Nežiaduce účinky farbenia vlasov: Opuchy, kóma, smrť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Foto: Ilustračná foto, www.dyeproducts.com

Farby na vlasy prechádzajú „revolučnými“ zmenami. Zo zmeny odtieňa hrivy v salónoch k domácemu farbeniu, od krémových farieb k penovým a od relatívnej neškodnosti až po farbenie, ktoré má na svedomí ženy bojujúce o svoj život v nemocnici.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Britskú tlač v posledných týždňoch zapĺňajú správy o vážnych alergických reakciách, ktoré vyvolali farby na vlasy. Bethany Rodd, 16-ročná študentka z anglického Brightonu, týždeň po farbení vlasov dočasne oslepla. Prvé farbenie vlasov prebehlo bez problémov. Keďže sa jej zdalo, že jej korienky farbu nechytili, po týždni sa rozhodla celú procedúru zopakovať. V noci po farbení sa jej na lebke a čele vyhodili vyrážky a jej tvár začala nebezpečne opúchať.

„Zobrali sme ju do nemocnice, kde jej dali steroidy a poskytli liečbu. Jej stav sa najprv zhoršil, no postupne sa začal zlepšovať. V tom najhoršom okamihu nedokázala otvoriť oči. Ani teraz ešte poriadne nevidí,“ uviedla matka mladej Bethany, ktorej lekári doživotne zakázali farbiť si vlasy.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Farba údajne neobsahovala PPD – para-fenylendiamín – látku, ktorá spôsobuje časté alergické reakcie a je vo Francúzsku, Švédsku i Nemecku zakázaná. Práve táto látka spôsobila veľké opuchy aj u 14-ročnej Chloe Robins, ktorej sa však na rozdiel od Bethany dostavila alergická reakcia okamžite.

Obidva prípady sa stali len krátko na to, ako 17-ročná Tabatha McCourt utrpela silný záchvat len 20 minút po tom, ako si na vlasy naniesla farbu. Začala kričať, dáviť sa a následne skolabovala. Privolaným lekárom sa ju už nepodarilo oživiť.

„Problém je, že človek si môže farbiť vlasy celé roky a žiadna reakcia sa nedostaví. Potom však telo danej osoby zrazu začne byť citlivé na látky obsiahnuté vo farbe a nastanú nebezpečné reakcie. Takíto ľudia nesmú už nikdy používať farbu na vlasy,“ uviedol dermatológ Paul Farrant z Royal Sussex Hospital v Brightone. Skúšobný test, ktorý odporúča každá spoločnosť vykonať 48 hodín pred farbením vlasov na malom kúsku kože, je teda oprávnený. Percento žien, ktoré ho dodržiava, je však mizivé.

Bez názvu
Foto: www.loreal.com

K trom spomenutým prípadom sa pred necelým mesiacom pridal ďalší. Julie McCabe, 38-ročná matka dvoch detí odpadla a prestala dýchať 20 minút po tom, ako si na vlasy naniesla farbu značky L´Oreal Preference. McCabe upadla do kómy, v ktorej zotrváva už tri týždne.

„Manželovi povedala, že sa necíti dobre a že nevie dýchať. Odviezol ju do nemocnice, no jej srdce prestalo po ceste biť. Lekári vyčistili jej dýchaciu trubicu a oživili srdce, ale jej mozog mal už v tej dobe nedostatok kyslíka. Teraz je v kóme,“ uviedol Juliin otec Keith Miller. Lekári dávajú mladej matke len 8 percentnú šancu na uzdravenie a rodinu varujú, že aj v prípade, že sa jej stav zlepší, jej mozog zostane už navždy porušený.

Bez názvu
Foto: www.dailymail.co.uk

Rodina, ktorá tvrdí, že Julie si vlasy farbila každých šesť týždňov a nikdy nemala žiadnu alergickú reakciu, zvažuje, že firmu zažaluje. Medzitým sa už spojili s právnikom. Hoci prípad ešte stále vyšetrujú, Juliin otec je presvedčený, že za stav jeho dcéry je zodpovedná práve táto látka a chce dosiahnuť, aby ju zakázali pridávať do farby. „Nechcem, aby sa to stalo nikoho dcére ani manželke.“

Lekári oholili lebku mladej Britky, aby zaistili, že žiadne zvyškové látky z farby nepreniknú do jej tela. Rodina McCabeových zatiaľ bdie pri Juliinej posteli a tím medikov v spolupráci s firmou L´Oreal sa snaží prísť na príčinu reakcie. Hovorca firmy L´Oreal uviedol, že firma ponúkla všetky dostupné informácie, aby pomohla prípad vyriešiť: „Nepoznáme však ešte detaily tohto prípadu, a tak by bolo nevhodné, keby sme sa k nemu vyjadrovali. Urobíme však všetko pre to, aby sme tímu lekárov i rodine poskytli všetky informácie, ktoré by mohli pomôcť vyriešiť, čo spôsobilo danú reakciu.“

www.dailymail.co.uk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia