Orangutan Tori musí ísť na odvykačku, zlákali ho cigarety

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Foto: www.metro.co.uk

Pätnásťročný orangutan menom Tori, ktorý žije v zoologickej záhrade Satwa Taru Jurug v Solo na centrálnej Jáve, musí odísť na odvykaciu kúru. Jeho závislosť od cigariet podľa miestnych ošetrovateľov presiahla hranice.

Bez názvu
Foto: www.metro.co.uk

Orangutan sa naučil fajčiť už pred desiatim rokmi napodobňovaním návštevníkov zoologickej záhrady. Tí mu príležitostne hádzali ohorky z cigariet, ktoré si šikovne vkladal medzi prsty a naučil sa z nich poťahovať ako ľudia. Zlozvyk v tejto zoologickej záhrade nie je až taký nezvyčajný – fajčiť sa údajne naučili aj Toriny rodičia, jej partner však ohorky odmieta a často ich aj zhasína.

Zoologická záhrada začala klietky orangutanov prísnejšie strážiť. No keď sa Tori nedostane k svojej dávke nikotínu, začína byť nepríjemná. Neustále si pri ústach drží dva prsty, čím naznačuje, aby jej dali cigaretu. Ak tak nikto neurobí, začne byť nervózna a hádže rôzne predmety všade navôkol.

Ošetrovatelia sa preto Tori rozhodli poslať na odvykaciu kúru. Spolu s ďalšími tromi orangutanmi ju presunú do zoo na menšom indonézskom ostrove, kde nebude mať prístup k cigaretám. Ošetrovatelia veria, že nový priestor s bohatým vybavením pomôže Tori odpútať pozornosť od fajčenia a zmierniť abstinenčné príznaky.

www.metro.co.uk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať