Na univerzite budú študovať slávu Lady Gaga

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: SITA/AP

Na väčšine vysokých škôl si študenti sociológie zapisujú kurzy ako metódy práce s komunitou, krízová intervencia či rodinné právo. Na americkej University of South Carolina sa však na rozvrhu nepovinných predmetov objavil nezvyčajný kurz „Lady Gaga a sociológia slávy“.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

Na svedomí ho má profesor a obrovský fanúšik popovej speváčky Mathieu Deflem, ktorý sa po niekoľkých rokoch vyučovania rovnakých predmetov rozhodol pre zmenu. Kurz sa bude zaoberať sociálnymi fenoménmi, ktoré dopomohli speváčke k instantnej sláve. „Pozrieme sa na Lady Gaga ako na spoločenskú udalosť. Nepôjde o osobu ako takú, ani o hudbu. Pôjde skôr o pozadie – o spoločnosť a o fakt, že má na Facebooku vyše 10 miliónov fanúšikov a na Twitteri ďalších 6 miliónov. To už je sociálny fenomén a ešte k tomu celosvetový,“ vysvetlil Mathieu Deflem, ktorý speváčkinu kariéru sleduje od jej počiatku z roku 2008.

Inovatívny profesor medzičasom navštívil až 28 speváčkiných koncertov a päťkrát sa s majsterkou provokácie stretol aj osobne. Zaujala ho natoľko, že založil vlastnú webovú stránku pre fanúšikov. No plánovaný kurz berie z čisto profesionálneho hľadiska. Pôjde v ňom hlavne o sociálnu štruktúru slávy. Kurz si podľa slov päťdesiatnika bude vyžadovať dokonalú prípravu, veľa povinného čítania a domácich úloh, ktoré študentom zaberú minimálne 4 hodiny práce týždenne.

Ako motiváciu novátorský profesor plánuje osloviť aj samotnú speváčku, aby sa na jednej z hodín zastavila ako hosť i predmet „skúmania“. „Plánujem Lady Gaga oznámiť, že otváram kurz s takouto tematikou, no kvôli jej nabitému programu bude asi dosť zložité, dostať ju na pôdu univerzity,“ dodal Deflem.

Kuriózne lekcie sa začnú až na jar, no o kurz je už teraz veľký záujem. Lady Gaga je „in“ a z toho sa asi oplatí ťažiť.

www.aol.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lady Gaga