľovskej pošty.

www.dailymail.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať