Po 7 rokoch sa rozviedla s mužom,ktorý ju postrelil do tváre

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Connie Culp pred a po transplantácii Foto: SITA/AP

Connie Culp žila pokojným a jednoduchým životom v meste na východe Ameriky. Mala milujúceho manžela, s ktorým vlastnila bar a hoci sa ich zárobky nešplhali do závratných výšin, nežili si zle. Až do dňa, kedy jej manžel nevytiahol zbraň a nevystrelil jej guľku priamo do tváre. Connie prežila, jej manžel Tom skončil za mrežami. Silu rozviesť sa s ním však našla až po siedmich rokoch. Vďačí za ňu i úspešnej transplantácii tváre, ktorá jej dodala novú sebadôveru.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

Connie mala len 16, keď spolu s Tomom utiekli z domu, aby sa tajne zosobášili. Neskôr si v americkom meste Appalachia otvorili bar. Z Toma Culpa sa postupom času vyvinul citový tyran – 20. septembra 2004 však zašiel príliš ďaleko. Mladú Connie obvinil z flirtovania so stálym návštevníkom baru. V záchvate žiarlivosti ju zaviedol do miestnosti na prvom poschodí baru a strelil jej guľku priamo do tváre. Potom namieril zbraň aj na seba. Tom Culp prežil a v roku 2005 si začal odpykávať 7-ročný trest za mrežami, zatiaľčo jeho manželka bojovala o život. Guľka jej prestrelila nos, líca a horné podnebie, namiesto jedného oka jej zostala len prázdna diera. Malé úlomky z výstrelu sa jej zavŕtali do pokožky a po okamžitej operácii dokázala dýchať len s pomocou hadice zavedenej do priedušnice. Connie absolvovala 30 operácií, ktoré mali dopomôcť jej tvári vyzerať opäť prirodzene. Hoci lekári urobili všetko, čo bolo v ich silách, jej tvár do pôvodného stavu dať nedokázali. Jedného dňa, keď Connie nakupovala v supermarkete, začula dieťa prihovárajúce sa matke: „Hovorila si, že skutočné strašidlá neexistujú, mami. Pozri, jedno je presne tam.“ Jej zúfalstvo bolo nezmerateľné a Connie postupne strácala chuť do života.

Vykúpenie v podobe telefonátu prišlo práve včas. Začiatkom decembra 2009 Američanke oznámili, že pre ňu našli darkyňu. Anna Kasper, 44-ročná matka troch detí, náhle umrela na zástavu srdca. Počas 22-hodín trvajúcej operácie na klinike v Clevelande osem chirurgov nahradilo 80 percent jej tváre novou kožou. Connie dostala nový nos, hornú peru, podnebie i predné zuby. Američanka však bola i naďalej presvedčená, že takto zohavenú ju nikdy nikto nebude mať rád a bola odhodlaná pokračovať v spoločnom živote so svojím manželom po jeho prepustení z väzenia. Rýchle hojenie rán po chirurgickom zákroku jej však našťastie pomohlo získať stratenú sebadôveru a svoje rozhodnutie ešte raz zvážila.

Bez názvu
Foto: SITA/AP

V marci tohto roka uzavrela rozvodové konanie, presťahovala sa do nového bytu a začala sa stretávať s ďalšími obeťami domáceho násilia. „Myslela som si, že keď budem chodiť po svete taká, aká som bola, nikdy ma nikto nebude chcieť. Uvedomujem si, že nie som idiot, ako mi Tom stále opakoval,“ uviedla Connie, ktorá už z manžela strach nemá. Na jeseň tohto roka ho prepustia z väzenia. Aby sa vyhla prípadnej konfrontácii, radšej zmenila i bydlisko.

„Transplantácia tváre zo mňa urobila silnejšieho človeka. Vnímam sa oveľa pozitívnejšie ako predtým,“ tvrdí Connie, ktorá ešte stále čelí mnohým prekážkam. Američanka vidí len na jedno oko, aj to len čiastočne. Každý deň sa dopuje „koktejlom“ z 29 tabletiek a natiera sa špeciálnymi krémami, aby jej transplatácia nevyvolala odmietavú reakciu. Výraz jej tváre je ešte stále trochu strnulý a ťažko sa jej artikuluje. Nadbytočná koža vyvoláva napuchnutý, ovisnutý efekt.

Ale Connie sa už neľutuje. Namiesto toho sa teší, že dokáže rozprávať, cítiť chuť jedla a usmievať sa. „Keď si na tvár nanesiem make-up, cítim sa pekná,“ hovorí s úsmevom. Po 39 rokoch si Connie vyšla na rande so starým priateľom. „Povedal mi, že som sa vôbec nezmenila a že som rovnako krásna, ako som vždy bola,“ prezradila šťastná dáma s tranplantovanou tvárou, ktorá konečne našla chuť začať opäť žiť naplno.

www.dailymail.co.uk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať