Podzemná džungľa: Pod New Yorkom by mal vyrásť unikátny park

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Podzemný park v New Yorku
Zelená džungľa v podzemí Foto: www.inhabitat.com

V meste, ktoré nikdy nespí, sa medzi mrakodrapmi a diaľnicami kúsok zelene hľadá skutočne ťažko. Preto sa newyorský architekti rozhodli zabiť dve muchy jednou ranou a postaviť park, ktorý neukrojí ani kúsok z nezastavanej plochy – zelená džungľa by mala stáť rovno pod zemou.

Podzemný park v New Yorku
Foto: www.inhabitat.com

Myšlienka na podzemný park sa zrodila v hlave amerického architekta Jamesa Ramseya zo štúdia RAAD. Za lokalitu si zvolil električkové depo pod ulicou Delancey Street na Manhattane, ktoré sa už vyše 60 rokov vôbec nevyužíva. Schátralé priestory sa rozprestierajú na ploche takmer jedného hektára, ktorá hravo poskytne priestor na prechádzky či pohodlný relax na lavičkách.

Park, ktorý by mal dostať názov Low Line, však nebude temným miestom bez denného svetla a čerstvého vzduchu. „Technológia nám umožňuje vytvoriť príjemný zelený priestor aj v podzemí,“ uviedol Ramsey. Kľúčovým prvkom je hlavne systém s názvom „remote skylight“, ktorý dokáže transportovať slnečné lúče prostredníctvom optických vlákien. Systém má výhodu v tom, že dokáže blokovať škodlivé ultrafialové a infračervené lúče, avšak prepúšťa vlnové dĺžky svetla potrebného pre fotosyntézu. Stromom, tráve, kríkom i kvetom sa tak v podzemí bude dariť rovnako dobre ako v bežnom parku.

„Prenášame svetlo rovnakým spôsobom ako to robili starovekí Egypťania vo svojich hrobkách, len na to využívame najmodernejšie technológie,“ povedal architekt. O svetlo v podzemí by sa tak postaralo 12 solárnych kolektorov v tvare pouličných lámp stojacich nad parkom na Delancey Street, ktoré by poháňali systém podzemných armatúr.

Podzemný park v New Yorku
Zelená džungľa v podzemí Foto: www.inhabitat.com

Podzemný park v New Yorku
Návštevníci parku by mali byť chránení pred škodlivým ultrafialovým aj infračerveným žiarením Foto: www.inhabitat.com
Podzemný park v New Yorku
Slnečné lúče budú do parku prenikať cez špeciálne optické vlákna Foto: www.inhabitat.com
Podzemný park v New Yorku
Takto vyzerá električkové depo dnes - už vyše 60 rokov ho nikto nevyužíva Foto: www.inhabitat.com
Podzemný park v New Yorku
Jeden z projektov, ktorý firma RAAD zrealizovala na opustenej železničnej stanici v New Yorku Foto: www.inhabitat.com

Priestory bývalého depa sú pod kontrolou newyorského podniku MTA, ktorý s projektom súhlasí, ale odmieta ho financovať. O tom, či podzemná džungľa napokon dostane zelenú, bude musieť rozhodnúť komisia miestneho výboru v Lower East Side.

www.inhabitat.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia