Pocit šťastia cítime v celom tele, sklamanie z lásky v hrudi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Fínski vedci
Foto: dailymail.co.uk

BRATISLAVA 2. januára (WEBNOVINY) – Fínski vedci zistili, že rôzne emócie sa odrážajú v rozličných častiach ľudského tela. Tvrdia to na základe výskumu, na ktorom sa zúčastnilo 700 ľudí z Fínska, Švédska a Taiwanu.

Výskumníci im púšťali filmy a čítali príbehy, ktoré navrhli tak, aby v nich evokovali určitú emóciu. Následne respondenti vyfarbili tú časť tela, v ktorej cítili určitú zmenu.

Zistili tak, že väčšina emócií sa prejavuje v hlave a hrudi. Ľudia sklamaní láskou pociťujú bolesť v oblasti hrude. Ak človeka niečo znechutí, väčšinou sa to prejaví zvláštnym pocitom v hrdle a v zažívacom systéme.

Smiech, šťastie
Foto: Shutterstock

Strach a hnev sa prejavujú najmä v hornej časti hrude a v horných končatinách. V hrudi sa odráža aj pocit hrdosti. Smútok sa prejavuje najmä v oblasti srdca a hlave, pričom pôsobí aj na horné končatiny, ktoré akoby oslabli. Naopak, pocit šťastia prechádza celým telom.

„Rozpoznanie subjektívnych telesných pocitov spojených s ľudskými emóciami nám môže pomôcť lepšie pochopiť poruchy duševného stavu akými sú napríklad depresia a úzkosť,“ tvrdia na základe výsledkov vedci z univerzity v meste Turku.

Informácie pochádzajú z webstránok www.dailymail.co.uk a www.press-citizen.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať